Het vechten tegen aliens gaat door, alleen is er flink wat tijd verstreken.

20 jaar na de gebeurtenissen uit Xcom: Enemy Unknown wordt de Commander uit stasis gehaald. Aarde heeft de oorlog verloren (als het nog een oorlog genoemd kon worden) en de mensheid leeft onder de regering van de aliens in samenwerking met ADVENT en de wereldleiders. ADVENT is een groep collaborateurs die als enforcers van de aliens dienen. De ADVENT soldaten zullen je hoofdvijand zijn in Xcom 2, ondersteund door aliens.

Natuurlijk laat niet iedereen op Aarde dit zomaar aan zich voorbij gaan. Op heel de planeet zijn er verzetsgroepen, die allemaal los van elkaar werken. Dit is nu net de groep die de Commander wakker maakt uit de stasis waar hij in is gezet door de aliens. Tijdens het wakker worden is hij er ook bewust van dat er een operatie op hem wordt uitgevoerd. Blijkbaar is het verzet bezig een alien implantaat te verwijderen uit je hoofd. Tijdens deze operatie krijgt hij flashbacks van de implantatie van het stuk technologie door de aliens. Uiteindelijk komt het stuk tech er uit en wordt hij langzaam aan wakker gemaakt.

Xcom 2 - Gamescom 2015 Presentatie

Je mobiele basis en alien technologie in je eigen gebruik.

In een korte uitleg krijg je te horen dat je op een alien schip zit dat is overgenomen door het verzet. Dit schip, genaamd Avenger, werkt nog niet volledig mee. Je leest het goed. Het schip is nog niet volledig onder controle en lijkt gedeeltelijk te leven. Gaandeweg de game krijg je toegang tot steeds meer locaties in het schip die je hierna kunt indelen hoe je dat zelf wilt. Maar voorlopig zul je het moeten doen met de ruimtes die tot nu toe zijn vrijgemaakt. Zo heb je een onderzoeksgedeelte, waar de hoofd wetenschapper vraagt om meer hulp in het laboratorium. Maar je helpt ook Lilly Sheng, de dochter van je engineer uit de eerste game, in het onderzoek naar nieuwe wapens, ammo en andere technologieën. Je hebt maar een beperkt aantal personeelsleden, dus deze moet je verdelen naar de taken die je zelf belangrijk vindt.

Ook is er een locatie om je soldaten te trainen. Want een ongetrainde soldaat maakt natuurlijk geen kans tegenover ADVENT en de aliens die de mensheid onder controle houden. Ook is het mogelijk om je troops aan te passen. Niet alleen maar skills, maar ook het uiterlijk is aanpasbaar zodat je je eigen unieke team bij elkaar creëert. Ook heb je beschikking tot Gremlin Drones. Deze inventieve stukjes technologie zijn een combinatie van menselijke en alien technologie, en kunnen op verschillende manieren ondersteuning bieden. Je kunt ze als med-drones inzetten om gewonde soldaten te helpen, of misschien is het interessanter om ze te gebruiken als support voor je heavy gunner.

Xcom 2 - Gamescom 2015 Presentatie Xcom 2 - Gamescom 2015 Presentatie

Missies over heel de wereld en het samenbrengen van het verzet!

Met de Avenger krijg je de optie om de hele wereld over te vliegen op zoek naar supplies, mede-verzet en gevechten. Je vliegt van land naar land, daar zoekend naar points of interest. Zo werd er tijdens de presentatie een locatie in Duitsland gevonden waar supplies te vinden waren. Dit was een oud beursgebouw in Keulen waar regelmatig games events gehouden werden…

Het zoeken naar dingen kost tijd, in deze tijd kunnen bepaalde projectjes worden afgemaakt, maar ook is het zo dat je opeens een noodroep ergens vandaan kan krijgen. In de presentatie werd hier al snel op gereageerd, maar voor het schip er kon komen werd deze al aangevallen en hier eindigde de presentatie dan ook.

Later werd nog verteld dat de keuze om missies wel of niet te accepteren bepaalde gevolgen heeft. Als de noodroep uit de presentatie word uitgevoerd krijg je bijvoorbeeld wat hulp na de missie, maar heeft ADVENT meer vrij spel in Europa omdat je je hier niet op kon focussen. Daarentegen kon je ook kiezen de roep voor hulp te negeren waarna je ADVENT dus beter kon tegenhouden, maar je wel mogelijke hulptroepen verliest.

Xcom 2 staat gepland voor en release op PC, Mac en linux in november van dit jaar. We houden jullie natuurlijk op de hoogte als er meer informatie beschikbaar komt. Ga jij Aarde proberen te bevrijden uit de greep van de aliens en ADVENT?