Games nu voortaan gekoppeld aan je gamertag met de Xbox One

xbox-one

De Xbox One moet minimaal één keer per 24-uur verbinding kunnen maken met het internet. Dit geldt voor de ‘primaire’ Xbox One die je bezit. Dit is de Xbox One waar je gamertag aan gekoppeld is. Speel je een game bij een vriend of op een andere Xbox One dan de primaire, dan wordt deze check één keer per uur uitgevoerd.
Dit alles geldt ook voor singleplayer games en werkt dus vergelijkbaar maar iets minder streng dan bijvoorbeeld Diablo 3. De check is volgens Microsoft ingebouwd om in de gaten te houden of jij een game verkocht, ingeruild of weggegeven hebt. Om dit te kunnen doen moet je namelijk eerst de game ‘deactiveren’ zodat deze niet meer gekoppeld zit aan je gamertag.

Puntje van licht bij deze nieuwe restricties is dat het wel mogelijk is om games vrij uit te wisselen met familieleden. Tot 10 familieleden kunnen worden toegevoegd aan een lijst en daarmee kan je onderling Xbox One games spelen, op verschillende consoles. Hoe dit precies in zijn werk gaat heeft Microsoft niet uitgelegd. Zo is er nog niet duidelijk wanneer je iemand mag toevoegen als familielid en hoe het delen van games precies werkt.

Als je een Xbox One game bij een vriend of kennis wil spelen dan blijft dit wel mogelijk maar ook hierbij moeten een aantal stappen verricht worden. Het is nodig om de gegevens van diegene die de game bezit in te voeren op de desbetreffende Xbox One en dan kan de hele gamecollectie gebruikt worden. Via de Cloud wordt deze collectie namelijk gedeeld, wat het theoretisch mogelijk zou kunnen maken om met meerdere mensen één game te spelen.

Er is nog wel een hoop onduidelijk over de precieze regels en restricties rond de online verbinding van de Xbox One. Het uitlenen en weggeven van games is logischer niet onmogelijk gemaakt maar er de precieze regeltjes en restricties moeten nog duidelijk worden. Hopelijk kan er op eventuele vragen een definitief antwoord worden gegeven na de E3.

(Artikel geschreven door: Imre Schouten)