Microsoft presenteerde de nieuwe updates voor Xbox One tijdens Gamescom.

Tijdens E3 dit jaar hebben we al het een en ander van Microsoft te zien gekregen. Maar tijdens Gamescom 2015 werd er voor de pers een presentatie gehouden die heel overzichtelijk de belangrijkste veranderingen rondom de Xbox One inzichtelijk maakte. Wij hebben druk meegeschreven en kunnen jullie nu vertellen wat Microsoft voor ons in petto heeft.

Dankzij de Backwards Compatibility zullen naar verwachting binnen 2 jaar 450 Xbox 360 games omgezet zijn.

Er is vast niemand die er niet íets vanaf weet, de Backward Compability van Microsoft is onderdeel van de nieuwe Xbox One Experience. Mocht je het toch niet inhoudelijk mee hebben gekregen, vanaf november zullen wel 100 verschillende Xbox 360 titels ook speelbaar worden op de Xbox One. We zeggen nu 100 titels, maar deze lijst zal geleidelijk groter worden. Hier heb jij als fan ook invloed op, want op basis van verzoeken vanuit de community zal Microsoft ook titels toevoegen aan de lijst. De reden waarom deze lijst langzaam aangevuld wordt en Microsoft niet alle titels in een keer beschikbaar maakt voor de Xbox One komt door de belemmering dat Microsoft niet de hardware van Xbox One kan aanpassen. Alle updates worden gedaan aan de software. Dit is een moeizaam proces, want de Xbox 360 games worden via een emulator op hun nieuwste console gedraaid. Dit geldt helaas niet voor de Xbox 360 games die gebruik maken van kinect, omdat deze niet via deze emulator kunnen draaien. Microsoft verwacht in twee jaar tijd ongeveer 450 Xbox 360 titels via de emulator speelbaar te hebben gemaakt voor de Xbox One.

De Xbox One Experience zal samen chatten, samen gamen en content delen makkelijker maken.

Wat brengt de Xbox One Experience naast de Backward Compatibility nog meer met zich mee? Het menu van Xbox One zal in het najaar aangepast worden. Volgens Emily Price, Senior Program Manager bij Microsoft, hebben de updates op het home menu twee doelen. Het zal makkelijker worden om met je vrienden te gamen en te chatten. Want straks kun je in het home menu zowel horizontaal als verticaal scrollen. Zo kun je naar je game-collectie toe en informatie vinden over wie van je vrienden deze games spelen. Je kan ook in een zijpaneel toegang krijgen tot je berichten, notificatie en belangrijke settings, Snap Center en je vriendenlijst. Dit kan heel eenvoudig door te dubbel-tappen op je Xbox knop op de controller en de functionaliteit werkt zelfs als je in-game bent. Zo kun je op ieder moment heel eenvoudig mensen verwijderen uit je partychat of vrienden toevoegen in je game.

Het tweede doel, vertelt Emily, is om makkelijker Gameclips en screenshots van je Gameplay te maken en te delen. Xbox gaat in het najaar een nieuwe community area introduceren waar mensen trending content kunnen zien die geüpload zijn door andere spelers. Inmiddels zijn er al meer dan 1,8 biljoen clips opgenomen en geüpload door de Xbox One community. Ook zal Microsoft zelf selecties maken van de leukste uploads vanuit de community. Deze laatste aanpassing maakt dat de Xbox One Experience socialer wordt.

De draadloze Xbox One Elite controller en de Xbox Chatpad.

Tijdens de presentatie kreeg de pers de kans om de nieuwe Xbox One ELite controller te proberen. Deze draadloze controller, die in samenwerking met pro-gamers is gemaakt, bevat standaard Backpaddles die ervoor zorgen dat je je vingers niet van de navigatiepads of duimsticks hoeft af te halen tijdens het gamen. Dit is onwijs handig als je bedenkt dat in de pro-gaming wereld snelheid heel belangrijk is. Verder zijn de navigatiepads en duimsticks verwisselbaar, zodat je deze aan de hand van je eigen voorkeuren kan opstellen. De Xbox One Elite controller wordt geleverd met 2 navigatiepads, 4 paddles en maar liefst 6 duimsticks. En het is ook mogelijk om de ‘trickers’ te locken waardoor je ze korter hoeft in te drukken.
Xbox One
Een interessant aspect is de mogelijkheid om via een app zelf de response curves van de controller aan te passen. Er is ruimte voor 255 profielen met verschillende reactiesnelheden en je kunt twee profielen naar de controller uploaden. Via de switch functie op de controller is het mogelijk om te kiezen tussen deze profielen. De nieuwe controller is al te pre-orderen en zal vanaf oktober beschikbaar zijn. De prijs is ongeveer 150 dollar. En zit dit boven je budget, dan kun je vanaf november het nieuwe Xbox One Chatpad met QWERTY-toetsenbord voor een bedrag van 35 dollar in huis halen.

Microsoft vertelt ook over de Xbox One TV DVR functionaliteit.

Tot slot ging een functionaliteit van de Xbox One die gepresenteerd werd over het opnemen van programma’s. Dankzij een digitale tv-tuner kun je met je Xbox One satelliet-tv kijken en de programma’s opnemen op een externe harde schijf. Deze opgenomen beelden kun je vervolgens via de Xbox One streamen naar apparaten die in je home netwerk zijn aangesloten. Dit kan ook tijdens het gamen. Of je download de opnames op je Windows tablet zodat je ze later kan bekijken. Via de Xbox One app kun je deze opnames makkelijk en snel inplannen. Op dit moment is bekend dat de DVR functie medio 2016 beschikbaar wordt in de VS en Canada. Hierna staan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland op de lijst. Het zal dus nog wel even duren voordat we hier in Nederland de DVR functionaliteit op onze Xbox One kunnen gebruiken. Kijk jij uit naar de hierboven staande updates? En welke is je favoriet? Laat het ons weten in de comments.