Racing fans, opgelet!

Kylotonn Games brengt eind dit jaar een nieuwe World Rally Championship game uit, in samenwerking met Big Ben Interactive. Wij mochten tijdens Gamescom 2016 in gesprek met Sébastien Chardonnet, een professionele rally coureur uit Frankrijk, en kregen een live demo van WCR 6. Sébastien Chardonnet is al vanaf WRC 5 betrokken geweest en zet zich in om de game beter te maken vanuit het spelersperspectief. Al vanaf zijn 11de is Sébastien bezig met racen, oorspronkelijk begonnen met competitief karten. Hij heeft dus al aardig veel ervaring met hoe een voertuig aan zou moeten voelen tijdens het rijden. Dit maakt zijn input erg waardevol voor de game developers. Ben je benieuwd naar dit gesprek en de nieuwe WRC 6 game, lees dan verder.
WRC 6 WRC 6

Hoe werkt Sébastien samen met Kylotonn aan WRC 6?

Vrijwel alle communicatie met Kylotonn gebeurt digitaal, vertelt Sébastien ons. Hij krijgt bestanden toegestuurd die hij moet testen. Daarna verzamelt hij al zijn feedback in zogenoemde ‘Base Notes’ die hij terugstuur naar het team. Deze notes zorgen er volgens de makers voor dat de game veel preciezer speelt, omdat een echte rally coureur deze vooraf doorneemt en zijn feedback hierop geeft.

De feedback die Sébastien levert gaat bijvoorbeeld over hoe auto’s reageren op verschillende soorten wegen. Rally coureurs merken aan de bewegingen van de auto op wat voor grondsoort ze rijden. Het klinkt misschien niet zo spannend, maar dit soort elementen zijn cruciaal voor de ervaring die de speler heeft. Omdat je auto op verschillende soorten wegen anders beweegt moet je als rallyrijder je timing hier goed op aanpassen, bijvoorbeeld bij het nemen van een bocht.

Wat is er zo anders aan deze nieuwe WRC game?

Volgens de makers zou WRC 6 de officiële teams en auto’s bevatten, en nu voor het eerst ook Chinese parcours en coureurs. Samen opgeteld spreek je dan over 14 parcours in totaal en 50 verschillende teams. Sébastien vertelt dat de parcours gebaseerd zijn op de echte parcours die worden gebruikt in de wereldkampioenschap rally. Deze zijn echter niet waarheidsgetrouw wat betreft de lengtes van de wegen, omdat deze racetracks in het echt langer dan 30 minuten kosten om uit te rijden. Dit is voor de game net iets te lang. Je wilt niet dat spelers zulke lange stukken moeten rijden waardoor de race als eentonig aan gaat te voelen. Daarom zijn deze parcours in de game aangepast, om het voor de speler leuk te houden.

De speler moet op verschillende platformen dezelfde ervaring kunnen hebben met de game. Daarom is het belangrijk om deze op alle platformen uitvoerig te testen.

Daarnaast is er bij WRC 6 geluisterd naar de fans. Zo waren de wegen volgens spelers in het verleden te plat en te breed, dit maakte een race iets te makkelijk. Om meer uitdaging te brengen in de game is er gewerkt aan reliëf op de weg en zijn de wegen op verschillende plekken smaller gemaakt. Verder zijn er ook objecten (denk aan stenen) langs en op de weg, om een element van gevaar toe te voegen. Je moet als rally coureur namelijk scherp zijn op dit soort dingen, omdat het je anders een overwinning kan kosten. Verder zijn het geluid van de game en de graphics vergeleken met de vorige game verbeterd. Er zijn veel meer details verwerkt, waardoor de aankleding er mooier uitziet.

Hoe kun je de game het beste spelen?

We begrepen dat de developers zich vooral wilden richten op de nieuwere consoles om ervoor te zorgen dat de game daar optimaal op draaide. Daarnaast zijn er racing fans die een volledige racing set-up hebben. Op welke platform test Sébastien WRC 6? Op allemaal, laat deze rallyrijder ons met een grijns weten. De speler moet op verschillende platformen dezelfde ervaring kunnen hebben met de game. Daarom is het belangrijk om deze op alle platformen uitvoerig te testen. Denk bijvoorbeeld aan het spelen met een controller. Je moet dan met een analog stick dezelfde auto besturen als bij een racing set-up waarbij je een stuur gebruikt. Bij een controller moet je steeds de auto bijsturen door de analog stick aan te tikken. Dit zorgt er op hoge snelheden voor dat je auto heen en weer zwaait. Dat werkt onprettig. Daar houdt de game rekening mee, waardoor de auto soepeler rijdt.
WRC6
Zo zijn er nog veel andere verschillen te noemen. Er is verder ook geen ‘beste manier’ om de game te spelen. Je raakt als speler gewend aan een platform. Dan is het weer even wennen als je overstapt naar een ander apparaat. Je kan bij WCR 6 gelukkig van alles veranderen in de instellingen, zodat de game voor jou goed aanvoelt ongeacht welke platform. En mocht je een racing set-up willen aanschaffen, dan kun je online zoeken welke merken compatibel zijn voor deze game. Zelf gebruikten we tijdens onze speelsessie op Gamescom de RSEAT voor de demo’s.

De demo en tips van een pro.

Sébastien Chardonnet speelde een race op de RSEAT, en gaf hier en daar wat tips. Volgens hem is het voor beginners vooral belangrijk om op een rally set-up rekening te houden met gevoeligheid van het stuur. Kylotonn Games verschuift met WRC 6 van een arcade game een stapje verder richting een simulatie game. Dat betekent dat je als speler steeds meer skills nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld niet domweg aan het stuur draaien. Sébastien geeft als advies dat je het stuur losjes vasthoudt, zodat je soepeler heen en weer kan bewegen. Ruw bewegen met het stuur, gecombineerd met een hoge snelheid, kan ervoor zorgen dat je auto de lucht in vliegt, rond begint te spinnen en je een ongeluk krijgt. Verder kun je ook niet zomaar plankgas geven en een goede tijd neerzetten, dat zou te makkelijk zijn. Doordat de wegen smaller zijn en er obstakels op liggen moet je als speler ten alle tijden goed opletten.

Voordat we het wisten, was onze tijd op en moesten we afscheid nemen van Sébastien Chardonnet. Wij hebben in ieder geval erg genoten van het gesprek en waren onder de indruk van zijn kennis over de game en over racen. WRC 6 komt eind dit jaar uit op de PC, de Xbox One en de PlayStation 4. Ben jij een echte rally fan, heb jij ook zelf tips over hoe je de game moet spelen of ben je van plan om de game te gaan kopen? Laat het ons dan weten in de comments!