Watch Dogs volgens cybersecurity-experts realistisch

Watch Dogs verschijnt op 27 mei

In Watch Dogs kruipt de speler in de huid van Aiden Pearce, een briljante hacker met een crimineel verleden. Zo verschaft de speler zich toegang tot het computernetwerk van Chicago, het Central Operating System. Dan blijkt het hacken van beveiligingscamera’s een fluitje van een cent, ligt de privacygevoelige informatie voor het grijpen en zijn stoplichten eenvoudig op afstand te bedienen. Wat in het spel opwindend is, zou in het echt rampzalig zijn. Helaas waarschuwen cybersecurity-experts dat het scenario dat Watch Dogs schetst niet vergezocht, maar juist uiterst realistisch is.

“Voor nog geen 100 dollar hack je alles”

Tot voor kort kon het alleen in Hollywood-spektakels: hackers die met één druk op de knop verkeerslichten op groen of rood kunnen zetten en zo tijdens een achtervolging de politie op achterstand zetten. Het angstaanjagende is dat een dergelijke ingreep vandaag de dag ook werkelijk kan plaatsvinden. “Simpel gezegd kan iedereen een verkeerschaos veroorzaken met een eenvoudig programmaatje en wat goedkope hardware. Dat hoeft nog geen 100 dollar te kosten”,aldus Cesar Cerrudo van IOActive Labs Research. Hij beschrijft in deze blogpost hoe hij zelf zo inbrak op diverse verkeerslichtinstallaties.

Volgens onderzoek1 van Deloitte consultant Dima Van De Wouw lopen Industriële Controle Systemen (ICS) waaronder verkeerslichten, waterkeringen & spoorwegsystemen een reëel risico om gehackt te worden. De gevolgen en de veroorzaakte schade daarvan zijn bijna niet te overzien, als verkeerslichten ‘spontaan’ op rood of groen springen, de sluizen opeens opengaan of de automatische waarschuwingssystemen van het spoor gedeactiveerd worden.

“De beveiliging van Industrial Control Systems is een onderdeel van de uitdaging om connected technologie te beschermen, die ook bekend staat als ‘the Internet of Things’. De razendsnelle technologische vooruitgang biedt ook kwaadwillenden meer mogelijkheden en instrumenten om misbruik te maken. Tegelijkertijd levert het ook meer mogelijkheden om je daar tegen te beschermen. Het is van het grootste belang dat we bewust zijn van de reële risico’s en dreigingen, alleen dan worden stappen gezet om adequate bescherming te realiseren”

Aldus Dick Berlijn, oud-commandant der Strijdkrachten en Senior Board Advisor bij Deloitte.

Voorbeelden dat (privé)data in onze gedigitaliseerde samenleving lang niet altijd veilig is, halen haast dagelijks het nieuws. Van de ‘heartbleed bug’ tot de grootschalige privacyschending die klokkenluider Edward Snowden aan het licht bracht. Watch Dogs is dan misschien ‘maar’ een spelletje, maar het neigt wel eerder naar de realiteit dan naar de fantasie.