Het Warhammer 40.000 universum is een grimme plek!

Als er iets is wat wel verdomd bruut is zijn het wel Space Marines. En dan bedoel ik niet de miezerige mariniers die we kennen uit de Starship Troopers films, maar heldhaftige Keizerlijke troepen die het Warhammer 40.000 universum verlossen van kwaad en planeet na planeet schoonvegen. Bloeddorstige buitenaardse wezens en de duistere demonische Chaos invloed wordt namelijk absoluut niet getolereerd. Warhammer 40.000 werd dit jaar tijdens Gamescom in Keulen enorm goed vertegenwoordigd en wij gingen op bezoek bij een drietal verschillende titels van verschillende ontwikkelaars. Allen hadden ze minstens even veel passie, dus dan weet je vaak al genoeg. Wat jullie van de aankomende games kunnen verwachten lezen jullie hier?

Warhammer 40.000 Inquisitor: Martyr

Het Warhammer 40.000 universum kent vele verschillende helden, maar de Inquisitors zijn een groep aparte elite geheime agenten. Hun missie is simpel: roei alles wat niet puur is uit en laat je door niets of niemand tegenhouden. Viktor Juhasz, Lead Narrative Designer van Warhammer 40.000 Inquisitor: Martyr, is een ware fan en gaf ons een geweldige presentatie gevolgd door een speelsessie. De beste man verdiept zich al sinds de Jaren ’90 in de lore van het uitgebreide Warhammer 40.000 universum en streeft er naar om alles zo accuraat mogelijk te houden.  Het verhaal is simpel. Er is onrust gesignaleerd en als Inquisitor wordt je er op uit gestuurd om onderzoek te doen. Wat je op een verlaten Space Hulk zult tegenkomen is reden genoeg om alles en iedereen uit te roeien en laat dat nou net zijn waar je als Inquisitor zo goed in bent.

Warhammer 40.000 Inquisitor Martyr

De game wordt gespeeld vanuit een isometrisch aanzicht zodat je een goed overzicht hebt van je omgeving. Je leert daarom al heel snel in de game dat “line of sight” en het zoeken van dekking heel erg belangrijk zijn. Voor je het weet ben je omsingeld door vijandelijke troepen en dat wil je niet. De eindbaas van de level die we speelden leek een soort Chaos Hellbrute te zijn. Deze krachtige robots bevatten het lichaam van een eens heldhaftige Space Marine die eigenlijk op sterven ligt. Als dank voor hun service worden ze echter in een Dreadnaught ingesloten om toch nog waarde toe te voegen aan de oorlog tegen het kwaad. De Hellbrute is echter een Space Marine die duistere krachten van een Chaos demon niet heeft kunnen weerstaan en overgelopen is naar de kant van de slechteriken.

Warhammer 40.000 Inquisitor Martyr is in co-op met vier man te spelen en bevat verschillende Inquisitor genootschappen waar je lid van kan worden.

Als Inquisitor ben je bewapend met een Chainsword, een Bolter en een Plasma gun. Afhankelijk van de situatie en je speelstijl zijn er verschillende Inquisitors om mee aan de slag te gaan. De Crusader is een soort tank character die heel wat schade kan incasseren en uitdelen. Terwijl de Assassin het juist meer moet hebben van haar snelheid, een Sniper Rifle en twee plasma zwaarden. Het is dus maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Er is ook nog een derde class die nog even geheim gehouden wordt. Deze action rpg speelt zich af in een gigantische open wereld waar keuzes van de speler ook daadwerkelijk de wereld zullen beïnvloeden. En volgens Juhasz zullen speciale evenementen genaamd “seasons” gratis nieuwe content in de vorm van vijanden en speciale conflicten met zich mee brengen. Ook hier heeft de uitkomst weer enorm veel effect op de gamewereld.

Warhammer 40.000 Inquisitor Martyr is in co-op met vier man te spelen en bevat verschillende Inquisitor genootschappen waar je lid van kan worden. Vanuit je zogenaamde Fortress kies je telkens een missie op een van de vele planeten die beschikbaar zijn en zal het ook voorkomen dat je Fortress word aangevallen door vijandelijke Inquisitors. Dit is in feite de PVP modus van de game. Veel was echter nog in de maak en een beetje geheim. Je hoeft overigens niet perse aan de PVP mee te doen en kan je prima vermaken met de PVE content van de game. De Inquisitors hebben tot slot verschillende passieve skills die voornamelijk hun gebruik van wapens zullen versterken. Of jij het in je hebt om een dodelijke Inquisitor te zijn is nog maar de vraag, je zult het vanaf volgend jaar zelf kunnen ontdekken.

Space Hulk: Deathwing

Na onze bloederige speelsessie als Inquisitor was het tijd om een andere titel uit het Warhammer 40.000 universum te bekijken. Space Hulk Deathwing is een first person shooter waarin jij (met een groep vrienden of een A.I. team) een verlaten Space Hulk zal moeten betreden. Dit keer ben je een elite Librarian met Psyker krachten en kun je gebruik maken van de Warp. Dit is een alternatieve dimensie waar de Chaos Gods en hun demonen vandaan komen. Enkel de sterkste Librarians die de corruptie kunnen weerstaan krijgen toestemming om deze vuile magie te gebruiken. De Deathwing is een elite 1ste compagnie van de Dark Angels Space Marines chapter en deinzen in hun terminator powerarmor nergens voor terug. Als een van de Deathwing spelen is daarom ook een bijzondere ervaring.

Space Hulk Deathwing squad

Ook deze titel is dus in co-op te spelen en bevat ongeveer vijftien uren aan gameplay. Er zijn talloze relics en andere geheimen in de game te vinden. Dus waarschijnlijk ben je nog wel veel langer met de game zoet. De Space Hulk waar dit spel zich afspeelt is overgenomen door buitenaardse wezens en deze zullen in zwermen op je af komen. Gelukkig kun je uit allerlei krachtige wapens kiezen om korte metten met de wezens te maken. De Genestealers van het bloeddorstige Tyranid ras vallen in grote groepen aan en proberen op deze wijze jouw team van helden te vernietigen. Dit zorgt natuurlijk voor chaotische gevechten en geven je echt een gevoel dat je met jouw kleine groepje tegen de kansen in zult moeten overleven. Als Deathwing Terminator moet je soms ook je grijze cellen gebruiken en deuren afsluiten om de Tyranids tegen te houden. Er komt dus best wel wat strategie bij kijken en dat is voor een FPS zeker niet verkeerd.

I am wrath, I am steel, I am the mercy of angels!

Het behalen van missies beloont spelers met coole loot en tijdens de live demo kwam er een speciaal wapen voorbij. Als we ons niet vergissen was dit de “Spear of Caliban”, een wapen dat zo te zien is vernoemd naar een gigantisch Dark Angels ruimteschip. Verder zou er ook nog een “Blade of Caliban” moeten zijn. Dit krachtige zwaard is bedoeld voor Dark Angels Space Marines die hun heldhaftigheid hebben bewezen. Het ziet er in ieder geval naar uit dat Space Hulk Deathwing een enorm diepe game wordt die je al in november van dit jaar zal kunnen spelen.

Warhammer 40.000: Dawn of War III

We hebben mogelijk het beste als laatste bewaard want Warhammer 40.000: Dawn of War III was echt een enorm vette game om te spelen. Voor de Dawn of War III zijn ze terug gegaan naar de basis en hetgeen wat de eerste titel uit de serie zo geweldig maakt: gigantische legers en geweldige combat. De map waarop we speelden was erg groot en de missie was simpel. Verover een drietal resource nodes van de Eldar en vernietig hun headquarters. Gabriel Angelos, Chapter Master van de Blood Ravens, speelt de hoofdrol in de campaign en samen met een kolossale Imperial Knight genaamd Solaria zaai je dood en verderf. Deze unit is natuurlijk speciaal en was voor demonstratieve doeleinden meteen voor ons beschikbaar. Het bouwen van units is ook weer terug en je kunt deze met behulp van droppods meteen op het slachtveld neergooien. Hier moet je wel line of sight voor hebben natuurlijk, anders zou het niet eerlijk zijn. Naast onze speelsessie hadden we ook een interview met niemand minder dan Philippe boulle, de Game Director van Warhammer 40.000: Dawn of War III.

Warhammer 40.000 SOLARIA

Interview met Philippe Boulle, Game Director van Warhammer 40.000: Dawn of War III

Nou zijn we absoluut geen Warhammer 40.000 experts, dus vergeef ons als we als idioten overkomen. In het verleden was het beschilderen van Space Marines een hobby, maar aan de tabletop game hebben zowel PerziaN als ik ons nooit echt gewaagd. Gelukkig kregen we de kans om iemand die er wel heel veel verstand van heeft vragen te stellen. Wat de heer Boulle over de game te zeggen had was daarom ook erg interessant om te horen.

Kijk-online: Could you tell us some more about the story? Is it about the Blood Ravens chapter?
Philippe: For our campaign we really wanted to give equal love and attention to all three of the playable races. So you actually switch points of view across the campaign. So you will play mission 1 as Space Marines, mission 2 as Orks, mission 3 as Eldar, then back to Space Marines, then back and forth and so on. That allows us to tell an interesting story where the player knows a bit more about the protagonists. It also means that by the time you finish the campaign you will come to understand all three of these races. In terms of the story, it’s about a mysterious planet that appears out of the Warp, named planet Acheron, and there is said to be a powerful weapon on this planet. So all three of these factions are trying to get to this weapon. Either to use it or to stop people from using it. And a lot of battles and drama ensues. There will be other environments as well.

Kijk-online: What are the biggest changes gameplay-wise compared to Dawn of War II?
Philippe: The biggest change is that we are going back to larger armies. The camera is pulled back and you’ll have far more forces to control. Individual squads are a lot more uniform than they have been in the past. There is also a lot less randomness connected to the use of weapons. More clarity in how your squad reacts to your commands, more predictable in that sense and all of that was in order to make a game that you could understand more. But also allows you to explore it’s depths. Which I think is sort of the magic of strategy games. There are always different strategies and techniques you can explore and discover.

Kijk-online: Are the Eldar the main threat, or will we see Chaos too?
Philippe: It’s sort of spread around and there is also sort of a factionalism within each of the factions.

Kijk-online: Three factions have been confirmed, but how many will there be in total?
Philippe: The Space Marines, Eldar and Orks are the main races of the game, this is what we are building the story around. That will bring the foundation for us so we can then expand to other races. And trust me I would love to do them all, that is my intention.

Kijk-online: Will Solaria’s Imperial Knight get upgrades during your playthrough?
Philippe: We’ve taken an approach where for the most part the unit’s abilities are set. There’s as few choices you can make that can influence things. There is a little bit of progression, but it’s mostly about making different choices for units. So instead bringing Solaria you might want to bring a different type of hero. It allows us to make each hero very crisp in their role. It benefits in terms of gameplay but also animation, presentation. So you’re Gabriel Angelos and you run around with a big hammer. You feel the weight of the hammer when running around. If he would wield a gun and sword the animation would be much more generic.

Kijk-online: I don’t know so much about the Eldar. Will they have something similar to the Imperial Knight? Will Orks have Stompa’s?
Philippe: Absolutely, the Eldar will have the Wraith Knight which you can see at the end of the trailer. The Orks will have something as well, but we haven’t released details about that yet. All three of the races will have unique mechanics, unique super abilities and heroes. We’re really pursuing a system where each race feels different, has it’s own personality, has it’s own character that manifests across all the units

Kijk-online: Will other chapters of Space Marines be available in the multiplayer?
Philippe: There will absolutely be a multiplayer aspect where you will be able to change to different chapters. The story of the Space Marines will be about the Blood Ravens, but in multiplayer you will be able to change your color scheme etc.

Kijk-online: Is the campaign playable in co-op?
Philippe: No, it’s really a singleplayer campaign.

Kijk-online: Will people that don’t really know the Warhammer 40K lore be able to understand the story?
Philippe: Absolutely, one of the big challenges and objectives for us is to sort of make the story welcoming to people who may not know the lore or even people who played the previous Dawn of War games, but did so five or ten years ago. I can’t expect them to know all the details. Fans who come in knowing those details will see things they recognize, get some additional references and wil be rewarded for it. But no one is ever going to be punished for this being their first game. We’re building characters who’s motivations you can understand and even empathize with.

Kijk-online: Okay, final question. How large are the armies actually going to be?
Philippe: It depends on gathering resources and your population cap. It also kind of depends on what you’re building. If you were building just tactical marines I believe you can get a hundred of them on screen. So that’s at least twenty squads.

We bedankten Philippe Boulle voor het beantwoorden van onze vragen en gingen met een gerust hart naar de volgende afspraak. Dawn of War III is zeker in goede handen en wordt een geweldige aanwinst voor de rts community.

Wat hebben we geleerd van Warhammer 40.000?

Of je nou van action rpg’s, first person shooters of real time strategy houdt, het Warhammer 40.000 universum past gewoon bij elk genre. Het is daarom ook moeilijk te zeggen welke game jullie in huis moeten halen. Als je van Warhammer 40.000 houdt is het misschien wel een idee om ze gewoon allemaal in huis te halen. De rijke lore, prachtige graphics en sfeervolle werelden moet je namelijk gewoon een keertje ervaren. Begin dus maar alvast wat onderzoek te doen en hou Kijk-online in de gaten voor nieuwtjes omtrent de Warhammer 40.000 games.