De geschiedenis van virtual reality

Wat weten wij eigenlijk van virtual reality? Deze technologie gaat terug naar de jaren ’50. De filmmaker Morton Heilig bouwde de eerste virtual reality Sensorama machine die illusies creëerde van de werkelijkheid door middel van geur, stereogeluid en trillingen in de stoel. In de jaren ’60 kwam de eerste virtual reality head-mounted display genaamd: Telesphere Mask. Aan de hand van deze technologie zijn namen zoals: Sony, Vuzix, Oculus Rift begonnen met het maken van hedendaagse HD virtual reality headset.

Sony make.believe

Sony kon natuurlijk niet achterblijven en kwam met de Sony HMZ-T2, de full HD persoonlijke 3D-viewer. Deze beauty behoort tot een van beste als het gaat om virtual reality headsets. Veel van je fantasieën worden door dit apparaatje vervuld.

  • Twee OLED HD-schermen
  • 3D-weergave zonder interference
  • Virtuele 5.1 Surround Sound en gebruik van eigen hoofdtelefoon

Dit is alweer de tweede versie, een upgrade was hoognodig volgens Sony, omdat de eerste versie van de T1 zwaarder was, nog een ingebouwde hoofdtelefoon had enz. Brildragers vallen nog steeds buiten de boot. Verder is het jammer dat deze headset geen motion-track bevat, want voor 1000 euro verwacht ik deze optie wel.

https://www.youtube.com/watch?v=jF_6i44OBn0″ width=”620″ height=”360″]

Oculus Rift

Oculus Rift klinkt bijna als een scheldwoord… maar deze head-mounted display is rolling with the big boys en doet het net even anders. Deze head-mounted display haalde tijdens de Kickstarter campagne $ 2.5 miljoen binnen. Het geeft je de ervaring van je leven volgens mensen die deze headgear hebben uitgeprobeerd. Een van de belangrijkste features die de Rift biedt is motion tracking. De Rift is uitgerust met een high-motion tracker die al je hoofdbewegingen opmeet – bijvoorbeeld, als je je hoofd naar links draait zie je alles wat er links in de virtuele wereld plaatsvindt.

Ja, mensen jullie gebeden zijn verhoord: een game spelen met full motion tracking. Dus je kunt in heel World of Warcraft of Skyrim in first-person mode rondlopen. Zo lijkt het net alsof je in die wereld zit. Awesome, right?

De Rift biedt je een groot scherm dat een groot deel van je gezichtsveld in beslag neemt, terwijl het ook nog al het licht blokkeert uit de echte wereld. Goed nieuws voor brildrager: omdat het scherm zo groot is, passen bepaalde brilmontuurtjes (hangt af van hoe groot je bril is) goed in de Rift. Want de makers zeggen ook: het team bestaat grotendeels uit brildragers!!

Oculus Rift gecombineerd met de Virtuix Omni

Osculus Rift gaat perfect samen met de Virtuix Omni, de Omni is een platform dat wordt gebruikt om de beweging van het lopen te simuleren. Het platform vereist wel speciale schoenen om wrijving te verminderen tijdens het lopen. De speler is volledig omsloten door een ring die werkt met een veiligheidsharnas om het gewicht van de speler te absorberen.

De makers van de Osculus Rift hebben nog geen prijs vastgesteld voor hun head-mounted display, maar hun doel is wel om de hoogste kwaliteit virtual reality te leveren tegen een betaalbare prijs.

https://www.youtube.com/watch?v=qktvBFPz7oY” width=”620″ height=”360″]