Er zijn zoveel games die een remake of reboot verdienen, waarom zijn er dan zoveel remasters?

Er zijn de laatste tijd genoeg games geweest waar een remaster van is gemaakt. Meestal gaat het over games die in de laatste 2 à 3 jaar uit zijn gebracht, en hoewel hier zeker goede games bij zitten, zijn er toch zat oudere games die een remake of reboot verdienen. Vandaag gaan we eens kijken naar onze top vijf.

1. Metal Gear 1 & 2

Nee, niet de PlayStation1 game, hoewel dit ook geen slecht idee is. Het gaat hier over de games die hiervoor uitkwamen op de MSX2. Metal Gear en Metal Gear: solid Snake hebben beide wel een soort van remade versie gekregen in de speciale subsitance versie van Metal Gear Solid 3: Snake Eater, maar een echt volledige remake is hier nog nooit van geweest. Het verhaal van deze twee titels zijn zwaar verwoven in het verhaal van Metal Gear Solid en de titels hierna. Ook zijn een aantal dingen in de eerste Metal Gear Solid een stuk duidelijker als je ook Metal Gear 1 & 2 gespeeld hebt.

Tijdens een interview via Twitch TV heeft een fan aan Kojima gevraag of er een mogelijkheid was voor een remake van Metal Gear met de nieuwe Fox engine. De vertaler vertelde dat dit een goed idee zou zijn om het verhaal van alle games in elkaar te doen overlopen, maar nu dat de studio met Metal Gear Solid V: The Phantom Pain bezig is, ze hier geen mogelijkheid en manskracht voor hebben. Indirect kan hier uit opgemaakt worden dat de plannen er zijn voor na The Phantom Pain, maar niks is bevestigd.
Metal Gear een remake of reboot 26-02-2015

2. Legacy of Kain: Soul Reaver

Aah Raziel, de vampier die zijn leider voorbij evolueerde en hiervoor gestraft werd, en daarom uiteindelijk zijn eigen wraak nam. De sfeer in deze PlayStation 1 titel was zo ontzettend goed de gameplay was simpel maar leuk om te spelen. Na dit tweede deel in de Legacy of Kain serie volgde er nog 3 games waarvan de laaste in 2003 uitgekomen is. Wel is er sinds kort ook een free-to-play competitieve online game uit genaamd Nosgoth, maar dit word door vele niet gezien als een vervolg maar meer als een spin-off. Pasgeleden is er wel nog een half uur aan gameplay uitgekomen van een geannuleerde Legacy of Kain game, helaas is er verder geen bericht meer geweest van een vervolg of een heruitgave. Fans kunnen alleen maar hopen.
Legacy of kain Soul reaver een remake of reboot 26-02-2015

3. Final Fantasy VII

Hoewel Square Enix een tijd geleden op een event een grootse aankondiging had voor Final Fantasy VII was het helaas niet wat de meeste fans op zaten te wachten. Final Fantasy VII komt naar de PlayStation 4! Jawel, zo enthousiast als je denkt dat een gamer kan zijn, zo voelden veel gamers zich ook op dat event. Tot dat ze hoorden dat het gaat over de PC-port die naar de PlayStation 4 geport zou worden. Je kunt je voorstellen wat voor een anti-climax dat was toen het duidelijk werd.

Nu word er al jaren door fans gevraagd aan Square Enix om een remake van deze game. Voor veel (niet allemaal, maar veel) Final Fantasy fans is dit de beste game uit de serie en een remake hiervan zou toch niet mis kunnen gaan? Helaas denken de makers van de serie hier niet zo over. CEO Yoichi Wada heeft in een Q&A voor shareholders in 2012 aangegeven dat er geen remake van Final Fantasy VII gaat komen tot er een andere Final Fantasy titel uit komt die de zevende overtreft qua kwaliteit en verkopen. Nu is dit natuurlijk een flinke opgave, dus het blijft hopen op een release die dit voor elkaar heeft. En het liefste snel ook.
Final Fantasy VII een remake of reboot 26-02-2015

4. Eternal Darkness: Sanity’s Requiem

Eternal Darkness: Sanity’s Requiem is een game die 2002 op de GameCube is uitgekomen, maar was origineel gepland voor een release op de Nintendo 64. Deze psychologische actie-horror game speelt zich af rond een landhuis op Rhode Island waar de grootvader van Alexandra Roivas (de protagonist) woont. Door middel van een oud boek wat ze vind ga je op avontuur met twaalf verschillende personages in twaalf verschillende tijdsperioden.

Hoewel de game geen succes was qua verkopen heeft de game toch flink wat awards gewonnen en een hele hoop fans achter zich geschaard. Ooit was er sprake van een vervolg, maar deze is geannuleerd door Nintendo (die de rechten bezit). Silicon Knights die de originele game gemaakt hebben, zijn failliet. Wel zijn de schrijver en de regisseur van de originele game al tijden bezig om een spirituele opvolger te maken genaamd Shadow of the Eternals. Na een aantal mislukte Kickstarter campagnes is in 2013 aangekondigd dat de studio Quantum Entanglement Entertainment het project op zich heeft genomen. Of deze game de “originele eer” aan kan doen is even wachten, maar gelukkig is er nog hoop.
eternal darkness een remake of reboot 26-02-2015

5. Myst en Riven

Puzzle & click onderzoeks-games Myst en Riven waren een juweeltjes toen de games uitkwamen. De games zagen er fantastisch uit en maar weinig gamers hebben de games zonder hulp uitgespeeld (als ze de games al uitgespeeld hebben). Behalve een port van Myst naar de DS die niet echt een succes was hebben we de laatste jaren weinig gehoord over deze games met een simpele opzet maar een hoge moeilijkheidsgraad.

Bedenk je maar eens hoe een remake of een reboot van deze games er uit zou zien op de huidige computers/consoles. Dat gecombineerd met wat nieuwe mogelijkheden qua gameplay, misschien een co-op modus. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. De laatste game uit de serie stamt uit 2012, dit was RealMYST, een grafisch ge-update versie van de originele Myst. In 2014 is nog wel een Port uitgekomen maar weer was dit precies hetzelfde spel. Een volledig nieuwe Myst of Riven hebben we nog steeds niet mogen aanschouwen.
Myst een remake of reboot 26-02-2015

En nog veel, veel, veel meer…

En behalve deze vijf titels zijn er natuurlijk nog zo ontzettend veel games die een remake of een reboot verdienen. Verschillende andere Final Fantasy titels, Streets of Rage, Ghouls ‘n Goblins en ga zo maar door.
Natuurlijk zijn wij ook nieuwsgierig naar wat jullie favoriete oudere games zijn die jullie graag opnieuw uitgebracht willen zien. Welke games verdienen volgens jou een remake of reboot? Laat het ons weten in de comments, we zijn zeer benieuwd!