Een indie horror game gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Welkom bij weer een nieuwe Schrikken met Kijk-Online! Dit weekend is ons eigen Nino van Kijk-Online aangeschoven om samen met mij een psychologische horror game te spelen. Nino is doorgaans niet zo van de horror games, dus is het een eer om deze week Montague’s Mount met hem op te nemen. Deze game, ontwikkeld door Polypusher Studios, laat je in de belevingswereld van een gekwelde ziel kruipen die aangespoeld is op een verlaten eiland. Wat je in de game meemaakt is een warboel van vage opdrachten, onduidelijke doelen en hallucinaties.

Wat kunnen we al verklappen over de game?

Zoals altijd hadden we van tevoren zo min mogelijk informatie opgezocht over de game om het extra spannend te houden. Daardoor kwamen we al snel voor een verassing te staan. Want hoewel Montague’s Mount op internet vooral beschreven wordt als een indie horror game is het al vrij snel duidelijk dat de game eerder een thriller is. Het verhaal gaat als volgt: je wordt wakker op een verlaten Iers eiland en kan je niet herinneren hoe je daar bent terecht gekomen. Montague’s Mount is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en overal kom je tijdens het spelen Keltische woorden tegen. Je loopt rond en krijgt steeds hints en puzzelstukjes toegereikt waarmee je weer verder komt in het verhaal. De game ademt wanhoop en eist geduld, en hoewel je geen idee hebt van wat je moet doen blijf je als speler doorspelen. Al spelend lijkt het wel alsof je zelf ook je verstand begint te verliezen.

“Wat deze game tot een horror maakt is het feit dat ie zo lang en saai is.”

In de game gebeurt er vrij weinig spannends. Het is vooral veel gepuzzel en de game voldoet niet aan onze verwachtingen. Wat overigens niet wilt zeggen dat de game slecht is, maar eerder dat het in onze ogen faalt als een ‘horror’ game. En na een uur gespeeld te hebben kunnen we dat wel met zekerheid zeggen. We voelen ons dan ook geroepen om aan verwachtingsmanagement te doen om wat duidelijkheid te scheppen over Montague’s Mount:

Qua sfeer en graphics zit de game goed in elkaar, maar dit weegt niet op tegen alle ellende van het steeds maar niet weten wat je moet doen. Wat de game wel goed kan is je een gevoel van wanhoop geven. Want doordat er ook geen schrik- en spanningselementen in de game zitten (in ieder geval niet tot waar wij hebben gespeeld), werken de opdrachten vooral demotiverend. Hier en daar kom je hallucinaties en nare geluiden tegen, maar dit maakt de game niet tot een horror. Absoluut niet eng dus. Dit laatste werd pijnlijk duidelijk nadat we een uur rond liepen en steeds hoopten dat er iets engs gebeurde.

Bekijk en beoordeel Montague’s Mount zelf.

Wil je zelf bepalen of je Montague’s Mount eng vindt? Of wil je Nino en PerziaN gewoon zien lijden tijdens het spelen van deze game? Bekijk dan hier de video. En nu maar hopen dat de volgende horror game ons wel aan het schrikken maakt.

https://www.youtube.com/watch?v=v81M0zOfrjI” width=”620″ height=”360″]

 • Grayfoxz

  Haha, komisch om jullie samen zo aan bezig te zien met de game. Jammer dat het uiteindelijk geen echte horror game was. Had Nino graag zien schrikken 😛

  • Nino

   Zelfs ik had mezelf graag zien schrikken…helaas pindakaas…

   • Als je met ze 2 zit is altijd al minder “eng”

    • PerziaN

     Ja klopt, maar deze game is dus zó geen horror. Ik raad hem aan aan mensen die moeite hebben in slaap te vallen

  • PerziaN

   Ik weet het, ik heb gefaald. Hopelijk wilt Nino nog een keer mee doen. En dan zorg ik wel voor wat meer voorbereiding. En wat Sjoerd zegt, met twee man is het ook nog eens minder eng. #SadFace

   • Nino

    Tuurlijk wil ik nog eens mee doen!