In Vampyr kies je zelf of je een bloeddorstige moordenaar wilt zijn!

Nosferatu, Dracula, dit zijn ongetwijfeld de twee bekendste vampieren uit het genre. Maar wat als je nou niet van nature een bloeddorstige vampier bent en eigenlijk tegen je wil in een vampier bent gemaakt? Ben je dan ook een monster of juist een slachtoffer van omstandigheden? In Vampyr zie je de andere kant van het spectrum en worden de motieven van de vampier in kwestie een stuk minder mysterieus. Lees dus snel verder.

Vampyr graveyard Vampyr

Maak kennis met dokter vampier…

Jonathan Reid is een getalenteerde arts die net terug is van een oorlog. Na allerlei gruwelijkheden aanschouwd te moeten hebben is hij dus wel toe aan een beetje vrede in zijn leven. Uiteraard laat het lot dit niet toe en word hij op een donkere nacht aangevallen en gebeten door een vampier. Jonathan is alles behalve blij en besluit om een remedie voor deze vloek te vinden en op wetenschappelijke wijze te achterhalen hoe hij zijn transformatie kan omkeren. Zal het hem lukken of veranderd ook hij voor altijd in een bloeddorstige vampier?

Londen wordt geterroriseerd door de Spaanse Griep!

Er heerst ziekte in de Engelse hoofdstad en Dokter Reid vermoed dat de Spaanse Griep en de komst van een nieuwe groep super agressieve vampieren hier wat mee te maken heeft. Londen is verdeeld in verschillende gebieden en het is aan Reid om er voor te zorgen dat de bevolking hier niet uitsterft. Zodra de populatie te veel daalt verlies je namelijk een stukje macht over de betreffende wijk.

Moorden is overigens niet noodzakelijk want je kunt het hele verhaal doorspelen zonder mensen te vermoorden of bloed te drinken.

Het wordt de nobele dokter overigens niet makkelijk gemaakt want overal zijn vampierenjagers op jacht naar deze mysterieuze wezens van de nacht. Zodra ze erachter komen dat jij er ook eentje bent doen ze er alles aan om je te vernietigen. Gelukkig is Reid bewapend met een vuurwapen en kan hij zijn dokterszaag gebruiken om serieuze schade bij de jagers aan te brengen. Maar dat is niet alles, want Reid heeft ook toegang tot zijn bloederige, vaak brute, vampierskrachten. Zo kan hij zichzelf in een schaduw veranderen en tussen verschillende punten teleporteren, of bijvoorbeeld puntige shaduw spijkers uit de grond oproepen om zijn vijanden mee te doorboren. Als je echt vampier-achtig wilt zijn kun je er voor kiezen om bovenop een vijand te springen en hem rechtstreeks in zijn nek te bijten. Dit is echter wel riskant en zorgt er voor dat je even onbeschermd bent.

Moorden is overigens niet noodzakelijk want je kunt het hele verhaal van Vampyr doorspelen zonder mensen te vermoorden of bloed te drinken. Je hebt dit als speler helemaal zelf in de hand en dit past natuurlijk ook erg goed bij de achtergrond van Reid. Hij is immers een dokter die juist mensen wilt genezen.

De donkere straten van Londen zijn gevaarlijk…

De sfeer in Vampyr is erg goed gedaan en als je door de donkere straten van Londen loopt krijg je ook zeker het gevoel dat je moet oppassen. Er zijn namelijk andere vijandelijke vampieren en dodelijk vampierenjagers. Npc’s in Vampyr zien er redelijk goed uit, al hebben we slechts een presentatie van de alpha versie mogen bijwonen. De aanwezige devs verzekerden ons dat het eindproduct er gelikter uit zal zien. Wij zijn in ieder geval reuze benieuwd.

Een origineel horror verhaal

Vampieren zijn altijd al wezens geweest die ons hebben gefascineerd. De boeken en vele verschillende verhalen romantiseren de vampier natuurlijk al jaren, met hun knappe uiterlijk, zilveren tong en duistere magie. Jonathan Reid maakt de vampier echter weer een stuk menselijker en laat zien dat sommige vampieren misschien zelfs wel “goed ” zijn. Of Vampyr ons omver gaat blazen is nog maar de vraag, maar wij waren aangenaam verrast met hetgeen wat we voor onze kiezen kregen.