Ontrafel het verhaal van Unravel met de schattige Yarny.

Electronic Arts toonde dit jaar Unravel tijdens Gamescom 2015, een puzzel platform game van de indie studio Coldwood Interactive. Unravel draait om het schattige rode wollen beestje Yarny dat de wereld intrekt en een verhaal van een familie ontrafelt die uit elkaar lijkt gevallen te zijn. Yarny staat volgens de makers voor ‘liefde’ en de game is een metafoor voor wat je achterlaat als je verder weg raakt van je geliefden.

Coldwood Interactive is er in geslaagd om een charmante en karaktervolle game neer te zetten die gebaseerd is op bestaande plekken in Noord Zweden waar medewerkers van de studio zijn opgegroeid of die ze hebben bezocht. Een erg slimme zet, want Zweden heeft prachtige onaangeroerde stukken natuur die de game een bepaalde charme geven. Hoewel het verhaal iets treurig over zich heen heeft is de game verrassend verfrissend en rustgevend.

Unravel was een pareltje in de EA Gamescom line up.

Het verhaal begint met een filmpje van een oude vrouw die foto’s van een kind recht hangt. De vrouw woont alleen en ik neem aan dat de persoon in de foto een (klein)kind is die inmiddels ouder is geworden en verder weg is gaan wonen. De vrouw heeft mogelijk steeds minder contact met deze persoon en is eenzaam. Wanneer ze per ongeluk een bolletje rode wol laat vallen verandert dit in Yarny, een wollen poppetje dat op avontuur gaat in de grote buitenwereld. Maar hoe verder Yarny weggaat van zijn huis, hoe meer wol hij verliest. Gelukkig vindt Yarny zo af en toe wol onderweg die hij absorbeert en weer verder kan met zijn avontuur.

De game is een sidescrolling platformer en naast springen en klimmen moet je gebruik maken van de wol van Yarny om verder te komen. Zo moet je een lasso maken en omhoog klimmen om op hoge plekjes te komen. Of je schommelt jezelf naar de overkant als springen niet toereikend is. Verder kan Yarny door aan twee objecten een stukje touw vast te binden een soort boog creëren waarmee hij zichzelf de lucht in kan schieten om bij een hoger gelegen plek te komen. Zo moest ik met Yarny in een boom klimmen en helemaal bovenaan een vlieger pakken waarmee ik een stukje kon vliegen.

De gameplay is alles behalve moeilijk. Wat de game uitdagend maakt is de timing vinden waarmee je je lasso moet schieten en het uitpuzzelen hoe je over obstakels heen komt zonder teveel wol te verspillen. Want als je een omweg maakt bereik je niet de volgende ‘replenish point’, oftewel de kleine stukjes wol die Yarny absorbeert, omdat je koordje je tegenhoudt. Soms moet je bijvoorbeeld opletten of je geen dingen in je omgeving hebt die je helpen verder te komen. Bijvoorbeeld een blikje die je naar een muurtje kan duwen om op een muurtje te kunnen klimmen of een appel die je in het water rolt om er vervolgens op te springen.

UnravelDe graphics van de game kan ik niet anders beschrijven dan charmant. Yarny zelf is prachtig om naar te kijken en je ziet dat zijn lijfje steeds dunner wordt naarmate hij wol verliest. Ook zie je dat je wol begint op te raken doordat Yarny steeds slapper en droeviger kijkt. De achtergronden van de game zijn geïnspireerd door het landschap van Umeå, een charmant dorpje gelegen in de bossen van Zweden. Het idee van Yarny is ook ontstaan toen Martin Sahlin, Creative Director bij Coldwood Interactive, een poppetje van wol maakte tijdens een kampeervakantie met zijn familie in de bossen.

Een ding is zeker. Unravel doet wat met je. De game laat een mooie indruk achter, zelfs als je klaar bent met spelen en lijkt met veel liefde gemaakt te zijn. Het was dan ook moeilijk om de controller neer te leggen toen de hands-on sessie voorbij was. Nu maar wachten tot de game uitkomt om te zien wat onze kleine vriend Yarny nog meer gaat tegen komen tijdens zijn avontuur in de prachtige bossen van Zweden. En of hij ooit nog terugkeert bij de lieve oma die je in het begin van de game zag.

Unravel komt vóór maart 2016 uit op de PC, Xbox One en PlayStation 4. De PC versie van de game kan voor die tijd ge-preorderd worden via de EA Origin Store. Ben je benieuwd geworden naar deze schattige game, bekijk dan de trailer hieronder.