Nog meer robots in disguise dankzij Transformers Devastation.

Er zijn in de loop der jaren een tweetal Transformers games uitgebracht die het enorm goed onder de fans hebben gedaan. Transformers: War for Cybertron en Transformers: Fall of Cybertron van Highmoon Studios lieten zien dat je met een groep gepassioneerde ontwikkelaars een spel op de markt kan brengen die trouw blijft aan het origineel, maar toch moderne gameplay kan bevatten. Alle andere spellen die erna werden uitgebracht waren niet noemenswaardig, maar daar komt nu gelukkig weer eindelijk verandering in.

Transformers Devastation Grimlock Transformers Devastation Optimus combo

Cybertronian wind turbines zetten de stad op de kop!

Het lijkt een rustige dag te zijn voor de Autobots, maar dan verschijnen er opeens allerlei wind turbines in de stad die voor krachtige tornado’s zorgen. Het ziet er uit als Cybertronian technologie, dus je kan er je geld op zetten dat Megatron en zijn kwaadaardige Decepticons weer eens snode plannen voor de aarde hebben en een nieuwe manier gevonden hebben om kostbare energon te stelen. Optimus Prime en zijn elite soldaten gaan op onderzoek uit. Zullen ze de stad op tijd kunnen redden?

Vijf verschillende personages zorgen voor dynamische gameplay.

Zodra de game begint kon je in de Gamescom 2015 demo van Transformers Devastation kiezen uit een vijftal iconische Autobots. Er waren drie verschillende classes beschikbaar , namelijk de Scout (Bumblebee), de Warrior (Grimlock, Wheeljack en Sideswipe) en de Commander (Optimus Prime). Grimlock leek mij meteen de beste keuze, aangezien hij door zijn dinosaurus modus mogelijk heel anders zou spelen en Grimlock natuurlijk een badass is.

Baasgevechten bestaan voornamelijk uit gevechten tegen bekende Decepticons en tijdens de demo moest ik het zelfs opnemen tegen Devastator.

Als Transformer kan je…transformeren…en dit handige gameplay element kan voor verschillende dingen gebruikt worden. Je kan er bijvoorbeeld sneller door rond bewegen en je gebruikt je transformatie tijdens combo’s. Op het moment dat je een paar succesvolle aanvallen hebt weten uit te voeren begint je robot namelijk blauw te pulseren. Dit zorgt er voor dat je midden in een combo transformeert en als voertuig (of in mijn geval als dinosaurus) extra schade aanricht. De game draait wat dat betreft volledig om hack-and-slash en spelers kunnen gebruik maken van een zware en lichte aanval. Optimus Prime gebruikt bijvoorbeeld een krachtige Warhammer voor zware aanvallen en de iconische Energon Axe voor lichte aanvallen. Daarnaast heeft hij ook een krachtige gun om vijanden van een afstand te confronteren. Grimlock daarentegen moet het hebben van zijn zwiepende staart en stalen kaak. Vijanden die ver van hem af zijn kunnen echter met zijn vlammenwerper aangepakt worden. Nog een coole eigenschap van Grimlock is dat hij zowel in robot als dinosaurus vorm op vijanden af kan rennen en ze vast kan grijpen.

De basis gameplay van Transformers Devastation is erg simpel. Op de map wordt telkens aangegeven waar je doelstelling zich bevindt en ondertussen vecht je tegen allemaal verschillende Decepticons. Er zijn Seekers, de generieke vliegtuigen en allerlei rijdende Decepticons te vinden. Baasgevechten bestaan voornamelijk uit gevechten tegen bekende Decepticons en tijdens de demo moest ik het zelfs opnemen tegen Devastator, een van Megatron’s meest krachtige gestalts. Kenji Saito van Platinum Games liet ook nog een level zien waar je als Bumblebee in een klassieke sidescrolling level vocht tegen triplechanger Blitzwing. Een latere level toonde een briljant gevecht tussen Sideswipe en Shockwave. Een ding is zeker Transformers Devastation is een ode aan de klassieke tekenfilm serie en echt bedoeld voor fans die er mee zijn opgegroeid.

Transformers Devastation generic decepticreeps

De glanzende robots zien er werkelijk geweldig uit.

Saito-San gaf tijdens zijn demonstratie en mijn speelsessie aan dat ze expres voor de klassieke look hebben gekozen en deze een beetje hebben aangepast om aan te sluiten op de huidige tijd. Grafisch hebben de robots namelijk vooral veel weg van de versies uit de klassieke “Transformers The Movie” animatie film. Een film die veel meer budget had dan de originele tekenfilm serie en highlights en shading aan de personages toevoegde. In Transformers Devastation komt deze stijl heel erg prominent naar voren en spatten de kleurrijke graphics van het scherm. Qua animatie hebben ze bij Platinum Games heel goed gekeken naar het speelgoed uit de jaren ’80 en er voor gezorgd dat de robots vrijwel exact hetzelfde transformeren als het speelgoed. De omgevingen zagen er allemaal wat minder gedetailleerd uit, maar de focus ligt vooral op de robots en over-the-top combo’s.

Peter Cullen is terug als Optimus Prime…

Maar dat is niet alles, Frank Welker voorziet Megatron en Soundwave van hun originele stemmen. En voor het allereerst is Dan Gilvezan terug om de originele stem van Bumblebee in te spreken. Platinum Games heeft erg veel tijd besteed aan de voice acting en dat is iets wat de game enorm ten goede zal doen. Nog een belangrijk punt zijn de geluidseffecten! Het originele transformeer geluid is terug en bracht bijna tranen in mijn ogen. Transformers Devastation is op alle gebieden een product van oprechte passie.

Transformers Devastation is een titel die je als fan zeker in de gaten moet houden.

De demo was kort maar krachtig. Grafisch zag de game er echt geweldig uit en zag je duidelijk dat Platinum Games goed naar IDW comics, de klassieke tekenfilms, het speelgoed en de Transformers The Movie animatie film hebben gekeken. Qua gameplay zat het ook helemaal goed, Saito-San’s team is immers gespecialiseerd in dit genre. Het is nu enkel afwachten wanneer de game eindelijk in de winkels ligt. Deze fan kan in ieder geval niet wachten!