Zal Trackmania Turbo jullie harten kunnen winnen?

Kennen jullie Trackmania nog? In deze game draaide het voornamelijk om je eigen extreme circuits bouwen en hier met een van vele voertuigen op te racen. Ubisoft heeft een splinternieuw deel in ontwikkeling en dit keer kunnen spelers helemaal los gaan met Trackmania Turbo. Naast een uitgebreide level creator bevat de game ook ondersteuning voor Virtual Reality hardware en kon ik aan de slag met de Project Morpheus van Sony. Tijdens mijn hands-on sessie, of eerder “hands-off” sessie heb ik kennis kunnen maken met een nieuwe vorm van VR gameplay, hoe dit is bevallen lees je hier.

Trackmania Turbo F1 Trackmania Turbo dune

Project Morpheus is niet voor iedereen weggelegd…

Tijdens de demonstratie van Trackmania Turbo kreeg ik de Project Morpheus VR bril van Sony op en werd mij uitgelegd wat ik moest doen. Er was een speciale level beschikbaar waarop ik een drietal laps kon rijden. De beste van de drie zou tellen als eindtijd en ik activeerde meteen mijn competitieve modus om te proberen een goede tijd neer te zetten. Tot mijn grote verbazing was dit tergend moeilijk. Het bleek namelijk dat mijn simplistische brein niet bestand was tegen de virtuele snelheid van Trackmania Turbo. Na ongeveer anderhalf lap begon mijn hoofd te draaien, raakte ik gedesoriënteerd, begon ik te zweten en moest ik me weerhouden om de vriendelijke Ubisoft medewerker en de PlayStation 4 niet volledig onder te kotsen. Ja, mensen ik kon absoluut niet tegen de Project Morpheus ervaring. De beelden bewogen simpelweg te snel en zelfs als ik de acceleratie knop half indrukte was de snelheid mijn brein nog te veel. De Ubisoft medewerker snapte er helemaal niets van en vertelde me dat dit de eerste keer was dat hij dit bij iemand meemaakte. De beste man haalde een flesje water voor me en begon de game zelf te testen. Uiteraard was het voor hem geen enkel probleem. Ik had gefaald als gamer en als journalist en boog mijn hoofd in schande. Na een aantal minuten voelde ik me sterk genoeg om op te staan en kon ik de non-VR versie van Trackmania Turbo uitproberen. Toch bleef ik duizelig en kon ik me moeilijk concentreren. Een collega journalist die ook aanwezig was had gelukkig hetzelfde probleem, ik was dus niet de enige met een VR allergie.

Het bleek namelijk dat mijn simplistische brein niet bestand was tegen de virtuele snelheid van Trackmania Turbo.

De non-VR ervaring was een stuk beter en met een druk op de knop was het mogelijk om de game een random track te laten genereren. De bedoeling was nu om alleen of in co-op de snelste tijd neer te zetten. Samen spelen betekende ook letterlijk samen spelen, je moest namelijk samen sturen en gas geven, wat erg uitdagend en een bijzonder lachwekkend element van de co-op modus was. Het ging redelijk goed, al was ik nog zeker aan het bijkomen van mijn vervelende VR ervaring. Wat me opviel tijdens de solo modus is dat de wagens in Trackmania Turbo voelen als bakstenen op wielen. Driften was vrijwel onmogelijk en dit maakte het racen super frustrerend. Hoe vaak ik een bepaalde bocht wel niet opnieuw heb moeten doen was gewoon schandalig. Nee, Trackmania Turbo was qua racen absoluut niet mijn type game, al kan ik me voorstellen dat andere spelers er erg veel plezier in kunnen vinden. De jumps in de game waren wel erg vet en er zijn ruim tweehonderd circuits verdeeld over vier omgevingen. Je bent er dus wel even zoet mee.

Trackmania Turbo speed

Coole voertuigen en uitgebreide circuits.

Trackmania Turbo is een kleurrijke game en bevat een aantal verschillende voertuigen. Vooral de dune buggy-achtige voertuigen zagen er erg cool uit en werden tijdens de demo voornamelijk gebruikt. Er waren ook nog Formula 1-achtige voertuigen en normale racewagens. De snelheid was visueel gezien ook heel erg goed uitgevoerd en je kreeg ook zonder de VR bril een goede indruk van snelheid. Met de Project Morpheus VR bril voelde het echter allemaal nog tien keer zo snel en leek het af en toe alsof ik 500 kilometer per uur reed. Maar het kan zijn dat dit gewoon aan mij lag. Omgevingen waren erg gedetailleerd en in de achtergrond zag ik parelwitte stranden een prachtige zee en talloze palmbomen. De game was grafisch gewoon zeer goed verzorgd, al heb je niet echt tijd om van het uitzicht te genieten.

Trackmania Turbo is een leuke game maar niet voor iedereen weggelegd.

Racen is leuk en je eigen circuits bouwen ook. Voeg hier VR functionaliteit bij en dan heb je een game die de  één geweldig vindt en de ander een trauma bezorgd. Ja beste lezers, mijn Trackmania Turbo VR ervaring heeft mij getraumatiseerd. Ik wil jullie echter absoluut niet weerhouden om de game in VR uit te proberen, mogelijk werkt het voor jullie wel geweldig. De gameplay van Trackmania Turbo is bliksemsnel en bevat geweldige circuits. Daarnaast kan je ook je eigen circuits bouwen en de game in co-op spelen. Een unieke en uitdagende modus waar je letterlijk samen het voertuig zal moeten besturen. Grafisch gezien is het ook echt een mooie game en denk ik dat fans van de Trackmania serie zeker erg veel plezier aan Ubisoft’s nieuwe titel zullen beleven. Trackmania Turbo komt als alles goed gaat in november van dit jaar al uit op Xbox One, PlayStation 4 en de PC.