Wat is de top 10 duurste games ooit gemaakt?

Het ontwikkelen van games kost veel geld, maar natuurlijk kost de ontwikkeling van de ene game meer dan die van een andere. In deze top 10 bespreken we de top 10 duurste games ooit gemaakt! De bedragen die hieronder besproken worden zijn slechts het ontwikkelbudget van de games. (dit is dus het budget om de games daadwerkelijk te maken, dus zonder het marketingbudget). Verder zijn de bedragen in Amerikaanse dollars.

10. Halo MMO – $ 90.000.000

Na het succes van Halo 2 in 2004 werd er besloten dat Bungie (de ontwikkelaar van Halo 2), Halo 3 zou gaan maken. Tegelijkertijd zou Ensemble Studios een Halo MMO gaan maken. Drie jaar na deze beslissing kreeg Microsoft een nieuwe directie. Deze directie besloot de Halo MMO te schrappen omdat het volgens hun niet de juiste richting was voor de Halo franchise. De verdere ontwikkeling van de game werd helaas gestaakt. Toch waren de ontwikkelkosten van de game al opgelopen tot 90 miljoen dollar. En dat is veel geld voor een game die nooit is uitgebracht.

9. Red Dead Redemption – $ 95.000.000

Deze western-game van Rockstar games was een erg risicovol project, maar de game werd een daverend succes. Met een Metacritic-score van 95 is Red Dead Redemption nog steeds één van de beste games ooit gemaakt. Ondanks dat deze game niet uitgebracht werd voor de PC verkocht Red Dead Redemption maar liefst 13 miljoen exemplaren. En om het ontwikkelbudget van 95 miljoen dollar terug te verdienen was z’n verkoopsucces ook wel gewenst.

6. Tomb Raider, Too Human en Grand Theft Auto IV – $ 100.000.000

Op plaats zes vinden we maar liefst drie games, zowel Tomb Raider, Too Human en Grand Theft Auto IV hadden een ontwikkelbudget van 100 miljoen dollar. Omdat er op plaats zes drie games staan zul je dus ook geen plaats zeven en acht vinden in deze top tien.

Allereerst Tomb Raider, deze game verscheen in 2013 en kreeg begin 2014 een definitieve editie voor de PlayStation 4 en Xbox One. De ontwikkeling van Tomb Raider kostte de uitgever Square Enix maar liefst 100 miljoen dollar, ben je benieuw of dit geld de moeite waard was lees dan hier onze review van Tomb Raider.

Ook de ontwikkeling van de game Too Human heeft 100 miljoen dollar gekost, Too Human is hiermee de duurste Xbox exclusive ooit. De game wisselde in zijn ontwikkelingsfase meerdere keren van uitgever en belandde uiteindelijk bij Microsoft. Helaas verkocht Too Human slechts 1 miljoen exemplaren en hiermee was deze exclusive een grote flop voor Microsoft.

De derde game die 100 miljoen dollar heeft gekost is Grand Theft Auto IV. Deze game was in tegenstelling tot Too Human erg succesvol, met een Metacritic Score van 98 is Grand Theft Auto IV na Ocarina of Time de best beoordeelde game ooit. Maar met scores verdien je geen geld, gelukkig was dit ook geen probleem, de game verkocht 25 miljoen exemplaren en genereerde in 24 uur z’n 300 miljoen dollar.

5. Max Payne 3 – $ 105.000.000

Max Payne 3 is alweer de derde Rockstar game in dit lijstje. Rockstar games houdt ervan om dure games te ontwikkelen en ook de ontwikkeling van Max Payne 3 was een dure grap. Het kostte de uitgever Rockstar games maar liefst 105 miljoen dollar om de game te ontwikkelen. In het ontwikkelproces werd Max Payne 3 ook een aantal keren uitgesteld, maar toen de game in 2012 verscheen verkocht de game slechts redelijk met z’n 4 miljoen exemplaren. Daarom is het op dit moment onwaarschijnlijk dat Rockstar Games op korte termijn een nieuwe Max Payne game zal uitbrengen.

4. Disney Infinity – $ 110.000.000

Disney Infinity is een game die voortbouwt op het succes van Skylanders. Je maakt in deze game dus gebruik van figuurtjes die je in de winkel kunt kopen. Disney Infinity verkocht redelijk de game rolde 3 miljoen keer over de toonbank. Maar het waren vooral de figuurtjes die geld opleverden, Toch zal het nog wel eventjes gaan duren voordat Disney zijn 110 miljoen terug verdient heeft.

3. Grand Theft Auto V – $ 137.000.000

Op de derde plaats in deze lijst vinden we alweer de vierde game van Rockstar Games. En deze keer is het de meest recente Grand Theft Auto game. Deze game was in 2013 een enorm succes en verkoopt tot op de dag van vandaag nog steeds erg goed. Grand Theft Auto V was tijdens de release de snelst verkopende game ooit! De game heeft tot nu toe ruim 1 miljard dollar in het laatje van Rockstar gebracht en wij verwachten dat dit nog wel ietsje meer zal worden.

2. Destiny – $ 140.000.000

Op de tweede plaats staat Destiny een game van de voormalige Halo-ontwikkelaar Bungie. Destiny kwam uit in 2014 en was vijf jaar in ontwikkeling bij Bungie. In deze ontwikkelperiode kostte de game 140 miljoen dollar. Gelukkig verkocht de game in de eerste 24 uur na release genoeg op z’n 500 miljoen dollar te genereren. Destiny is daarom een financieel succes voor Activision! En er zal daarom zeker ook een vervolg komen op deze game van Bungie.

1. Star Wars: The Old Republic – $ 200.000.000

De allerduurste game ooit is ook ruim de duurste van allemaal, met een budget van 200 miljoen dollar ontwikkelde Bioware een Star Wars MMO. Deze game zou EA’s antwoord zijn op de nog altijd populaire MMO World of Warcraft van Activision. Nadat The Old Republic vijf jaar in ontwikkeling was geweest verscheen de game dan eindelijk in 2011. Star Wars: The Old Republic werd een grote flop en EA verdiende haar geld nooit terug.

  • En dan zie je dat een derde van deze games een flop is geworden… Zonde van het geld.

    • florus2901

      Heel veel game development is testen en testen is kostbaar, Zo is uit Halo MMO het spel Destiny gekomen. En vergeet niet dat dit de triple A gaming is, het meeste van het geld komt uit bestaande titles zo als CoD x, Battlefield x, fifa x of Assassin’s Creed x.

      • Natuurlijk kost dat veel geld en dat moet verdiend worden met titels die mensen toch wel kopen en vernieuwend te zijn