De grootvader van de 1080 is terug in Tony Hawk Pro Skater 5!

Het heeft heel erg lang geduurd, maar na al die jaren is het eindelijk zo ver. Tony Hawk Pro Skater 5 is in de maak en de game gaat terug naar de roots van de franchise. Dat speciale gevoel wat op de originele PlayStation zo dominant aanwezig was is terug, alleen nu in een modern jasje. Of Tony Hawk Pro Skater 5 de harten van skate fans weer zal kunnen veroveren is nog maar de vraag. Ik mocht de game uitgebreid testen tijdens mijn bezoek aan Keulen. Hoe de game is bevallen lezen jullie hier!

Tony Hawk Pro Skater 5 night Tony Hawk Pro Skater 5

Veel air en gruwelijke tricks!

In Tony Hawk Pro Skater 5 is de gameplay weer geweldig en erg makkelijk te leren. In vergelijking met de voorgaande delen zijn de grootste veranderingen het feit dat je nu snelheid kan maken door je daadwerkelijk af te zetten met je voet. Daarnaast kan je nu ook een speciale “slam” beweging uitvoeren. Stel bijvoorbeeld dat je een halfpipe gebruikt om van de ene kant naar de andere kant te springen en dit mislukt. Als je op tijd de slam knop inhoudt landt je met een noodgang horizontaal op de grond zonder je schedel tegen het asfalt te beuken. Erg handig dus. Tijdens het uitvoeren van tricks bouw je een “special meter” op die je dit keer op een druk van de knop kan activeren. Je hebt dus zelf in de hand wanneer je er gebruik van maakt, veel beter dan gedwongen te worden om je special meter in te zetten op rare momenten.

In Tony Hawk Pro Skater 5 is de gameplay weer geweldig en erg makkelijk te leren.

Qua levels kon ik aan de slag met een paar verschillende omgevingen. De klassieke “School” level is in een nieuw jasje gestoken en heet nu “School III”, een uitdagende level waar je zowel buiten als binnen kan skaten. Zo is er een basketbal veld, een indoor zwembad en zijn er buiten allerlei tafels, leuningen en ramps te vinden waar je uitgebreide tricks kan uitvoeren. Er was nog een level beschikbaar genaamd “Mega Park’ en wat deze zo uniek maakte was een speciale buff die jouw skater in een reus veranderde. Heel erg cool en ook weer gevuld met allerlei elementen waar je gestoorde tricks kon uitvoeren. Het was af en toe even wennen, maar na vijf minuten kwam het allemaal langzaam terug. Volgens Producer Dino Verano zal de game een 20-player online multiplayer modus bevatten en voorzien zijn van dedicated servers. Je hoeft echter niet altijd online te zijn, al haal je meer uit de game als je dit wel bent. Er zijn overigens verschillende modi beschikbaar die je solo of in co-op kan spelen. De “Combo Attack” modus laat je het bijvoorbeeld opnemen tegen andere online spelers of tegen een van je vrienden. En speciale “Missions” kunnen ten alle tijde geaccepteerd worden als je aan het skaten bent. Ik probeerde bijvoorbeeld de “Big Head Survival” mission waar ik continu tricks moest blijven uitvoeren omdat mijn hoofd anders ontplofte. Dit was absoluut niet bloederig dus ook geschikt voor de jongere gamers onder ons. No Worries!

Nog een hele coole toevoeging aan Tony Hawk Pro Skater 5 is de mogelijkheid om je eigen skatepark te ontwerpen. Eerst kies je een template, wil je een small, medium of large skatepark bouwen? Vervolgens kan je met een super makkelijke knip en plak tool objecten plaatsen. Jouw skatepark is onmiddenlijk in real time te testen en van “Create” naar “Play” wisselen gaat feilloos. dit is erg handig om afstanden van objecten te bepalen en te testen of bepaalde ramps wel goed werken. Zodra je klaar bent kan je jouw skatepark delen met de online community en samen op avontuur. Wie haalt de beste score op jouw persoonlijke skatepark!?

Tony Hawk Pro Skater 5 big air

Grafisch gezien bevat Tony Hawk Pro Skater 5 een nieuwe stijl…

Deze nieuwe skate game heeft een hele aparte grafische stijl. Tony Hawk en zijn leger van skaters lijken in dit deel namelijk een beetje getekend. De personages in de demo die ik speelde hadden een zwarte outline om hun lichaam en zagen er een beetje cel-shaded uit. Iets wat in de trailer eigenlijk niet goed naar voren komt. Mogelijk zal niet iedereen dit nieuwe stijltje kunnen waarderen, ik vond het er persoonlijk erg cool uitzien. In deze game zijn graphics denk ik ook een stuk minder belangrijk dan de daadwerkelijke gameplay en dat is iets wat helemaal goed zit. Ik ben daarom ook erg benieuwd naar het eindproduct.

Tony Hawk is eindelijk terug!

Samen op de bank tegen elkaar strijden wie de beste combo’s kan neerzetten is iets wat de Tony Hawk Pro Skater serie groot heeft gemaakt en Producer Dino Verano wilt dit gevoel terug brengen. Samen met vrienden de hele dag digitaal skateboarden is een stuk minder gevaarlijk en uiteraard veel makkelijker dan skateboarden in real life! De nieuwe modi zullen mogelijk voor veel plezier kunnen zorgen en de online functionaliteit zorgt er voor dat er twintig spelers tegelijk kunnen skaten. Daarnaast is het ook mogelijk om je eigen skatepark te ontwerpen, hoe vet is dat!? Grafisch gezien is het voor sommigen misschien even wennen, maar Tony Hawk Pro Skater 5 heeft erg veel potentie om de franchise een waardige comeback te bieden. Ik kan niet wachten!