Armies of little plastic men

Voor deze editie van the Recollection had ik aangeboden om wat te laten zien uit mijn collectie plastic miniatuursoldaatjes, en voor de variatie hebben wat vrienden ook gelijk wat bijgedragen voor de show. Nu zal de oplettende lezer roepen; “Oi, cheater zo werkt dat niet”. Daar hebben ze helemaal gelijk in, maar deze recollection zou verdomd saai worden als we alleen mijn collectie te zien kregen. Zie het dus maar als een concessie in kwaliteit, dat is natuurlijk bij Kijk-online altijd het belangrijkst.

Collecten

Eerst back to square one, wat zien we deze week eigenlijk? Deze samengestelde Recollection bestaat uit Warhammer figuurtjes. Simpelweg zijn dit plastic soldaatjes die in elkaar worden gezet en daarna voorzien worden van een likje verf. Samen met wat andere systemen zoals Warmachines, Hordes en Infinity horen deze in het table-top of miniature wargame straatje. Want naast het verzamelen en schilderen van de poppetjes kan je vaak ook gebruik maken van een bepaald spelsysteem, waardoor je er verschillende soorten veldslagen en/of RPG-achtige games mee kan spelen.

In dit geval gaat het om Warhammer, aangezien dat het systeem is dat ik spaar en eerlijk gezegd ook het enige was dat ik kende voor lange tijd. Bij Warhammer en eigenlijk alle vergelijkbare spellen kies je voor je verzameling vaak eerst een bepaald leger en/of ras. Je kan ook van alles door elkaar gaan sparen, maar dan bouw je minder snel een volledig leger op en een gigantisch bij elkaar passend leger heeft ook zijn charme. Dit weerhoudt de meeste mensen er niet van om verschillende legers en of rassen tegelijk te sparen. Vooral voor de variatie, aangezien dit altijd een project is voor de lange termijn. Met mijn huidige legers (al ben ik wel een hele luie schilder) ben ik toch ook al een jaar bezig op zijn minst. En dit is niet de eerst poging…

For the sake of simplicity gaan we even uit van één bepaald ras en/of leger aan plastic figuurtjes die je wilt sparen. Het is dus eerst zaak dat je kiest uit het vaak brede assortiment aan beschikbare smaken bij het desbetreffende systeem. Gelukkig zijn er altijd de vertrouwde fantasy archetypes waar je op terug kan vallen. Zo zijn er altijd wel een aantal variaties mensen en of elven beschikbaar, zijn orcs eerder regel dan uitzondering, komt er iets ondoods ook altijd wel om de hoek kijken en dan zijn er vaak nog een aantal dier-mensen beschikbaar. Als je een overzicht wil van wat er aan rassen beschikbaar zijn voor Warhammer, kan je het beste even hier (of daar) kijken. Er staat daar beeld en tekst staat voor alle beschikbare varianten (vijftien verschillende facties bij Warhammer Fantasy en zestien bij Warhammer 40 000).

094

World Of Warhammer

Omdat deze recollection uit het beste van de verzameling van drie man bestaat, toch even een klein overzichtje. De Warhammer wereld is een typische feodale fantasy setting met elven, orcs, trollen, mensen, demonen en andere standaard fantasiewezens. Grappig om even op te merken voor de Warcraft fans, is dat Warcraft voor een groot deel zijn inspiratie uit deze wereld heeft gehaald. Blizzard is destijds schijnbaar in bespreking geweest om de  Warhammer licenties te gebruiken voor Warcraft (en waarschijnlijk ook StarCraft). De Warhammer wereld is een grimmige plek met een stukje satire, het neemt zichzelf niet te serieus en is nogal over de top, the rule of cool in optimaal effect als het ware.

De twee legers of rassen die ik spaar zijn the Skaven en the Dark Eldar. De eerste zijn kwaadaardige ratmensen met allerlei zieke machines en gigantische monsters. De Dark Eldar zijn sexy, sadistische, elf-achtige ruimtepiraten met coole guns en vooral veel spiky bits. Daarnaast hebben we nog mensen van The Empire, dat nogal nauw geïnspireerd is op het heilige Roomse rijk (Google dat maar). Daarnaast hebben we nog Wood Elves, waarvan de naam je al een beetje de indruk geeft wat je kan verwachten. Het zijn alleen niet de Tolkien-vredige bos-elven, de Wood Elves zijn veel meer geïnspireerd door Keltische mythes over elven. Oftewel: ze stelen kinderen. Dan hebben we ook nog een kleine collectie Vampire Counts, wederom is de naam illustratief voor wat je mag verwachten. Een leger ondoden geleid door een vampier, en dan niet die neppe Twilight onzin, maar good old fashioned Gotische monsters. Als laatste staat er een kleine squad Imperial Guard; dit zijn je standaard menselijk soldaten, al zijn deze er in ontzettend veel verschillende soorten. Van Rambo-achtige stoere mannen tot gasmasker dragende fascisten. De Dark Eldar en Imperial Guard komen uit de futuristische variant genaamd Warhammer 40 000. Het is een beetje een heel breed onderwerp om zo even tussen neus en lippen door te doen, dus mocht je geïnteresseerd zijn, gooi een vraag in de comment section of verken de websites zoals hierboven gelinkt.

Painten

Nu kan het wat concreter worden, aangezien we nu weer in normale mensentaal kunnen spreken. Zoals al eerder gezegd gaat het verzamelen van deze poppetjes wat verder dan alleen het kopen van de modelletjes. Als je een doosje koopt, dan krijg je daar een aantal rekjes (of ‘sprues’) met daarin allerlei onderdelen. Deze onderdelen moet je met de uiterste zorg verwijderen van hun raamwerk en daarna lijm je het figuurtje (of vliegtuig, tank, gigantisch monster, etc.) in elkaar.
Als het hele zooitje in elkaar zit, dan gebruiken de meeste mensen een spuitbus in een goede dekkleur (vaak zwart, wit of bruin) om het hele model even in de grondverf te zetten. Deze grondverf zorgt ervoor dat kleuren daarna beter dekken. Je gebruikt vaak wit als ondergrond voor felle kleuren en zwart voor donkere modellen met veel metaal. Ik gebruik bijna altijd zwart, omdat dat ook wat meer natuurlijke schaduwen geeft.

Nadat je modellen in de grondverf zijn gezet, ga je ‘basecoaten’ (ze zijn al ‘ge-undercoat’), oftewel de vlakjes inkleuren met de kleur van jouw keuze. Vaak pak je hiervoor een beetje de donkere variant van een kleur. Om namelijk een beetje diepte in het model aan te brengen, bouw je vaak op van een donkere kleur naar een lichtere kleur. De lager gelegen delen blijven donkerder en de meest hoog gelegen delen zet je met een lichte kleur aan, om de illusie van schaduwen en licht te wekken.

Het leuke aan het zelf moeten schilderen van de modellen, is dat je heel erg de mogelijkheid hebt om je eigen ding ermee te doen. In het promotiemateriaal krijg je vaak wel een leuke indruk voor een kleurenschema, maar het is natuurlijk leuker om je eigen twist eraan te geven. Bij sommige legers heb je namelijk bepaalde uniformen waar je uit kan kiezen, zoals bij The Empire, waar bepaalde provincies een eigen uniform hebben die je dan kan kiezen. Bij een heel duister leger kan er natuurlijk gekozen worden om hele donkere kleuren te gebruiken, of je zegt; bam, felle neonkleuren. En zolang het concept goed uitgevoerd is, kan dat er net zo indrukwekkend zijn. Nadat het modelletje af is, kan je ook nog het voetstukje decoreren met bijvoorbeeld gras, sneeuw, modder of wat voor buitenaards landschap je ook in je hoofd hebt.

Closing statements

Hopelijk hebben jullie zo een beetje een algemene indruk gekregen van het verzamelen van deze figuurtjes. Uiteindelijk is het leuke aan het verzamelen van deze modellen dat je wel echt iets in handen hebt, en nog beter, iets waar je een eigen twist aan hebt kunnen geven. Het geeft veel voldoening om uiteindelijk naar je compleet geschilderde collectie te kijken en tegen jezelf te kunnen zeggen: dat ziet er toch verdomd goed uit.

Mocht je na het lezen van deze muur van tekst meer willen weten, gooi dan een reactie in de comment section met je vragen en of opmerkingen. Hieronder de hele gallery met de samenstelling van de collectie. Zijn allemaal geschilderd door amateurs met meer dromen dan talent en voor het professionele werk kan je de officiële website bekijken.

 • Pim

  Leipe collectie man, heb een aantal vrienden van me die dit gedaan hebben.. volgens hun is het painten ontzettend irritant werk.. maar wel een gaaf resultaat.. dat bewijzen de foto’s in deze post dan weer.

  • Imre_S

   Tsja het is veel werk inderdaad maar je krijgt er wel een bepaalde voldoening van. Althans de eerst 10 ofzo. Na 40 of 50 identieke Ratmensen komt er wel een beetje de sleur in 😉

   • Pim

    Hahaha, ik geloof je meteen

 • Nino

  Ik spaarde Chaos Marines en Space Marines 😛 Werd alleen een beetje te dure hobby. Het schilderen vond ik vooral erg leuk.

  • Ivey

   ja lijkt mij ook leuk om er eens een te schilderen maar ben denk ik te ongeduldig om een heel leger te schilderen 😛

   • Imre_S

    Er was ooit een speciale lijn die maar uit 3 of 5 figuurtjes stond. Die waren dan ook een stuk groter, die waren 54 mm scale. Maar dat wordt niet meer echt ondersteund.
    Er zijn wel een aantal ‘skirmish’ formats waar je dus ook niet met een heel leger aan de gang hoeft.

  • Imre_S

   Ja duur is het zeker, en die company maakt het alleen maar duurder. Aan de andere kant van een doosje van 50 eu ben je wel paar maanden zoet, kan je van de meeste games niet zeggen.

   • Nino

    30 euro voor een squad van 5 Chaos Marines is echt duur. Daar koop ik liever een Master Grade Gundam modelkit van. 😀 More bang for your buck, so to speak.

    Ik ga nog wel eens bij de GamesWorkshop in Groningen op bezoek om te kletsen of wat inspiratie op te doen.

    • Imre_S

     Klopt het is te duur, maarja als je eenmaal ben ingestapt dan is af en toe een doosje wel te doen.

     Ik zeg maak een Chaos Gundam.

     • Nino

      Ik heb geen wash over de rode armor gebruiikt. Had geen zin meer! 😛

     • Imre_S

      Vet hoor Nino, die Lord is niet eens zo oud volgens mij.

      Maar 1 dingetje, geef ze gewoon 1 wash met zwart/bruin, dan zien ze er gelijk zoveel mooier uit. Ik wash ook alles helemaal de tyfus in.

 • wow Imre… ur really a nerd whahahaha. awesome collection.

  • Imre_S

   Shhh, trying to keep it a secret.

 • Nino

  Warmachines is ook wel cool vind ik! Beetje steampunk-achtige mecha designs.

  • Imre_S

   Klopt, dat bedrijf is ook wel de enige die een beetje een vergelijkbaar product biedt. Maarja ontdekte Warmachines/Hordes pas toen ik al een hele zooi aan GW had liggen en dan kan je niet meer terug.