Altijd al je eigen ruimteschip willen besturen, of nog beter je eigen ruimte vloot? Dit en meer kan in The Mandate!

The Mandate, een sci-fi space adventure waar je niet alleen een schip kan besturen, maar ook je eigen armada kan creëren, ruimte basissen kunt overnemen, je crew kunt trainen, maar waar je vooral je eigen verhaal kunt kiezen.

1500 jaar in de toekomst is de Aarde verlaten door de mensheid en is deze de ruimte ingetrokken. Helaas kunnen we niet zeggen dat dit vreedzaam gebeurt. De mensheid word geregeerd door een Emperess. Anastasia Romanova heerst over een rijk dat niet zo stabiel is als ze zou willen. Piraten zorgen altijd voor problemen, maar het ergste zijn de rebellen die haar van de troon willen stoten. Ooit was jouw personage ook onderdeel van het imperiale leger, maar je ben gestraft en uit het leger gezet door een misdaad die je mogelijk wel of niet begaan hebt. En hier begint jouw verhaal.

The Mandate - Gamescom live demo

Jouw kapitein en jouw crew.

Aan het begin van de game kun je zelf kiezen of de straf gerechtvaardigd is. Heb je wel of niet de misdaad begaan? Aan de hand van deze keuze zal je kapitein voordelen op bepaalde stats krijgen en zul je ook tijdens het spelen anders behandeld worden door verschillende facties. Gaandeweg het spel zul je constant voor keuzes worden gesteld, hiermee bouw je je eigen achtergrondverhaal op en zal het universum met je mee veranderen. Bepaalde keuzes zullen ook gevolgen hebben, zo zal je misschien later in de game steun krijgen van een baron die je geholpen hebt eerder in het spel, of misschien is deze baron wel jouw vijand door je eerdere acties. Dit is helemaal afhankelijk van jouw keuzes.

Natuurlijk is niet alleen de kapitein van belang. Je zult ook zelf een crew kunnen samenstellen en trainen. Deze officieren kun je niet kiezen en een taak toewijzen. Nee, als kapitein kun je ook op je schip rondlopen en met ze praten, bevriend met ze raken. De makers hebben inspiratie gehaald uit series als Firefly, Star Trek en Battleship Galactica. Ze willen dat je een persoonlijke band opbouwt met je officieren en hiermee ook met het leven in de game.

Modulaire schepen, ruimtestations en een armada.

Aan het begin van de game zul je maar één schip tot je beschikking hebben dat zeer simpel is uitgerust. Elk schip in de game kan 4 uitbreidingen aan de voorkant, 3 in het midden en 3 aan de achterkant geïnstalleerd krijgen om hiermee je schip te verbeteren. Elk soort schip in het spel heeft 10 verschillende stukken beschikbaar om mee uit te breiden, en door de modulaire opbouw van het schip heb je dus 36 verschillende builds. Bedenk dan dat er 8 verschillende facties in het spel zijn, welke elk 6 verschillende schepen hebben. Dit zorgt voor een hele hoop stukken en een hele hoop opties.

The Mandate - Gamescom live demo

Op een gegeven moment krijg je in het spel een ruimtestation dat dient als jouw hoofdbasis. Hier kun je je crew trainen, gevangen schepen uit elkaar halen om als schroot te verkopen, of zelfs onderdelen uit vijandige schepen onderzoeken om de technologie daarna in je eigen schepen in te bouwen. En ja, verder in het spel zul je ook meerdere schepen onder je controle krijgen. Zo bouw je een eigen vloot op die je kunt gebruiken om je verschillende ruimtestations en handelsroutes te beschermen.

Ruimtegevechten binnen en buiten het schip.

Natuurlijk is een game met ruimteschepen niet af zonder gevechten tussen deze schepen. En deze zien er zeer gaaf uit. Denk aan de gigantische gevechten die in de derde Star Wars film zitten. Twee grote schepen naast elkaar die kanonnen en andere projectielen op elkaar afvuren. Maar naast deze gevechten kun je ook kiezen om een aantal boarding squads richting de vijand te sturen. Nadat je de verschillende squads missies hebt gegeven om in het schip uit te voeren kun je kiezen om ze dit automatisch te laten doen. Maar het is natuurlijk veel leuker om zelf binnen in het vijandelijke schip te kijken en de troepen aan te sturen. Dan verander het zicht naar een top down beeld over de gangen van het schip.

The Mandate - Gamescom live demo (3) The Mandate - Gamescom live demo

In het schip kun je deze troepen orders geven, die dan natuurlijk uitgevoerd worden. Maar als je goed naar de squads kijkt zul je zien dat deze niet zomaar als kanonnenvoer naar voren rennen. Ze houden elke richting in de gaten en gebruiken tactieken die zo uit het leger kunnen komen. Hier is een apart AI voor geprogrammeerd, en deze word nog steeds constant verbeterd. Ook de personalijkheid van de squad leiders zijn van belang. Je wilt natuurlijk niet dat een agressieve leider de medische groep leidt, om ze daarna in een gevecht te laten lopen door de leider.

Binnen in het schip kun je een hele hoop ruimtes aanvallen en uitschakelen. Zo is het mogelijk om de schild generatoren uit te schakelen zodat het gevecht buiten het schip ook een stuk makkelijker wordt. Want dit gaat in de tussentijd gewoon door. Op het moment dat het schip genoeg is verzwakt kan de boarding party deze overnemen om daarna mee te nemen naar een van je ruimtestations.

Net zoals in het schip is het mogelijk om planeten te verkennen. Deze zijn een stuk grootser en hier zul je dus ook een stuk meer vrijheid krijgen om te verkennen. Hier kun je vijanden tegenkomen die je kunt uitschakelen, en je kunt verschillende materialen vinden om mee te handelen of te bouwen.

Mod ondersteuning bij release volgend jaar

De game krijgt bij de release meteen volledige mod ondersteuning zodat gamers ook hun eigen verhalen en onderdelen in elkaar kunnen steken. Elke game die je start is weer anders, en samen met de mods die ongetwijfeld zullen volgen zal deze game lang vermaak bieden. De game is momenteel in pre-alpha en komt naar verwachting eind 2016 uit. Ga jij deze game volgen?