age-of-empires

Eerste game van Microsoft’s Ensemble Studios was een dikke hit.

Age of Empires, daar moet je van gehoord hebben. Het eerste deel kwam voor de PC uit in 1997 en werd een groot succes.

RTS met een vleugje Civilization

Age of Empires is een RTS die zich door de eeuwen heen afspeelt. Je hebt keuze uit 12 verschillende volken uit de oudheid waaronder bijvoorbeeld de Grieken en de Babyloniers. Je begint met bijna niets en moet vervolgens grondstoffen verzamelen en jouw volk ontwikkelen tot de sterkste macht in de game. Je verzamelt steen, hout, fruit, wild, ijzer en goud. De animaties zien er top uit – je werker gaat op jacht, of hakt een boom om en dat zie je hem gewoon doen. De opbrengsten worden naar het centrum van je dorp gebracht. Met die grondstoffen train je nieuwe mensen of bouw je nieuwe gebouwen. Ondertussen kun je ook nog nieuwe technologieën ontwikkelen en ontdekkingen doen. Als je Civilization speelt of speelde, dan zul je deze elementen herkennen, maar Age of Empires biedt genoeg om een unieke game te zijn.

Je komt er ook al snel achter dat er andere volken bestaan. En dat die niet altijd het beste met je voorhebben: tijd voor oorlog! Soms is het doel om je vijanden simpelweg te vernietigen, andere keren moet je heilige items veroveren. Dat lukt niet altijd in één poging en dan word je zelf vermorzeld… Erg frustrerend als je al heel wat uurtjes bezig bent. Gelukkig hebben we savegames!

Age of Empires zat goed in elkaar

De uitdagende gameplay was niet het enige sterke punt van Age of Empires. De muziek, de geluidseffecten, de animaties, de graphics, zoveel verschillende maps en scenarios… dat was allemaal goed voor elkaar! De AI was ook een hoogstandje voor die tijd. Die gedroeg zich in grote mate als een gewone speler en moest net als jij tactiek en strategie gebruiken om te winnen. Geen cheats voor de AI dus.

Age of Empires zou een serie games worden waarvan miljoenen exemplaren zijn verkocht. De game is nog altijd de moeite waard om te spelen, ook al zijn de graphics gedateerd.

https://www.youtube.com/watch?v=5YQn3yVSD8k” width=”620″ height=”360″]