De meeste jrpg’s kozen voor cgi cutscenes maar Martial Arts en Kolossale Robots!

Xenogears heeft het allemaal.

Xenogears is een science fiction role-playing game van het voormalige Squaresoft (tegenwoordig bekend als Square Enix) en werd in 1998 uitgebracht in Japan. Via een goede vriend kwam ik ruim 10 jaar geleden in het bezit van en Amerikaanse versie van Xenogears. Ik wist niets over de game maar mijn kameraad verzekerde mij ervan dat Xenogears de moeite waard was. Mijn eerste indruk was…wat is dit nou voor rare game?  Na een aantal uren gespeeld te hebben werd ik echter steeds dieper het verhaal ingetrokken en binnen de kortste keren was ik verliefd. Xenogears werd met de minuut vetter en ik wilde het liefst nachten lang door spelen. Final Fantasy VII had eindelijk een waardige concurrent.

Het verhaal van Fei Fong Wong.

Fei Fong Wong is een wees jongen die een rustig bestaan leidt in een schilderachtig dorpje in de bergen. Fei lijdt aan geheugen verlies en herinnert zich niets van zijn verleden. Op een dag wordt het dorp plotseling aangevallen door soldaten in kolossale “Gears” robots en wordt Fei gedwongen om terug te vechten. Als snel volgt een groots avontuur waarin Fei de nodige nieuwe vrienden ontmoet en met zijn metgezellen op zoek gaat naar antwoorden en een manier om de wereld van haar ondergang te redden.

Met of zonder Gear, met Fei valt niet te sollen!

Wat ik erg vet vond aan Xenogears was het vechtsysteem. Sommige gevechten voerde je als Fei zelf uit en hier moest je get vooral hebben van je kung-fu skills. Door energie op te bouwen kon je vervolgens dodelijke combo’s uitvoeren die menig monster met gemak in de pan hakten. Daarnaast kon Fei natuurlijk in zijn robot (de Weltall) stappen om vijandige gears uit te schakelen. Na het level en het vrijspelen van je ultieme kracht kon je gear transformeren in de Xenogears en was hij vrijwel onoverwinnelijk. Ja, dat waren nog eens goede tijden. De worldmap en verschillende locaties waren ook erg divers en er waren uiteraard veel geheime items en sidequests te vinden. Wat ook heel vet was waren de geanimeerde cutscenes, prachtige Japanse animaties vol met robot’s, rondborstige vrouwen en een heleboel explosies. Na Final Fantasy VII is dit daarom ook een van mijn favoriete retro j-rpg’s

Xenogears zal altijd een spel zijn die ik dicht bij mijn hart draag en hopelijk op een dag met mijn kleinkinderen kan spelen. Fei’s avontuur is daarom een must have voor de retro jrpg fan. Geef de game dus zeker een keertje de kans.