Een indie pareltje tussen alle grote titels?

Soms kom je tijdens een show als Gamescom titels tegen waarvan je nooit had verwacht dat deze zo een grote indruk zouden achterlaten. De grote titels kunnen natuurlijk beide kanten op gaan, maar het zijn vaak de kleinere titels die je het meest kunnen verrassen. Zo ook Tacoma, de nieuwe game van de makers van Gone Home. Op de afgelopen Gamescom hebben we een klein stukje van deze game kunnen spelen en willen we jullie laten weten wat we er van vonden.

Tacoma - Gamescom 2015 hands-on

Je baan aan boord van een ruimtestation.

Lunar Transfer Station is, zoals de naam het zegt, een tussen station tussen de Maan en Aarde. Dit is de plek waar je voorlopig aan het werkt gaat. Een relatief rustige positie op een plek waar meestal vrij weinig gebeurt. Een makkelijke baan, of zo lijkt het tenminste…

In eerste instantie lijkt alles in orde als je aankomt op Lunar Transfer Station Tacoma. Er is geen zwaartekracht in dit station, daarom loop je voorzichtig rond met magnetische schoenen. Eenmaal aangekomen in de ontvangsthal zie je een “play” knop voor je in de lucht zweven. Deze wordt weergegeven in augmented reality, iets wat je wel vaker zult tegenkomen in het station. Net voordat je de aankomsthal binnenkomt krijg je nog een melding dat in sommige delen van het station je dataverkeer in de gaten gehouden kan worden. Ook hiervan zul je in AR verschillende dingen zien. De play knop blijkt een bericht te zijn van Evelyn, de persoon die het station leidt, die je welkom heet en je korte instructies geeft. Blijkbaar is ze druk bezig met andere dingen en kan ze je daarom niet persoonlijk komen begroeten. Je ziet dus niet Evelyn zelf, maar een ingekleurd silhouet van haarzelf, vermoedelijk om de opname kleiner te houden. Nadat het bericht afgelopen is kun je een aantal kanten op, maar om je verhaal te vervolgen moet je naar de crew area. Helaas is er een probleem in het ODIN-systeem waardoor je geen toegang kunt krijgen. Deze moet dus herstart worden…

In de game kun je zoveel rondkijken als je wilt, en er is genoeg te zien. Zo zijn in de aankomst hal verschillende kunstwerken geplaatst waar je meer over kunt lezen, maar ook zweven er op sommige plekken wat voorwerpen rond die je kunt vastpakken en aan alle kanten kan bekijken. Zo zal naast de ingang van de crew area een observatiedeck zijn waar je weer een AR-opname kunt bekijken. Deze van een bijeenkomst van de crew van de Tacoma om de vernietiging van een oud ruimtestation te zien. Niet een van de belangrijkste momenten zou je denken, maar hier zie je wel de crew voor het eerst, aangezien je verder nog niemand bent tegengekomen.

In het midden van deze ruimte is een soort van liftschacht. In plaats van jezelf te verplaatsen op een platform zet je jezelf af om zo te landen op het plafond wat je van beneden kon zien. Zo loop je nu eigenlijk dus op het plafond van het ruimtestation, maar dit is zo gemaakt dat het er uit ziet als normaal. Zo maakt het station dus gebruik van een hoop ruimte die normaal genegeerd zou worden. Tacoma speelt leuk met de zwaartekracht op deze manier en hopelijk komen er nog meer zwaartekracht puzzels of acties later in de game.

Tacoma - Gamescom 2015 hands-on Tacoma - Gamescom 2015 hands-on

Sabotage aan boord?!

Eenmaal aan de andere kant van de lift kom je na wat lopen uit bij een andere werkruimte. Ook hier krijg je weer een gesprek te zien tussen verschillende leden van de crew. Uit deze gesprekken en verschillende chat ballonnen die je onderweg tegen komt, kom je er langzaam achter wat er allemaal speelt op het schip en tussen de crew. Zo lees je op een bepaald moment dat er geen budget meer over is om extra mensen ergens vandaan te halen, en daarom mogen ze zelf iemand kiezen om aan te nemen voor het station. Mogelijk gaat dit gesprek over de positie waar jij als speler uiteindelijk voor bent aangenomen. Eenmaal een stuk verder kom je eindelijk aan bij het gedeelte van ODIN dat herstart moet worden, maar ook hier is een AR-opname aanwezig. Alleen krijg je als je deze afspeelt enkel een zwarte schim te zien die iets met het paneel lijkt te doen dat nu defect is. Zou dit sabotage kunnen zijn? Na het herstarten van het systeem krijg je weer contact met ODIN en kom je uiteindelijk bij de crew area aan. ODIN zelf lijkt ook niet echt behulpzaam, aangezien hij je alleen vertelt dat de crew zich een verdieping lager bevindt en niet mag vertellen waarom.

Onderaan de gang die naar beneden leidt zie je nog een laatste AR-opname nog voordat je bij het uiteindelijke crew area aankomt. Hierin zie je dat de hele crew voor iets vlucht, en hoor je zelfs dat iemand is achtergelaten. Wat kan er mis zijn gegaan? En waar is de crew nu? Op het moment dat je bij de deur aangekomen bent en deze open doet, eindigt de demo, en worden we met veel vragen achter gelaten.

Tacoma is een ruimte mysterie game waarbij je zelf het verhaal bij elkaar moet gaan puzzelen. De game komt naar Xbox One, PC en Mac in de loop van 2016. Zodra wij meer weten, weten jullie het ook!