Een indie survival horror game die zich afspeelt in een futuristische omgeving.

Tijdens Gamescom 2016 gingen we langs bij Bigmoon Entertainment om een presentatie bij te wonen van Syndrome. Dit is een survival horror game van het indie team Camel 101. Het verhaal speelt zich af in de toekomst waar een crew op ontdekkingsreizen gaat in de ruimte om nieuwe werelden te zoeken. Maar tijdens de laatste missie van de crew gebeurt er iets vreselijks. Kun jij er achter komen wat er is gebeurd?

Syndrome Syndrome

Wakker worden is nog nooit zo eng geweest.

In Syndrome word je als speler verdwaasd wakker in een Cryogenic Sleep Unit op een ruimteschip en ontdek je dat de mensen op het schip op een gruwelijke wijze zijn vermoord. Overal om je heen liggen er lichaamsdelen en lijken. En de crewleden die niet dood zijn, ja… Die lijken geïnfecteerd te zijn met iets vreemds waardoor ze zijn gemuteerd tot moordlustige wezens. Wat heeft dit kunnen veroorzaken? Dat moet je zien te ontdekken.

Algauw kom je erachter dat je niet de enige bent aan boord die nog normaal is gebleven. Je komt in contact met overlevenden die je vertellen dat, toen jij nog in cryosleep was, een groep soldaten aan boord van het schip kwamen en een artefacte met zich mee droegen. Hierna begonnen mensen langzaamaan gek te worden en elkaar te vermoorden. Is deze artefact de reden waarom mensen zijn gemuteerd? Kun je iedereen op het schip wel vertrouwen? Je bent nog behoorlijk in de war en lijkt dingen te horen die er niet zijn. Wel weet je één ding. Je moet zo snel mogelijk van dit schip af!

Syndrome moet het vooral hebben van de griezelige setting en gevoel van onmacht.

We moeten eerlijk bekennen dat een indie survival horror waarin je stealth-achtig moet spelen en weinig munitie hebt, niets bijzonders is binnen de genre. Maar de focus van deze game is juist op de sfeer gelegd, en het verhaal achter de afschuwelijke mutanten. Wat Syndrome zo griezelig maakt is het feit dat je langzaam hoort hoe de overlevenden op het schip gek worden. Hoewel je je best doet om iedereen te redden, moet je toezien hoe de crewleden een voor een vermoord worden. Dit voegt toe aan het gevoel van onmacht bij de speler. Syndrome is absoluut geen First Person Shooter game. Hoewel er wapens zijn in de game heb je weinig munitie. Je doel is dus niet vechten, maar vluchten. Om erachter te komen hoe je het schip veilig kunt verlaten, moet je eerst zien te ontdekken wat zich heeft afgespeeld in je slaap. En het gedrag van de gemuteerde wezens proberen te doorgronden. Deze wezens lijken je te kunnen horen, dus rustig blijven vergroot je kans op overleven.


Wat we van de presentatie van Syndrome kunnen afleiden is dat het een waardige indie horror game lijkt te zijn. De donkere ruimtes waarin je je moet verstoppen, de stemmen die je hoort en de mutanten die op je afkomen zorgen voor een gespannen sfeer. Maar of de game nu echt eng is en een doorgewinterde horror fan aan het schrikken kan krijgen, dat konden we niet helemaal uit de presentatie afleiden. Wij hopen dat we deze game voor jullie kunnen testen in de toekomst om daar een antwoord op te kunnen geven. Syndrome komt in september dit jaar uit voor op de PC, Xbox One en PlayStation 4.