De Street Fighter V demo heeft wederom een evolutie ondergaan…

Een aantal weken geleden konden we al aan de slag met de E3 build van Street Fighter V en dat was uiteraard dolle pret. Het regende die middag hadoukens en als je een verslag van de dag wilt teruglezen kan dat hier. Maar tijdens Gamescom 2015 hebben we de allernieuwste build kunnen spelen waar Ken Masters, Vega en nieuwkomer Necalli ook selecteerbaar waren. Hoe dit is bevallen lees je hier.

Street Fighter V Vega Street Fighter V Necalli

Vechten op een arcade fight stick is altijd een uitdaging!

Aangekomen bij de Street Fighter V booth van Capcom en PlayStation 4 viel meteen iets op. MadCatz had namelijk een aantal Tournament Edition 2 fight sticks neergelegd zodat mensen op zowel controller als stick konden spelen. Na een tijdje was het al snel duidelijk dat het grootste gedeelte van de massa echter absoluut niet met een fight stick overweg kon, wat leidde tot de meest hilarische button-mash situaties. Als een maniak op alle knopjes drukken werkt alleen niet zo goed als je het opneemt tegen mensen die wel degelijk weten waar ze mee bezig zijn. Al snel bevond ik mij in het hoekje waar de doorgewinterde spelers zich schuil hielden en gingen we onder het genot van een gemoedelijke sfeer elkaar digitaal te lijf.

Necalli is de nieuwe wildeman in Street Fighter V!

Daar was hij dan! Voor het allereerst speelbaar op Gamescom 2015, Necalli, de wilde man met zijn vurige rood/ bruine lokken. Zijn vechtstijl is het beste te omschrijven als beestachtig. Sterker nog, het is alsof je met Wolverine, een van de befaamde X-Men, aan het spelen bent. Veel van zijn aanvallen laten hem naar voren vliegen zodat hij aardig wat schade kan aanrichten. Verder heeft hij ook nog een hele handige stamp-aanval waarmee je brute combo’s uit je vingers kan toveren. Vreemd genoeg kozen de meeste spelers niet voor Necalli. Misschien waren ze bang dat hij te moeilijk was, maar met een beetje Street Fighter ervaring kwam je al een heel eind en was het erg leuk om Necalli uit te proberen.

De gameplay was solide en Special Moves, V-Triggers en Critical Arts vlogen door het scherm.

Ken Masters was ook van de partij en Capcom loog niet toen ze zeiden dat ze Ken helemaal hadden aangepakt. Ken voelt namelijk sneller en mobieler dan Ryu en moet het vooral hebben van snelle dash bewegingen, kicks en een vlammende Shoryuken aanval. Vooral deze laatste is een geweldige anti-air aanval of manier om wat extra combo hits te verdienen. Tijdens mijn speelsessie tegen een jongeman die zich Thor noemde ging het er spannend aan toe. Thor was namelijk verdomd goed als Ken en hij was vrijwel niet te verslaan. Een enkele speler wist hem tijdelijk van zijn troon te stoten, maar al snel zat hij weer op de knalrode bank, gekluisterd voor het scherm en bewapend met een MadCatz Tournament Edition 2 fight stick. Ik vroeg hem waarom hij steeds met Ken speelde en kwam er achter dat er een mini-toernooi gehouden zou worden op Sony’s podium.

Ken Masters was ook van de partij en Capcom loog niet toen ze zeiden dat ze Ken helemaal hadden aangepakt.

Naast Ken en Necalli was er nog een nieuwe speler beschikbaar en het was niemand minder dan onze Spaanse vriend Vega. De IJdele ninja was nog altijd even snel, bewapend met zijn iconische klauw en een lomp masker om zijn gezicht te beschermen. Er waren weinig mensen die het aankonden, maar een enkeling toverde de meeste brute combo’s uit de fight stick en wist als enige Thor zelfs tijdelijk van zijn troon te stoten. What a lovely day! Omringd door hardcore gamers met passie voor fighting games, een stoere Chun-Li cosplayer en natuurlijk de nieuwste build van Street Fighter V, was dit een dag om niet gauw te vergeten. De gameplay was solide en Special Moves, V-Triggers en Critical Arts vlogen door het scherm.

Street Fighter V Vega vs Necalli

Grafisch zag de game er nog veel beter uit!

De Gamescom build van Street Fighter V was zo te zien nog wat verder gepolijst want het zag er allemaal net even iets scherper uit. De animaties waren verder ook prachtig en zodra de speciale aanvallen tevoorschijn kwamen zag je close-ups van de personages vanuit allerlei cinematische perspectieven. Verder was de jungle level ook selecteerbaar en kon je ervaren waar Necalli waarschijnlijk het grootste gedeelte van zijn vrije tijd uithangt.

Een toernooi voor echte Street Fighters!

Na anderhalf uur Street Fighter gespeeld te hebben was het bijna tijd voor het speciale mini-toernooi op het Sony Podium. Slechts acht mensen werden uitgekozen om mee te doen. Het publiek wist echter niet dat zeker drie van de spelers doorgewinterde spelers waren die ik net nog anderhalf uur had helpen opwarmen. Dat Thor als overwinnaar uit de strijd zou opstaan was daarom ook niet zo moeilijk in te schatten, alhoewel zijn tegenstander echter een zeer goede Cammy wist neer te zetten. Er kon echter maar een winnaar zijn.

Street Fighter V is een game waar ik niet op kan wachten…

Zodra je Street Fighter V een middagje hebt gespeeld smaakt het gewoon naar meer. Zelfs met het geringe aantal personages in de demo/ beta kan je er uren aan besteden. Helaas ondervond de beta test op playStation 4 gigantische problemen waardoor een groot deel van de fans de game niet eens konden uitproberen, erg zuur dus. Wat zal Capcom in de nabije toekomst nog meer aan de game toevoegen is denk ik de grote vraag. Er zijn immers nog zo veel personages beschikbaar. In oktober vindt Red Fight District weer plaats en zullen we ongetwijfeld meer Street Fighter V voorbij zien komen. Wij houden jullie in ieder geval op de hoogte!