Welkom in de toekomst van de mensheid.

State of Mind is een futuristische thriller die zal worden uitgebracht door het Duitse Daedelic Entertainment. Voor deze game is Martin Ganteföhr binnen gehaald, de maker van The Moment of Silence en Overclocked. De game heeft als setting Berlijn in het jaar 2048. In deze tijd is de wereld in een vervallen staat terecht gekomen. Duitsland is overbevolkt, de overheid houdt de burgers constant in de gaten en er worden oorlogen gevoerd. Wij mochten tijdens Gamescom 2016 een presentatie bijwonen over State of Mind en vragen stellen aan de makers. Ben jij benieuwd naar deze nieuwe creatie van Martin Ganteföhr, lees dan snel verder.

State of Mind State of Mind

Een game gebaseerd op theorieën als Mind Transfer.

Martin Ganteföhr krijgt bij Daedelic Entertainment de vrijheid om zijn creativiteit in te zetten zoals hij dat wilt. Deze ontwikkelaar heeft een passie voor schrijven en ruim 20 jaar ervaring in de game wereld. Hij liet ons weten dat hij zijn inspiratie haalt uit extreme theorieën als Mind Transfer, waarbij wij als mens in de toekomst via hypothetisch processen ons geheugen kunnen overdragen naar een digitale omgeving. Denk bijvoorbeeld aan films als The Matrix. Martin is erg gericht op sciencefiction en vanuit hier begon hij aan zijn nieuwe game State of Mind.

De rode draad van het verhaal is separatie, een scheiding tussen twee werelden.

State of Mind heeft als verhaal dat de werkelijkheid voor mensen verslechtert en er een situatie is ontstaan waarbij burgers niet langer veilig kunnen leven in Berlijn. Het verhaal draait om Richard Nolan, een journalist die niet veel heeft met technologie. Hij komt in aanraking met een groep activisten die zich verzetten tegen de overheid. De oplossing om een gelukkig leven te kunnen lijden lijkt te liggen bij het uploaden van je gedachten naar een virtuele wereld, genaamd City 5. Maar tijdens het uploaden van de gedachten van Richard Nolan gaat er iets fout. Daarom bevindt hij zich in twee werelden, de werkelijkheid en de virtuele wereld waar zijn gezin zich nu begeeft.

Als speler heb je letterlijk een gespleten persoonlijkheid.

Je begint de game met Richard, die wakker wordt op de grond. Hij kan zich niet herinneren hoe hij daar is terecht gekomen. Richard is zijn geheugen gedeeltelijk kwijt en ziet enkel flashbacks van mensen die hij niet kent. In State of Mind moet je langzaam aan de herinneringen van Richard terughalen in de echte wereld. In de tussentijd is er een andere versie van Richard, die zichzelf Adam noemt, wakker geworden in het ziekenhuis in de virtuele wereld. Adam lijkt ook aan geheugenverlies te lijden, maar is zich er niet van bewust dat hij een kopie is van Richard. Samen vormen deze twee personen één persoon, namelijk de echte Richard Nolan.

De game bevat puzzels die je als speler moet oplossen om Richard te helpen. Richard moet Adam namelijk zover krijgen om zijn gedachten te downloaden, zodat Richard hier toegang tot krijgt. Naarmate je verder komt in het verhaal, merk je echter dat Adam helemaal niet terug wilt. Hij vindt Richard namelijk helemaal geen aardig persoon. Zo ontdekt Adam dat Richard vreemd ging bij zijn vrouw, gehaat wordt door zijn schoonouders en om niet te vergeten, dat hij leeft in een verwoeste wereld.

De rode draad van het verhaal is separatie, een scheiding tussen twee werelden.

Volgens Martin past de scheiding tussen de echte wereld en de virtuele wereld bij de omgeving waar de game zich afspeelt, namelijk Berlijn, die jarenlang gescheiden werd door een muur. In State of Mind is er een scheiding tussen Richard en Adam. Volgens Martin Ganteföhr is State of Mind ‘Light on gameplay, heavy on conversation’. De game heeft een lineair verhaallijn, die je ontdekt door gesprekken te voeren en puzzels op te lossen. Deze story driven game, gemaakt door adventure game makers, bevat ongeveer 10 uur gameplay. Natuurlijk hangt dit ook af van hoe snel je puzzels op kan lossen en hoe uitgebreid je gesprekken voert. Ook kun je in de game vast komen te zitten waardoor je een onderdeel een paar keer moet doen. Oorspronkelijk is State of Mind vreemd genoeg ontwikkeld op de console. De game staat gepland voor begin 2017 en komt gelukkig uit op de PC, Xbox One en PlayStation 4.