De Sony Booth werd druk bezocht op Gamescom, en dit had vooral te maken met twee vrij grote games die speelbaar waren…

We hebben dit jaar op Gamescom veel kunnen spelen, en helaas niet alles even lang. Zo heb ik in de Sony booth op de beursvloer een tweetal titels even kunnen spelen die in de business area niet voor ons beschikbaar waren. Ik heb het hier natuurlijk over Bloodborne en The Order 1886.

Bloodborne, Dark souls in een ander jasje

De eerste van de twee die gespeeld kon worden op de beursvloer was Bloodborne, de duistere en, volgens de trailers, bloederige game. Bij het opstarten van de demo kreeg  ik de keuze tussen twee soorten wapens, bijl en iets wat lijkt op een uit de kluiten gewassen scheermes. Bij de bijl zit een pistool en bij het scheermes zit een shotgun-achtig geweer. Nadat er gekozen werd voor het scheermes en de shotgun kom ik in een zeer mooie maar donkere wereld terecht. In eerste instantie lijkt het op een Victoriaans Londen, maar al snel krijg je door dat er veel meer aan de gang is. Bij het rondlopen kom je al heel snel een lichaam tegen waar een whisp boven lijkt te zweven. Je zou bijna zetten dat je een soul kan grijpen, maar het blijkt een item op het lichaam te zijn. We tracken een stukje terug en lopen om een achtergelaten koets (welke er verbazend mooi uit ziet) om opgewacht te worden door een vijand die meteen met een wapen op je begin in te hakken. Gelukkig kent Bloodborne een dodge systeem waarmee je zeer snel achter de vijand staat en inhakt op de vijanden met het, nog ingeklapte, scheermes. Dit zijn vrij snelle aanvallen en na een klap of drie gaat de vijand tegen de grond. Natuurlijk gaan we gewoon weer verder, omhoog klimmend, dieper de donkere wereld in. Er moet hier echt wel even gezegd worden dat de sfeer in de game tot nu toe briljant is. Het is donker, herkenbaar en mooi tegelijkertijd. Tijdens lopen en (bijna) staren naar de omgeving komt er weer een vijand op ons afgestormd. Om deze tegen te houden gebruik ik de Blunderbuss (de shotgun) om hem tegen de grond te werken. Maar uitgeschakeld is hij nog niet, dus ik klap mijn scheermes wapen uit, waardoor het nu een stuk langer is, en sla met een wat langzamere maar veel krachtigere slag op hem in. Ook deze vijand was nog niet al te veel moeite. Tot nu toe lijken de vijanden op een wat langere (en vijandigere) versie van het hoofdpersonage, maar verder in de demo komen we ook iets tegen dat lijkt op een weerwolf, een soort ogre, en een oude man in een rolstoel met een Blunderbuss (ja…je leest het goed). Al vrij snel wordt verteld dat de controller neergelegd moet worden, maar de game heeft zeker een goede indruk achtergelaten. In een korte samenvatting: Souls invloeden, betere dodging, sfeer is geweldig en een interessant vechtsysteem. Nu word het wachten op meer.

The Order 1886, eindelijk speelbaar

The Order wacht niet om je in de actie te gooien… Zodra de game begint kom je een aantal bondgenoten versterken die vast zitten. We duiken achter cover en gebruiken ons wapen om gas kogels af te vuren op de vijanden in het gebouw aan de overkant van de straat. Nu lijkt dit eerst geen schade te doen, maar als we hierna op dezelfde locatie onze secondary fire mode gebruiken word er een flare afgevuurd in de gaswolk die daar nu hangt. Een ontbranding schakelt de vijand uit en we herhalen dit proces op de verschillende vijanden die ons onder vuur nemen. Een welgemikt schot van een van je bondgenoten slaat een gat in de muur op de eerste verdieping waar je een gebroken gasleiding ziet. Een en een is twee zeggen we dan, en we vuren een flare het gebouw in. Na een heftige explosie zijn we er van overtuigd dat het gebouw leeg is en stormen we er op af. Eenmaal daar aangekomen worden we langs achteren weer aangevallen en gaat een soldaat tegen de grond, deze sleep je naar de deur toe, terwijl je ondertussen met een pistool de vijanden uitschakelt. Een cutscene laat ons zien hoe een soldaat zichzelf healed met iets wat lijkt op een magisch drankje, en de andere soldaat sterft voor we hem kunnen redden. Als we eenmaal het gebouw uit zijn langs de achterkant blijken hier ook al vijanden op ons te wachten. Ik besluit eerst een flare op een vijand af te schieten, wat eerst niks lijkt te doen, en daarna de gaskogels. De kogels ontbranden meteen als ze bij de flare in de buurt komen en dor van de flare uit licht naar rechts te draaien kan ik een zee van vuur creëren met een aantal burst shots. Vrij snel zijn de vijanden zo uitgeschakeld en gaan we verder, waar we al snel weer in een cutscene terecht komen. Wat hier gebeurt ga ik nog niet vertellen, dit laat ik aan jullie om te ontdekken. Maar de game speelt heerlijk en ziet er ontzettend goed uit. Voor alle third person shooters, en eigenlijk alle PlayStation 4 eigenaren… dit is een game om zeker in de gaten te houden!