In Pirates! kun je zwaardvechten, zeeslagen meemaken, schatgraven, de oude Cariben ontdekken… avontuur all over.

Sid Meier’s succesvolle game met een open wereld.

In 1987 kwam Sid Meier (die jaren later bekend zou worden van de Civilization reeks) met Pirates! voor de Commodore 64. Het was een avontuur wat me mee zou slepen, waar uren in zouden gaan zitten en me zowel nachtrust als goede cijfers zou kosten…

In Pirates! ben je een piraat die in een enorme open wereld avonturen beleeft. Het spel speelt zich af in de hoogtij dagen van de piraterij in het Caribisch gebied, ergens tussen 1520 en 1680.

Nadat je een tijdperk, een nationaliteit en een skill hebt gekozen, begint het avontuur. Je kunt kiezen om Nederlands, Spaans, Engels of Frans te zijn – dat waren in die tijd de landen met kolonies in de Cariben.
De skills helpen je om verder te komen in het spel. Kies je zwaardvechten? Dan ben je net even sneller dan de meeste tegenstanders. Kies je charme? Dan sla je eerder een mooie vrouw aan de haak die jou vervolgens geheimen doorgeeft.

Eenmaal begonnen ligt de wereld letterlijk open. Je kunt gaan handelen, schepen of steden aanvallen, zoeken naar vermiste familieleden (en in ruil daarvoor schatkaarten krijgen) en noem maar op. Je kunt in elke stad naar de gouverneur gaan om te kijken of je een promotie krijgt en of zijn dochter interesse in je heeft.
In de lokale kroeg kun je manschappen vinden en soms een schatkaart of informatie over een andere stad opkopen. Handig om te zien of je sterk genoeg bent om die stad aan te vallen.
Bij de handelaar kun je schepen en buitgemaakte goederen verkopen. Soms heb je te weinig voedsel en dan kun je juist inslaan.

Op zee weet je nooit wat je overkomt. Je komt handelschepen tegen, maar ook zware oorlogschepen van tegenstanders. Of beruchte piraten die jou graag naar de zeebodem sturen. Maar als jij het gevecht wint kun je ze uitleveren aan hun koning en een beloning verwachten.
Ondertussen steekt de wind op en als jij een paar dagen tegenwind hebt gehad kan het zo zijn dat je voedsel opraakt. En je moet uitkijken voor de riffen langs de kust, waar je schepen door kunnen zinken.

Tijdens het spel zijn de verschillende landen regelmatig met elkaar in oorlog. Val je dan de vijandelijke steden of schepen aan, dan krijg je promotie en landerijen van jouw eigen koning. Er zijn heel wat rangen te verdienen, van simpele luitenant tot een edele baron. Het is de kunst om voor alle nationaliteiten zo’n hoog mogelijke rang te verdienen. Je kunt namelijk zelf op elk moment kiezen aan welke kant je staat! Je vecht het ene moment voor de Fransen en tegen de Spanjaarden, maar het volgende moment kies je de Spaanse kant tegen de Engelsen.

Als je erg succesvol bent zul je veel manschappen kunnen vinden die met je mee willen vechten. Je vloot kan dan uit wel 10 schepen bestaan. Met honderden manschappen kun je zelfs grote steden plunderen! En met een beetje geluk kom je de goudvloot of zilverkaravaan tegen…

Het einde is helemaal open met één beperking. Je wordt ouder in het spel, en na verloop van jaren kun je niet zo goed meer vechten en wordt het moeilijk om manschappen te vinden. Als je gevechten verliest en een tijdje wegrot in een kerker gaat dit nog sneller…

Tenslotte ga je met pensioen, en laat het spel zien welke eindscore je hebt behaald. Daarbij hoort een positie en die varieert van bedelaar tot adviseur van de koning – het ligt er helemaal aan hoeveel goud je hebt veroverd, hoeveel familieleden je hebt gevonden, de rangen en landerijen die je hebt verdiend en of je een knappe vrouw hebt getrouwd.

Pirates! is in de jaren erna licht verbeterd en voor vele andere systemen uitgebracht. Bij de game kreeg je een grote kaart van het Caribisch gebied. Pirates! heeft heel wat prijzen in de wacht gesleept. In 2004 is de game opnieuw aangepast en uitgebracht voor de Xbox, Wii en PSP.

Hieronder een filmpje met gameplay van de originele Commodore 64 versie. Wat je op zal vallen is de verschrikkelijke audio en de matige graphics… maar wat een fantastisch spel was het toch.

https://www.youtube.com/watch?v=s2RigX8BVlc” width=”620″ height=”360″]