Fans van het “dungeon crawler” genre kunnen binnenkort aan de slag met de volledige versie van een hele gave nieuwe titel van Games Farm, een kleine studio ui slovakije. In 2004 brachten zij Kult: Heretic Kingdoms uit en hun nieuwste creatie heet Shadows Heretic Kingdoms. De game is volgens de makers niet een direct vervolg op hun voorgaande spel, al zullen er wel veel bekende gezichten voorbij komen. Dus is de meest brandense vraag, heeft Shadows Heretic Kingdoms potentie? Je leest het hier in onze speciale preview van de game.

In Shadows Heretic Kingdoms ben jij de Devourer en meer!

Maak kennis met de eeuwenoude demon die opgeroepen is door een mysterieuze gemaskerde man. Het is de “Devourer” en laat zielen nou net zijn favoriete maaltijd zijn. Of je nou wilt of niet, als Devourer zal je samen moeten werken met de gemaskerde man, jullie hebben dezelfde agenda, namelijk overleven, en zullen elkaar nodig hebben om dit te bewerkstelligen. Tijd om de duistere Forgotten Tombs te verlaten en op zoek te gaan naar zielen, heel veel zielen.

Kies jouw puppet…

hadows Heretic Kingdoms Wild BoarIn essentie is Shadows heretic Kingdoms een ware dungeon crawler, al bevat de game een extra gameplay element die je vrijwel niet in dit soort genres tegenkomt. Het spel wordt namelijk gespeeld vanuit twee verschillende dimensies. Hoe werkt dat dan, hoor ik jullie bijna denken. Erg simpel. Er is de “gewone wereld” en de “schaduw wereld”, in deze laatste speel je als de Devourer en kan je plekken bereiken die normaliter in de gewone wereld niet te betreden zijn. Het is dus funest om tussen de twee dimensies te wisselen om bepaalde doelen te bereiken en puzzels op te lossen.

Na een korte prologue zal je meteen als de demonische Devourer aan de slag kunnen en moet je uit een drietal verschillende “Puppets” kiezen. Dit zijn drie gestorven helden wiens lichaam en ziel jij in beslag zal nemen en zal moeten gebruiken om jezelf in de gewone wereld te manifesteren. Wie zijn er allemaal beschikbaar! De eerste is Jasker “The Wild Boar”, een heldhaftige boogschutter die omgekomen is tijdens een geweldadige oorlog. Kies je de meester van de pijl en boog of ga je voor de krachtige krijger Kalig “The Bandit King”? Een brute barbaar die gespecialiseerd is in het hanteren van zware bijlen en zwaarden? Ooit de leider van de beruchte “Guild of Steel”, maar vermoord door zijn bloedeigen zoon! Tot slot kan je kiezen om als de aantrekkelijke Mage Evia “The Daughter of Flame” te spelen, de prinses van het “Imperial Garulian” Keizerrijk die haar natie heeft verraden in de naam van gerechtigheid. Naast deze drie personages zal je overigens nog ruim tien andere personages/ wezens tegenkomen die je als zogenaamde puppets kan gebruiken.

Het vechtsysteem is erg leuk en doet me enorm veel denken aan spellen als Diablo en zelfs League of Legends. Naast een basisaanval hebben alle puppets en de Devourer ook nog speciale aanvallen die geactiveerd kunnen worden met de Q,W,E en R toetsen op je keyboard. Let alleen wel op dat je rekening houdt met de cooldowns van de verschillende aanvallen, want voor je het weet kan je alleen maar basis aanvallen doen en dat is natuurlijk zonde. Nog een leuke feature is dat zowel de Devourer als de puppets zichzelf kunnen genezen door hier zielen voor op te offeren, wat een leuk stukje micromanagement met zich mee brengt. Weg zijn de potions, welkom zielen!

Gear is ook belangrijk en zodra je een paar uurtjes hebt gespeeld begin je steeds betere en zeldzamere loot te vinden. Mijn Jarek moest het vooral van “leather” hebben en uiteraard heb je “metal” nodig voor Kalig en “cloth” voor Evia. Daarnaast zijn er ook talloze wapens te vinden. Sla dus zeker elke kist, urn of andere objecten in de omgeving kapot want je weet nooit wat er in zit! Met de meest recente patch is het hele skilltree systeem veranderd en kunnen spelers nu met veel gemak allerlei verschillende builds uitproberen. Door te levelen ontvang je skillpoints die je hier kan verdelen over “active” en “passive” abilities. Een leuk systeem die zeker de moeite waard is om je in te verdiepen. De gameplay voelt erg vertrouwd aan, al is het net even iets anders dan bij de meeste titels uit het genre, maar dat is wat mij betreft alleen maar goed!

Prachtige graphics en sfeervolle locaties…

Een ding mag gezegd worden, Shadows Heretic Kingdoms ziet er bijzonder mooi uit. Games. Farm laat zien dat je ook zonder een miljoenen budget een prachtige game kan maken en in dit geval is het op een open source engine (Ogre 3D) gebouwd. Wat natuurlijk extra indrukwekkend is. Omgevingen zijn heel erg divers en super gedetailleerd. Zo zal je jungles, ijsvlaktes, woestijnen, magische dimensies en nog veel meer prachtige omgevingen bezoeken. De personages zien er ook geweldig uit en lijken af en toe zo uit een stripboek getrokken te zijn, maar dan wel in 3D natuurlijk. Het subtiele gebruik van kleuren en shaduwen maken het plaatje helemaal af. Ook de character designs van de vijanden en puppets zijn heel erg goed uitgewerkt en dat draagt allemaal bij aan een geweldige beleving van het spel. Game Farm heeft ongelovelijk erg hun best gedaan om Shadows Heretic Kingdoms er zo mooi uit te laten zien en dat mag zeker kenbaar gemaakt worden. Het enige wat mij frustreerde is dat je niet zo goed onderscheid kan maken tussen objecten die interactief zijn en non-interactieve objecten. Bereidt je dus maar voor op enorm veel geklik met je muisknop. Het zou namelijk een stuk fijner zijn als kistjes op zijn minst een beetje gloeiden ofzo, al hoeven ze echt niet constant je handje vast te houden.

De muziek is echt van epische proporties…

Nee ik overdrijf echt niet. De muziek is daadwerkelijk van epische proporties. De Arabisch getinte melodi├źn als je in de woestijn of Thole rondloopt. De magische klanken in de Shadow Realm, het past er allemaal gewoon zo goed bij. Als je bovendien tussen de gewone wereld en de schaduw wereld wisselt zal je ook merken dat de muziek heel subtiel veranderd. Dialogen zijn ook nig eens heel erg goed gedaan en de stemmen komen erg overtuigend over. Vooral als het verhaal verteld wordt is het genieten geblazen en waan je je in de wereld van de Heretic Kingdoms. De geluidseffecten zijn verder ook gewoon goed gedaan. Petje af!

Mogelijke plannen voor een multiplayer modus.

In deze early access build zit geen multiplayer modus en of dit ooit de volledige game zal bereiken is nog veel te vroeg om te zeggen. Er is al vrij veel te doen in Shadows Heretic Kingdoms en ik verwacht persoonlijk niet dat veel spelers hier behoefte aan zullen hebben. Het is namelijk wel echt een singleplayer game (al is een co-op modus nooit verkeerd). Om de beste loot te verzamelen ben je wel even bezig, dus ook hiermee kan je uren lang zoet zijn.

Shadows Heretic Kingdoms is een veelbelovende game.

Shadows Heretic Kingdoms heeft me echt aangenaam verrast. De gameplay is uitdagend en brengt een nieuwe dimensie met zich mee doordat je van werelden moet wisselen om verder in het spel te komen). De verschillende personages maken elke playthrough anders en het spel zit weer boordevol loot. De uitgebreide skilltree zorgt er voor dat je helemaal jouw eigen held of heldin kan maken en kan bepalen waarin hij of zij gespecialiseerd is. Grafisch gezien ziet de game er ook echt heel goed uit en is deze slechts op een open source game engine gemaakt, wat bijzonder indrukwekkend is. Qua geluid zit het ook helemaal goed, sfeervolle muziek, sfeervolle graphics en een interessant verhaal, wat wil je als gamer nog meer! De game bevat geen competitieve multiplayer modus, al denk ik niet dat we hier al te rouwig over moeten zijn. Een co-op modus zou wel gaaf zijn, maar het blijft toch wel een single player game. Mocht je de game zelf willen spelen? Neem dan even een kijkje op Steam en maak gebruik van de early access optie om alvast een indruk te krijgen van de titel. Shadows Heretic Kingdoms is een veelbelovende game waar we zeker een oogje op moeten houden.