Shadow Tactics is een spel voor tactische sluipmoordenaars!

Ninja’s waren altijd al heel erg gaaf, maar wat als je dit thema nou eens combineert met de gameplay van een klassieker zoals Commando’s en daar een Assassin’s Creed of Tenchu sausje over heen giet? Ingrediënten voor een succes toch?  Dit dachten ze bij Daedelic Entertainment ook en al snel was het idee voor Shadow Tactics: Blades of the Shogun geboren. Onze presentatie was na een korte introductie van het concept volledig gericht op live gameplay. Wat wij zagen was veelbelovend!

Shadow Tactics nacht Shadow Tactics herfst

Maak kennis met de ninja’s van Shadow Tactics

In Shadow Tactics: Blades of the Shogun zal het mogelijk zijn om met vijf verschillende sluipmoordenaars aan de slag te gaan. Hun motivatie of een concreet verhaal werd nog niet onthuld en er werden maar drie van de vijf speelbare personages getoond. Yuki is het straatkind die door de meesterlijke ninja Hayato is opgeleid. Yuki is niet sterk en moet dus slim zijn. Hayato is juist de doorgewinterde ninja die met veel gemak en handige eigenschappen korte metten maakt met zijn vijanden. Tot slot is er ook nog Mugen, een krachtige Samoerai die bewapend is met twee dodelijke katanas. Stealth is niet echt zijn specialiteit, maar groepen vijanden trotseren wel. Hoe dit in zijn werk gaat lezen jullie hieronder.

Diverse missies moeten een uitgebreide gameplay ervaring garanderen

In Shadow Tactics zijn altijd verschillende manieren om een missie aan te pakken. Ga je bijvoorbeeld voor een bloederige aanvallende tactiek, of infiltreer je een vijandelijk kamp op een sneaky wijze om vervolgens de thee van je doelwit zonder gezien te worden te vergiftigen? Je hebt het helemaal zelf in de hand. Yuki gebruikt bijvoorbeeld dodelijke traps en lokt vijanden hier naar toe, terwijl Hayato vooral van afstand erg dodelijk is met zijn shuriken (werpsterren), tot slot hakt Mugen de vijand in mootjes met zijn twee zwaarden. Zo heeft iedere sluipmoordenaar een eigen specialiteit en zul je voor sommige missies de verschillende talenten van het gezelschap moeten combineren.

Dankzij de speciale “Shadow mode”kun je tijdelijk onzichtbaar worden en allerlei commando’s aan je personages geven.

Vijanden hebben een beperkte perceptie waardoor je op afstand in de bosjes kan schuilen. En zodra je toch gezien wordt is er een klein moment waarin je toch nog kan ontsnappen. Zodra je dit niet lukt breekt de hel echter los, want je vijanden zullen versterking oproepen en genadeloos naar je op jacht gaan. Blijf dus altijd in de struiken of schaduwen om dit te voorkomen. Geduld is een schone zaak in Shadow Tactics. Het is voor een aantal van je personages bovendien ook mogelijk om op daken te klimmen. Dit zorgt er voor dat je vijanden van boven kan aanvallen en voegt verticale gameplay aan de isometrische titel toe. Verder kun je de omgeving vaak ook gebruiken om een ongeluk te veroorzaken, hierdoor zullen overige vijanden niet vermoeden dat er een moord gepleegd is en kun jij lekker verder sluipen.

Dankzij de speciale “Shadow mode” kun je bovendien tijdelijk onzichtbaar worden en allerlei commando’s aan je personages geven. Door deze vervolgens te activeren wordt een soort geautomatiseerde tactiek toegepast zonder dat je handmatig elke stap hoeft uit te voeren. Het werkt een beetje als een opname/ afspeel systeem. Je neemt namelijk de verschillende acties van je personages op en speelt ze vervolgens af, maar dit hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kunt ook lekker zelf handmatig aan de slag. Aan het einde van de missie zie je resultaten en wordt er aangegeven of je, je doelwit hebt geliquideerd, geen overige slachtoffers hebt gemaakt of niemand hebt laten leven. Om voor elke doelstelling een medaille te halen zul je levels dus meerdere keren moeten spelen. Goed voor de replay waarde.

Sneeuw werkt in je voordeel en nadeel!

Grafisch ziet de game er wat simpeler uit, maar bevat deze toch heel veel details. Weersomstandigheden beïnvloeden de gameplay ook, dus als je een missie speelt in de sneeuw moet je oppassen dat vijanden je voetstappen niet zien. Gelukkig verdwijnen deze na een tijdje en kun je ze ook gebruiken om vijanden juist ergens heen te lokken. Tijdens een regenachtige missie moet je juist weer oppassen dat vijanden je niet door plassen water horen lopen. Verder zien de verschillende personages er erg interessant uit en zijn een aantal missiegebieden vrij groot. We kijken daarom ook zeker uit naar het eindproduct.

Shadow Tactics is een game voor liefhebbers van stealth en strategie

Wat we tijdens de presentatie van Shadow Tactics zagen was veelbelovend en het strategische aspect plus de stealth gameplay zal hoogstwaarschijnlijk een zeer diepe ervaring leveren. Tuurlijk draait het enkel om doelwitten ongezien uitschakelen, maar de manier waarop je dat kan doen is de kracht van Shadow Tactics. Plus er zijn ninjas en wij houden heel erg van ninjas…jullie ook!? Shadow Tactics: Blades of the Shogun moet deze herfst al uitkomen voor de PC. Hou Steam dus zeker even goed in de gaten of zet de game alvast op je wishlist.