Turnbased is cool!

Een genre waar een heleboel mensen vaak geen geduld voor hebben zijn spellen die nog altijd gebruik maken van het zogenaamde turnbased systeem. Voorbeelden van turnbased spellen zijn vooral in de (j)rpg hoek te vinden, maar het systeem wordt uiteraard ook bij de meeste RTS games gebruikt. Wat krijg je nou als je buitenaardse wezens, dodelijke futuristische wapens en stoere cybernetische mariniers combineert? Je raadt het misschien al, XCOM Enemy Within – Commander Edition. Het spel die op het eerste oog enorm op een shooter lijkt is alles behalve een fps en zit boordevol gameplay elementen die vooral voor enorm veel diepgang en speelplezier zorgen. Is XCOM Enemy Within – Commander Edition het waard om aan te schaffen? Lees snel verder!

Het XCOM Project is verre van voorbij

Het is het jaar 2015 en onze vredelievende groene planeet wordt plotseling overvallen door een invasie van vreemde pulserende machines, die ook nog eens niet van deze aarde lijken te komen. Al snel blijkt dat de machines een mysterieuze substantie verspreiden, die natuurlijk extreem dodelijk voor de mensheid blijkt te zijn. Delta squad, een elite eenheid van soldaten die deelnemen aan het XCOM project wordt er op uit gestuurd om te achterhalen waar de machines vandaan komen, wie deze hebben gestuurd en wat er met het verkenningsteam is gebeurd. Jij neemt het commando op je en zal de wereld moeten redden van een mogelijke buitenaardse invasie, die in het ergste geval alleen maar kan aflopen in een voornamelijk vermakelijke campagne van dood en verderf. Wie de strijd zal overleven heb je gelukkig helemaal zelf in de hand.

XCOM

Vrees vooral de duivelse Chryssalids

Een van de belangrijkste aspecten van XCOM is het verlagen van het zogenaamde “paniek niveau” van de verschillende landen die zich bij de “council” hebben aangesloten. Door satellieten boven de betreffende landen te laten patrouilleren kunnen buitenaardse dreigingen worden geïdentificeerd en tegengehouden worden door een van je stoere Raven straaljagers op UFO jacht te sturen.

Hoe kom je nou aan meer satellieten? Door te bouwen natuurlijk. Hoe meer landen zich veilig voelen, hoe meer inkomen je als speler verdient. Met dit inkomen dien je zo snel mogelijk Satellite Uplinks en satellieten te bouwen om zo veel mogelijk landen uit de coalitie te bewapenen met een eigen surveillance satelliet. Het is dus erg belangrijk om je engineering up to date te houden. Met engineering kan je verschillende nieuwe faciliteiten aan jouw ondergrondse basis toevoegen en door de juiste keuzes te maken een dodelijk leger op richten waar de buitenaardse wezen niets tot weinig tegen zullen kunnen doen.

Zodra landen worden aangevallen wordt jouw eenheid er op uit gestuurd. Om eigenschappen van soldaten te verbeteren zal je dus ook tijd en inkomen moeten investeren in “gene modifications”, “augmentations” en op een gegeven moment zelfs in MEC technologie. Door specifieke soldaten te selecteren voor een MEC aanpassing zullen deze hun armen en benen verliezen en getransformeerd worden tot kolossale gepantserde cyborgs, die het strijdveld betreden met railguns, flamethrowers en nog meer van zulke dikke wapens. Elke eenheid begint met “rookies”. Door zich te bewijzen tijdens missies ontvangen deze rookies promoties en worden ze “squadies”. Een squadie kan een Assault, Sniper, Heavy of Support soldaat worden, dit wordt echter door de computer bepaald en zorgt er voor dat je meerdere soldaten met dezelfde specialiteit in je eenheid kan hebben. Wees gerust, je kan namelijk (in het begin al) zeventig soldaten in de barakken huisvesten en dus verschillende loadouts bedenken.

Door nieuwe promoties binnen te halen ontvangen soldaten speciale perks die op het strijdveld onmisbaar zijn. De perks verschillen per specialiteit en geven de Heavy bijvoorbeeld speciale raketten, Snipers betere AIM en CRIT vanuit verhoogde defensieve posities en nog veel meer. Zo heeft elke soort soldaat een hele rij verschillende perks die vrijgespeeld kunnen worden. Jammer genoeg kan alle tijd die je in een soldaat investeert voor niets zijn geweest als deze tijdens een missie sneuvelt. In XCOM is dood gewoon morsdood, geen tweede kans, geen phoenix down en absoluut geen magisch elfje in een flesje. Tijdens missies kunnen soldaten wel medikits bij zich dragen en de Support kan bovendien een healing perk vrijspelen. Wees dus niet zuinig als het om de gezondheid van je troepen gaat.

XCOM bevat verschillende soorten missies. Soms moet je speciale VIP personages in veiligheid brengen, neergestorte UFO’s bergen, ontvoeringen tegenhouden en containers met MELD energie verzamelen. Deze MELD energie is nodig om speciale upgrades aan te schaffen en dus enorm belangrijk om te verzamelen. Lichamen, wapens, data en technologie kunnen ook van het strijdveld meegenomen worden. De onderzoeksresultaten zorgen voor nieuwe wapens en pantsers en die zal je zeker nodig hebben. Missies voelen gelukkig nooit lineair aan en een aantal zijn heel erg uitdagend, soms zelfs frustrerend. Denk daarom maar niet dat je alle missies met veel gemak zal doorlopen. Zodra je voor het eerst de gevreesde Chryssalid’s ware kracht ondervindt zal je begrijpen wat ik bedoel. Doodt deze duivelse buitenaardse insecten daarom ook zo snel mogelijk anders staat je nog een leuke verrassing te wachten.

Iemand die van strategie en rpg elementen houdt zal enorm veel plezier aan XCOM Enemy Within – Commander Edition beleven en uren lang zoet zijn met de sublieme gameplay, waarbij je continu je hersenen goed moet gebruiken om op strategische wijze de overwinning te behalen.

XCOM ziet er erg verzorgd uit

Grafisch gezien is XCOM Enemy Within – Commander Edition werkelijk waar een pareltje. Iets wat je bij de gemiddelde RTS game op een console in het algemeen niet verwacht. De Unreal Engine bewijst met XCOM wederom dat de huidige generatie consoles nog genoeg potentie hebben om prachtige games op je beeldscherm te toveren en dat wordt met de komst van de next-gen systemen vaak vergeten. Personages zien er zo verdomd mooi uit, de textures van hun huid en kleding, de vouwen, schaduwen, haarscherpe modellen, eindelijk weer een keer een PlayStation 3 spel waar anti-aliasing niet ver te zoeken is.
Op visueel gebied heeft XCOM erg veel weg van Deus Ex Human Revolution, al is XCOM een stuk kleurrijker en hebben jouw troepen en de verschillende vijanden een heel ander artistiek stijltje, op sommige gebieden zou je de stijl zelfs als “cartoony” kunnen bestempelen. Dit is overigens voornamelijk zichtbaar bij de buitenaardse wezens, de menselijke soldaten zien er artistiek gezien net even iets realistischer uit. Sommige wapens zien er door de artistieke keuze van Firaxis Games echt vreselijk uit, het zijn gelukkig nog net geen digitale super soaker waterpistolen, dus de schade wordt redelijk beperkt. Wel neemt het de “wauw” factor van een aantal van de wat zwaardere wapens volledig weg en dat is best jammer. Granaatexplosies, plasmavuur en sniper headshots worden gelukkig allemaal erg gedetailleerd in beeld gebracht. Voor je het weet zie je de lelijke grijze aliens, na elke beurt, in een plas groen bloed tegen de vlakte storten.

De omgevingen in XCOM zien er verder erg verzorgd uit en ondanks de kleine schaal van de verschillende locaties heeft Firaxis Games toch erg veel tijd gestopt in subtiele details. Van lichteffecten tot aan rotsblokken, voertuigen en brandende UFO brokstukken, de bedreigende sfeer van een buitenaardse invasie wordt geweldig in beeld gebracht en zorgt daarmee ook meteen voor een geweldige beleving, iets wat veel spellen vandaag te dag vaak missen. In XCOM bezoek je uitgestorven steden die rechtsreeks uit een rampenfilm of Resident Evil game getrokken lijken te zijn, UFO crash-sites waar je tussen brandende brokstukken door zal moeten navigeren, er komt van alles op je beeldscherm langs.

Er zijn tijdens de uitvoerige speelsessies voor deze review jammer genoeg wel een aantal problemen geconstateerd. Het spel heeft tijdens de prachtige cutscenes af en toe last van “screen-tearing” en “framerate drops” zijn helaas ook van de partij. Is het zo storend dat de game niet speelbaar is? Absoluut niet, maar hopelijk wordt hier nog wel wat aan gedaan. Tijdens gevechten loopt de game gewoon soepel, maar toch is het hartstikke zonde voor een game die er verder zo mooi en gedetailleerd uit ziet.

De muziek in XCOM is zeer goed uitgewerkt

De soundtrack van dit strategische oorlogsspel is een enorm positief aspect van XCOM. De rustige opbouwende muziek die hoorbaar is op de achtergrond tijdens het verkennen van een nieuw gebied, de spannende opzwepende battle muziek die je met veel gemak de actie in trekt, er is erg veel tijd aan besteed. Qua geluidseffecten zit het ook helemaal goed. Brute en vooral luide ontploffingen, rondvliegende kogels, uit elkaar spattende aliens, lasers, het wordt nooit oud en voegt enorm veel toe aan de actie van de game. Zonder de coole geluidseffecten zou XCOM namelijk nogal saai uit de verf komen, ongeacht de solide gameplay en prachtige graphics van het spel.

In de Commander Edition van XCOM spreken al jouw troepen in hun eigen moedertaal. Je privé leger bestaat immers uit soldaten van vele verschillende nationaliteiten. Mocht je dit irritant vinden? In de geluidsopties is het ook gewoon mogelijk om de stemmen van de soldaten op Engels in te stellen. Originele stemmen klinken echter een stuk authentieker. Dialogen tijdens de briefings, cutscenes etc. zijn ook erg goed gedaan en dragen ook enorm bij aan de sfeer van XCOM. Firaxis Games heeft echt heel erg hun best gedaan om XCOM Enemy Within – Commander Edition op vele fronten nog beter te maken dan de vorige versie uit de serie.

Wat doe je na het redden van de wereld?

Met de singleplayer modus ben je ten eerste al een hele tijd zoet. Het is mij namelijk nog steeds niet gelukt om op zowel easy als normal de wereld van de buitenaardse dreiging te redden. XCOM is een game die je meerdere keren zal moeten spelen voordat je daadwerkelijk de juiste combinatie van engineering, research en soldaten hebt gevonden. Het vechten tegen aliens is eerlijk gezegd niet het belangrijkste aspect van de game. Het managen van inkomen, bouwen van nieuwe faciliteiten en verbeteren van je soldaten is de fundering voor een succesvolle campagne. Hierin ligt ook de kracht van XCOM. Het is overigens wel erg moeilijk om een band met je squad te vormen, aangezien vooral in latere missies squad leden erg makkelijk sneuvelen. Als je niet genoeg tijd en geld hebt besteedt aan upgrades. De AI van de computer is subliem en enorm agressief. Oefening baart kunst, laat dit je dus zeker niet uit het veld slaan. Sterven zul je sowieso en nadat je voor het eerst een van jouw sterkste soldaten kwijt raakt door een domme beslissing wordt je een stuk scherper. Eenmaal dood komen je soldaten namelijk nog steeds niet op magische wijze tot leven.

Heb je eindelijk de singleplayer op alle moeilijkheidsgraden doorgespeeld? Er is nog meer plezier te vinden in de multiplayer modus van XCOM. Stel jouw eigen squad samen en neem het op tegen andere XCOM fans als Soldier, Alien of EXALT. Reken wel op felle tegenstand, aangezien er al heel wat ervaren spelers in de verschillende publieke lobby’s rondhangen. Mogelijk is een custom match tegen een vriend of vriendin minder demotiverend voor nieuwe spelers en daarom ook een stuk leuker.

https://www.youtube.com/watch?v=14Dlmx08xQM” width=”620″ height=”360″]

Ben jij een rasechte Commander?

XCOM is een game die niet voor iedereen is weggelegd, de turnbased gevechten, micro-management van je basis, troepen en technologie neemt nog al wat tijd in beslag, maar is echt essentieel bij het bouwen van jouw eigen dodelijke gevechtseenheid en het voorbereiden van missies. Zonder de elite soldaten wordt het immers moeilijk om de buitenaardse dreiging te stoppen. Het spel wordt hierdoor erg uitdagend en vooral op de latere missies zullen de buitenaardse wezens veel tegenstand bieden.

Grafisch gezien ziet XCOM er echt geweldig uit. De Unreal Engine zorgt voor haarscherpe graphics, prachtige textures, gedetailleerde lichteffecten, het eindresultaat is echt prachtig en gaf mij een bepaalde visuele bevrediging, die overigens niet altijd bij soortgelijke spellen uit het genre aanwezig is. Qua geluid en muziek, idem dito. De geweldige muziek, geluidseffecten en authentieke stemmen zijn ook onmisbaar en bovendien zeer goed uitgewerkt. Helaas kent XCOM grafisch toch wat kleine problemen. De aanwezigheid van screen-tearing en framerate drops waren af en toe erg vervelend, maar niet zo storend dat het spel onspeelbaar werd. Een simpele patch zou de screen-tearing mogelijk al erg makkelijk kunnen oplossen.

Na het uitspelen van de omvangrijke singleplayer modus kunnen spelers zich vermaken met de multiplayer modus van XCOM. Hierin bouw je een eigen squad van zes soldaten en kan je het opnemen tegen spelers van over de hele wereld, of natuurlijk tegen een vriend of vriendin, die de game ook heeft liggen en niet vies is van een potje online turnbased oorlog. De singleplayer ervaring is mogelijk toch wel het leukst en de meeste spelers zullen hier daarom ook heel wat uurtjes in vertoeven. Hou er wel rekening mee dat zelfs de lagere moeilijkheidsgraden enorm veel uitdagende en soms zelfs frustrerende missies zullen bevatten. De wereld redden van een buitenaardse invasie is een stuk moeilijker dan je zou denken. Als je van strategische spellen houdt, waar bovendien ook veel actie in beeld komt is XCOM Enemy Within – Commander Edition zeker een geweldige titel die in je collectie thuis hoort. De rest kan zich beter niet aan deze game wagen.