Maakt City Interactive met Sniper Ghost Warrior 2 een voltreffer?

Sniper Ghost Warrior 2 zal je in ieder geval niet vervelen.

Sniper: Ghost warrior was een game die geplaagd werd door bugs, screen tearing en een marketing offensief die totaal de plank mis sloeg. Reden om met enige scepsis deel 2 te gaan spelen en reviewen.

We starten de game op en al direct komt de Cryengine 3 voorbij met de zin dat de game gemaakt is met behulp van. Mijn hart gaat al sneller kloppen en ik kan eigenlijk niet wachten om te beginnen met spelen. Wanneer ik in het main menu kom zie ik een aantal opties waaronder Pratice range, campaign en multiplayer. De keuze is natuurlijk snel gemaakt en ik duik het verhaal in.

Sniper ghost warrior 2 jungle

Sniper ghost warrior 2 jungle

Cryengine 3…of Crying Engine 3?

Met toch wel wat verwachtingen begin ik de game en al direct valt er een ding op; de graphics. Serieus City Interactive? De graphics zijn gewoon ronduit middelmatig te noemen als je bedenkt dat deze game op de Cryengine 3 draait. Ik heb het niet over de vergezichten of de cutscenes, deze zijn nog te vergelijken met Call of Duty, maar de up-close graphics. Gras zonder textuur, water wat altijd dezelfde beweging maakt (ongeacht of je snel of langzaam door het water waad) en dat in een omgeving die zo lineair is, dat je er je kont nauwelijks in kan keren. Tijdens het spelen heb je ook om de zoveel minuten even een bevriezing van je scherm wanneer de game aan het laden is. Ik had echt meer verwacht van het gebruik van Cryengine 3, zeker nadat we met zijn allen Crysis 3 nog geen maand geleden langs hebben zien komen.

Van de Filipijnen tot aan Tibet.

Goed, de graphics zijn besproken en daarmee is het grootste irritatiepunt behandeld.
De game bestaat uit drie acts; de jungle in de Filipijnen, de stenen jungle van Sarajevo in de jaren ’90 en ten slotte in een paar monnik kloosters in Tibet. Elke act bestaat uit een aantal missies die je moet uitvoeren.
Het verhaal gaat over een Sniper die een biochemisch wapen uit handen van terroristen moet halen. Je kruipt in de huid van Sniper Anderson, samen met je sniper-buddy Diaz ga je proberen een terroristische aanslag te verijdelen.
Je begint de game in de jungle van de Filipijnen. Wat al snel opvalt is het gebrek aan bewegingsruimte in het level. Aan de hand van Diaz kruip en sluip je door de missies heen en veel keuze heb je niet. Het level is ongelofelijk lineair en ik kan je alvast verklappen dat dat niet veranderd doorheen het spel. Diaz zal je precies uitleggen wat je moet doen, welke target je als eerste moet uitschakelen, en hoe je dat moet doen. Je komt er al snel achter dat de vijanden over niet al teveel AI beschikken maar erg storend is dat (nog) niet. De vijanden hebben een line-of-sight waar je niet in moet komen. Gebeurd dat wel dan hoor je een geluidje en zie je een rand om je radar heen rood worden. Is hij helemaal rood dan ben je gezien en schiet de vijand je met een paar kogels dood. Wel zo realistisch. Doe je echter precies wat je verteld wordt dan rijg je de ene headshot na de andere aan elkaar. Na een klein uurtje heb je eerste act uitgespeeld en ga je verder met Act 2: Sarajevo in de jaren ’90.

De tweede act speelt zich af in het verleden, in Sarajevo. Je krijgt te maken met de morele dillemma’s van jouw personage en hoe zijn missie in Sarajevo in verband staat met de missie in de Filipijnen. Na een dramatisch slot van Act 2 keer je terug naar het heden en reis je af naar Tibet. Veel ga ik er niet over vertellen maar verwacht geen vernieuwende speelelementen of opties voor je sniper. Wat ik wel wil verklappen is dat de makers het tempo en de spanning in de laatste act aardig op weten te schroeven.

Sniper Ghost warrior 2 gameplay 3

Sniper Ghost warrior 2 gameplay 3

Een sniper zoals een sniper bedoeld is.

De gameplay richt zich in tegenstelling tot Sniper: Ghost Warrior volledig op het snipen. Waar je in deel 1 nog lange tijden achtereen als soldaat in assault mode vijanden moest neer maaien, ben je in deel 2 niets meer of minder dan een sniper. Bewapend met een rifle, een pistool met silencer en een mes, ga je de levels door en probeer je ongemerkt alle vijanden uit te schakelen.
Je sniper heeft net zoals in het echt last van bepaalde aspecten die je het schieten moeilijk maken. Zo heb je de wind, de afstand en je hartslag, en al deze aspecten moet je onder controle hebben om een goed schot af te leveren of zelfs een headshot te maken.

Over die headshots hoef je je geen zorgen te maken; door middel van een target assist in de eerste twee moeilijkheidsniveaus, hoef je alleen maar een klein rood rondje, wat zich onder je crosshair bevindt, op het hoofd van je target te richten en te schieten. Dit hulpmiddel haalt wel alle gein uit het snipen weg en ik raad je dan ook aan om de game direct op het hoogste niveau te spelen. Dan is de target assist uitgeschakeld en is het een stuk moeilijker om een headshot af te leveren. Zoals ik al eerder aangaf maakt de toevoeging van je hartslag het snipen weer een stukje moeilijker op het hoogste niveau. Heb je een stuk door de jungle gerent, dan moet je eerst je hartslag rustig krijgen alvorens goed te kunnen richten. De vijanden merken je op het moeilijkste niveau echter wel sneller op, dus soms is het handiger om rustig door de levels heen te sluipen. Je kan op de vijanden schieten terwijl je staat, hurkt of ligt. Vanzelfsprekend zal je crosshair meer bewegen tijdens het staan dan tijdens het hurken, en tijdens het hurken meer dan tijdens het liggen. Ook kun je je adem inhouden zodat je een aantal seconden nog net iets stabieler richt. Dit gaat echter weer ten kosten van je hartslag waardoor je na je shot weer met een wild bewegende crosshair zit.

Aan het einde van een reeks vijanden wordt je beloond met een killcam. Hierin zie je hoe jouw kogel de loop verlaat en zich in het lichaam/hoofd van jouw target boort. De rag-doll physics zijn dan wel ouderwets, toch ziet het neervallen van je slachtoffer er leuk uit. Een coole feature waar je niet snel genoeg van zal krijgen, en al helemaal niet als jouw killcam een dubbele headshot laat zien.

De stealth kills die je met je mes maakt worden vergezeld door een drietal cutscenes. Je pistool met silencer is zo krachtig dat je zelfs je tegenstander met een schot in zijn knie dood maakt. Best knap toch? Ahum.

Sniper ghost warrior 2 Sarajevo

Sniper ghost warrior 2 Sarajevo

Practice makes perfect.

De volgende modus die ik ga bespreken is de shooting range. Hierin lig je hoog in een soort sniperhut en mag je je kunsten op de oefenbaan laten zien. Zo schiet je op verschillende targets zoals flesjes, bewegende en stilstaande targets. Je kan kiezen uit drie niveau’s maar alleen op het moeilijkste niveau schiet je zonder hulpmiddelen. Aan het einde zie je hoe accuraat je bent geweest en hoe lang je erover gedaan hebt om alle targets te raken. Dit zal je een paar keer voor jezelf doen en wellicht nog een keer om de snelste tijd van een vriend te willen verbeteren, maar daarna nooit meer.

Toch niet zo Multi…player.

Dan de multiplayer. Wanneer je de multiplayer opstart valt je op dat je maar een mode kan kiezen; team deathmatch. Eenmaal in deze modus zie je dat de makers maar twee maps hebben gemaakt; een Filipijnse jungle map en een Sarajevo map. Niet veel dus en als je het mij vraagt zelfs veel te weinig. In team deathmatch neem je het met 5 andere medespelers op tegen een ander team van snipers. De maps zijn puur gemaakt om in te snipen maar je kan ook proberen om naar de overkant van het level te geraken en daar de vijanden met je mes of pistool af te maken. In het begin zal je je echt wel vermaken. Lekker in een hoekje liggen turen naar de overkant van de map, kijken of je een tegenstander ziet. Je voelt je echt even een sniper en ik moet eerlijk bekennen dat ik het in het begin gewoon erg cool vond.

Helaas heb je in de multiplayer wederom hulp van de target assist, en deze kun je niet uitzetten. Het enige wat je dus hoeft te doen om je tegenstander te doden is het rode cirkeltje wederom op je tegenstander plaatsen en te schieten. Waarom niet gewoon zonder hulp middelen? Met lekkere stevige wind en grotere afstanden? Dat zou de multiplayer een stuk leuker en spannender maken. Ook het gebrek aan online modi is een teleurstelling, wat had ik graag een soort van free-for-all gezien, een last man standing of iets dergelijks. Op dit punt laat de ontwikkelaar toch echt wat liggen.

Sniper Ghost Warrior 2 Tibet

Sniper Ghost Warrior 2 Tibet

Conclusie.

Sniper: Ghost warrior 2 bekend kleur in de eerste dertig minuten van de game. Daarin laat de game een paar mooie gameplay elementen zien maar daarna is het eigenlijk een monotone rit van een paar uur alvorens de eind credits op je scherm verschijnen. Toch zal je deze game met plezier een keer doorlopen want de sniping gameplay is gewoon leuk en soms intens te noemen. Neem je echter de minpunten zoals de slechte AI, beroerde graphics, game freezes en weinige game modi mee in je beoordeling, dan blijft er helaas weinig over. Zet daar wel nog even tegenover dat de game nieuw in de winkel maar 35,- euro kost en je hebt een prijs/kwaliteit verhouding die nog best redelijk te noemen is. In mijn ogen is de game een 6,5 waard. Niets meer en niets minder.