Platinum Games doet een gooi naar de top van de Beat-em-up’s

Anarchy Reigns scoort vooral in de online multiplayer.

Jack_Screenshot_001_lrg

Anarchy Reigns is geen nieuwe game. De game is onder titel ‘Max Anarchy’ in Juli vorig jaar al uitgebracht in Japan. Na een dikke 6 maanden hebben Sega en Platinum games besloten om de game in Europa ook op de markt te brengen. Platinum Games is geen onbekende in Europa, want met Vanquish en Bayonetta had deze ontwikkelaar in het verleden twee mooie games in handen. Gaan ze met Anarchy Reigns wederom de lijsten bestormen, of slaat deze game nog geen deuk in een pakje boter.

Chaotisch verhaal.

Zoals we al aangaven is Anarchy Reigns van Platinum Games, de ontwikkelaar achter Vanquish en Bayonetta. Waar je met de vorige games een duidelijk verhaal voorgeschoteld krijgt, zul je met Anarchy Reigns van een koude kermis thuiskomen. De verhaallijn in de game is erg chaotisch en je zal naarmate de game vordert ook niet echt ‘feeling’ krijgen met de characters. Zo zie je dat hoofdpersonage Jack Cayman een dierbare moet begraven en kom je erachter dat er grote bedrijven zijn die bepaalde belangen hebben bij vechters met protheses. Maar het hoe en waarom van het verhaal blijft erg vaag. Je moet jezelf echter afvragen of dit ├╝berhaupt wel noodzakelijk is bij een game die puur en alleen om het vechten gaat. Dus accepteren wij het gebrek aan een verhaal en mengen wij ons in het strijdgewoel van de singleplayer.

AR_Story2_lrg

Killer Weapons en een hoge instap drempel.

Het vechten in Anarchy Reigns is waar het om gaat en dat gaat de game goed af. De moves zijn soepel en snel, en de combo’s zijn flitsend, wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, goed uit te voeren. Elke character heeft een andere killer weapon zoals een kettingzaag van Jack, een revolver-been van Durga en de Jet-Hammer van Big Bull. Met deze killer weapons kun je naar hartelust fklinke damage aanrichten bij je tegenstanders. Echter heeft Anarchy Reigns een hoge instapdrempel, en zal het voor de meeste beginners in dit genre erg lang duren voordat je de game onder de knie hebt. Dus ook op de combo’s en de moves van de killer-weapons zul je flink moeten oefenen. Anarchy Reigns bestaat uit een singleplayer en multiplayer, waar de multiplayer de meeste aandacht heeft gekregen.

Combo’s, combo’s, combo’s

De game Anarchy Reings speelt zich af in een post apocalyptische toekomst, zo vecht je in een verlaten fabriekshal en vecht je in een verwoeste stad. Het doel in de singleplayer is dat je, door middel van je tegenstanders te verslaan, XP verzameld. XP verzamelen doe je door te schoppen en te slaan. Wil je meer XP? Dan moet je combo’s aan elkaar rijgen. Hoe langer de combo is die je maakt, hoe meer XP je krijgt en hoe sneller je vordert in het spel. Unlocks zijn er namelijk niet; het personage waarmee je speelt is kant en klaar. Geen extra wapens, moves of combo’s maar gewoon ‘what you see, is what you get’.

Met de XP die je behaalt hebt, unlock je dus missies in de Stage waar je je op dat moment bevindt. In iedere Stage heb je twee soorten missies: free-missions en main-missions. De free-missions zijn een missie waar je in bepaalde tijd opdrachten moet uitvoeren. Deze bestaan vaak uit het verslaan van een golf vijanden. Zo heb je bijvoorbeeld een missie waarin je 50 tegenstanders moet doden in 3 minuten tijd. Niet alleen moet dit dus binnen de tijd lukken, maar ook moet je proberen om zoveel mogelijk XP te krijgen. Combo’s, combo’s en nog eens combo’s dus.

De main-missions zijn missies die over het verhaal van de game gaan. Nu moet ik zeggen dat je heel snel bent afgeleid in de verhaal filmpjes omdat je elke keer andere characters te zien krijgt, zonder uitleg van wie het nou eigenlijk zijn. De filmpjes gaan dan weer over het verleden en dan weer over het heden. Gelukkig kun je al deze filmpjes rustig nog eens bekijken in de daarvoor bestemde gallery.

De beloning voor het voltooien van een missie is een medaille. Als je alle missies in een stage hebt voltooid dan worden de medailles opgeteld en krijg je een beker. Zo wordt je verleid om de hoogste prijs van een stage te halen wat weer de herspeel waarde van de game ten goede komt. De game heeft 4 stages en deze bestaan uit 6 missies waarvan er 3 main-missions zijn en 3 free-missions. Erg lang duurt de singleplayer dus niet en je bent met een uurtje 6 echt wel klaar.

AR_WATERMARKSCREENS131_lrg

Online genoeg te doen.

Waar je al snel achter komt met Anarchy Reigns, is dat Platinum Games zijn pijlen voornamelijk op het online gedeelte gericht heeft. Ik moet zeggen; het is ze aardig gelukt! Er zijn veel leuke en interessante omgevingen en ook het aantal modi zijn legio. Zo heb je de Team Deathmatch, Cage fight (1 vs 1), Capture the Flag en Survival mode. Dit zijn maar een paar van de modi; er is dus voor de gamer genoeg te doen om je een aantal uur bezig te houden. Naarmate je meer XP krijgt in de multiplayer zul je meer characters unlocken, en in de matches zelf zul je ook kisten kapot kunnen gooien. In deze kapotte kisten zitten speciale items zoals bijvoorbeeld een sniper rifle, launcher of death grenade.

Als beginnende speler raden wij je aan om eerst even een paar potjes Cage Fight te doen, de arena’s zijn niet 2D en dus is het verstandig om een beetje te wennen aan het vechten in 3D. Het vechten bestaat voornamelijk uit het maken van combo’s en deze zijn door een kleine vertraging van de moves goed uit te voeren. Als je dit eenmaal onder de knie hebt kun je je gaan storten in de modi waarin je met 8 tegen 8 gaat vechten. Dit is erg chaotisch en veelal zullen je combo’s onderbroken worden doordat je in je rug aangevallen wordt door een van de andere 7 tegenstanders. Het chaotische van de multiplayer geeft je aan de andere kant wel weer een adrenaline gevoel; vanuit elke kant kun je aangevallen worden, en dus is het raadzaam om een bepaalde tactiek af te spreken met je medespelers.

Dat er geen extra permanente wapens of moves voor je character te unlocken zijn soort geenszins, maar toch vinden wij het jammer dat je vanaf het begin met kant en klare characters moet spelen. De characters die er zijn, zijn daarentegen wel compleet en fijn in de besturing.

AR_deathmatch2_lrg

Geen Bayonetta.

De graphics van Anarchy Reigns zijn niet om over naar huis te schrijven. Platinum Games slaat volledig de plank mis met Anarchy Reigns als je kijkt naar de grafische prestaties van bijvoorbeeld Bayonetta. Aangezien Platinum Games deze grafische pracht dus wel in huis heeft, rijst de vraag waarom zij dit niet aan Anarchy Reigns toegevoegd hebben. Zou dat dan zijn om de engine van de game niet teveel te belasten, zodat de online 8 vs 8 matches vloeiend verlopen? Details zul je in Anarchy Reigns weinig vinden; het water uit een waterval is van dichtbij gewoon rook en ook ziet je omgeving en grof en lelijk uit. Interactie met je omgeving is jammer genoeg tijdelijk. Zo krijg je een krater in de grond wanneer je van hoogte naar beneden valt, maar verdwijnt deze na enkele seconden van het beeld. Waar de omgeving een major face-lift zou kunnen gebruiken zijn de effecten in de game wel weer van niveau. De acties van je killer weapon zien er gewoon mooi uit en geeft je ook het gevoel dat je schade aanricht. Ook de characters zien er cool uit.

Japans met ondertiteling.

Het geluid in Anarchy Reigns is van ondergeschikt belang. De geluiden zijn prima in orde maar helaas sluit de muziek soms niet aan bij de gameplay. Op momenten waar bijvoorbeeld heavy metal op zijn plaats zou zijn, wordt je opgescheept met een soft hiphop nummer. Echter is dit natuurlijk aan smaak onderhevig. Waar Platinum Games weer een dikke plus mee verdient is de optie om de game in het Japans te spelen. Met de ondertiteling erbij krijgt de game daarmee een groot stuk sfeer terug en de fan’s van deze, toch typische Japanse game, zullen hiermee in hun nopjes zijn.

AR_WATERMARKSCREENS121_lrg

Conclusie:

Platinum Games levert met Anarchy Reigns een beat-em-up die voor de gamer genoeg te bieden heeft. Helaas laat de game je in de steek wanneer het aankomt op de graphics en dat was, gezien de ontwikkelaar, totaal niet nodig. De single-player is kort maar daar moet je de game ook niet voor kopen, de Multiplayer is waar het om gaat. De multiplayer biedt met zijn verschillende modi genoeg content en de gameplay is dik in orde. Het vechten is waar het om gaat, en daar is dan ook helemaal niets mis mee. Sterker nog; heb je de game onder de knie dan ben je uren zoet met Anarchy Reigns. Ben je een fan van beat-em-up games, en wil je de tijd doden tot de volgende topper, dan zou ik deze game zeker aanschaffen. Ben je op zoek naar een luchtige game dan ga je aan Anarachy Reigns een zeer zware dobber hebben die wellicht snel in de kast zal verdwijnen.
Ondanks deze minpunten geven we deze game toch een mooie 7 als cijfer.