Dragon Ball Z

Dragon Ball Z – Battle of Z…Een vlot en licht chaotisch avontuur

Dragon Ball Z, een van de meest bekende, zo niet dé bekendste anime wereldwijd. Bijna iedereen heeft de serie gezien of op zijn minst van gehoord. Op de anime volgde een hoop films, ondertussen 14 stuks, en een gigantische lading aan games van allerlei kaliber. Dragon Ball Z: Battle of Z is de laatste nieuwe in deze serie games en is vooral gebaseerd op grotere chaotische multiplayer gevechten die de ervaring van de serie beter neerzetten dan ooit. Deze review is gebaseerd op de PS Vita versie. Klik hier voor de PS3 versie.

Het gevecht in je eentje…

Het verhaal in de missies word iets anders vertelt dan de serie, hierdoor blijft het tempo in de game lekker hoog en heb je een spel dat lekker vlot door speelt. Natuurlijk is de bekende Dragon Ball humor er dit keer ook weer in verwerkt door middel van onderlinge conversaties tijdens de gevechten. Krillin die overdreven negatief is, Goku met zijn licht naïeve opmerkingen, het zit er allemaal in. Zoals in alle Dragon Ball Z games kun je het verhaal doorspelen als de helden, maar in deze game kun je ook elke story arc spelen als de tegenstanders. Denk hierbij aan Nappa, Vegeta, Freeza, Cell,…

Hiernaast kun je ook nog verhalen uitspelen die gebaseerd zijn op verschillende Dragon Ball Z films, als zijnde de alternatieve paden en verhalen die zich tussendoor afspelen. Ook zitten hier verschillende gigantische boss battle in. Deze gevechten kunnen nog flink tricky zijn. Ondanks dat je een groot doelwit hebt is het doelwit een die je flink tegenwerkt. Je hebt verschillende delen van de vijand die je kan aanvallen zoals de armen of benen om het gevecht makkelijker te maken. Je kunt natuurlijk de vijand rechtstreeks aanvallen maar als je dit doet ben je een constant doelwit voor hem. Het voelt ook als een hele prestatie elke keer dat je een van deze vijanden verslagen hebt.

Voor bijna elke missie die je uitspeelt speel je een nieuw personage vrij om te gebruiken in deze gevechten, maar hou wel rekening dat je niet elk personage voor elke missie kan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Goku, Krillin en Trunks kunnen gebruiken, maar niet de androids of Buu. Of juist andersom. In sommige andere gevechten maakt het dan weer helemaal niks uit welke personages je kiest, dus maak gerust een team dat bestaat uit Goku, Freeza, Cell en Buu, of welke andere combinatie die je maar wilt.
Elk van deze personages valt dan ook nog eens aan te passen met kaarten die je verzamelt als je gevechten wint of koopt uit een shop met zogenaamde Battle Points. Deze kaarten kunnen je aanvalskracht verhogen, je energie levels uitbreiden of zorgen dat je meer ervaring krijgt na gevechten. In totaal heb je ongeveer 70 missies van verschillende moeilijkheidsgraden uit te spelen, dus genoeg om je even mee bezig te houden.

2014-01-18-222217

Vernietiging met zijn allen

Maar hoe leuk de singleplayer van deze game ook is, de multiplayer is waar het allemaal om draait. In de co-op sectie kun je alle singleplayer missies nog eens lekker overdoen, maar samen met maximaal 4 andere medespelers, dit kan lokaal, ieder met zijn of haar eigen PS Vita, of online over het internet. Ook missies die in de singleplayer modus te moeilijk waren zullen hier je iets makkelijker vergaan, want hoe goed de AI ook is, een team van andere spelers zullen het toch net wat intelligenter aanpakken. Hier zul je vooral de verschillende soorten personages en hun skills kunnen benutten. Zo zijn er personages die uitblinken in close combat, energie aanvallen, interference en sommige dan weer in support zoals het healen van medespelers. Zo kun je tijdens een gevecht uitgeschakeld worden waarna je normaal gezien 5 seconden moet wachten voordat je één van je beperkte continues kan gebruiken. Maar als je iemand in je team hebt die je kunt healen voor dit gebeurt, kun je gewoon verder gaan zonder je zorgen te maken over hoe vaak je neergehaald word.

Naast de co-op modus is er ook nog battle mode. Dit is uitgebreide vecht modus tussen alle mogelijke personages die er zijn. Deze gevechten bestaan uit maximaal 8 spelers, 4 tegen 4. Battle mode zelf in nog onderverdeeld in verschillende opties. Je hebt natuurlijk je standaard 4 vs 4 deathmatch, maar ook score battle, battle royal en Dragon Ball grab. Score battle is een gevecht op tijd, waarbij je zo vaak mogelijk spelers uit het andere team moet uitschakelen binnen de beperkte tijd die je hebt. Battle royal is een free for all gevecht waar het ieder voor zichzelf is en de hoogste score wint. In Dragon Ball grab is weer 4 tegen 4 waarbij beide teams de 7 Dragon Balls die verspreid liggen over het veld moeten verzamelen, lukt dit niet binnen de tijd, dan wint het team met de meeste Dragon Balls.

Sociale interactie in tussen spelers

Tijdens het opstarten van het spel krijg je de aarde te zien en Goku’s bekende aanval…de Spirit Bomb met hieronder een getal dat staat voor gedeelde energie. Vanuit de aarde schieten er steeds ballen met energie richting de Spirit bomb, dit lijkt misschien random animatie te zijn maar dat is dit zeer zeker niet. Na een gevecht, missie of multiplayer wedstrijd, kan het zijn dat je een energy request krijgt. Alle energie die je dan verzamelt hebt in het gevecht dat is afgelopen (dit is te zien in een balk bovenin beeld) kan dan verstuurd worden door een portaal dat tevoorschijn is gekomen. Deze energie is deel van de animatie die je ziet op het opstartscherm en kan dus steeds weer gedeeld worden. Nu zul je je waarschijnlijk afvragen waar dit goed voor is. Naast dat dit een interessante statistiek is om te zien hoe enthousiast het spel gespeeld word, word een deel van deze energie ook met jou gedeeld als je zelf in een van de gevechten een Spirit Bomb oproept. Wat dus inhoud dat deze sterker word naarmate er meer mensen online zijn om energie met je te delen. Zo zijn de spelers zelfs zonder multiplayer nog steeds met elkaar verbonden tijdens het spelen.

2014-01-18-225954

Hoe speelt het, hoe ziet het er uit?

Grafisch is de game net als vele vorige Dragon Ball Z games cell shaded waardoor het een look en feel krijgt gelijk aan de anime. De animaties zien er goed uit zowel voor de personages als de energie aanvallen. Zeker voor een PS Vita game ziet de game er lekker vloeiend uit, zelfs op de momenten dat de gevechten het hele scherm in beslag nemen. Door de grootte van de eerder genoemde gevechten en grote aantal spelers kan het er soms chaotisch aan toe gaan tijdens het gevecht. Dit zorgt ervoor dat je constant op je hoede moet zijn en dit maakt de game er niet makkelijker op, zeker niet als er 3 vijanden tegelijkertijd op je af komen. Aan de andere kant brengt dit de gevechten op dezelfde hoogte als de anime waardoor het allemaal een stuk authentieker overkomt.

Dragon Ball Z – Battle of the Century!

De game speelt heerlijk weg en zeker voor de fans is het een grote nostalgische trip. Het enige wat misschien wel op te merken valt is dat de gevechten soms een beetje in herhaling vallen, het blijft natuurlijk een fighting game die in het algemeen gebruik maken van beperkte omgevingen. Gelukkig wordt dit flink goed gemaakt door het grote aantal personages waar je uit kan kiezen en een flinke multiplayer waar je lang van kan blijven genieten. Van mij krijgt deze game dan ook een solide 8. En als je fan bent van de serie kun je hier gerust nog een volledig punt bij optellen!
https://www.youtube.com/watch?v=A8ghEz5Xx6k” width=”620″ height=”360″]