Company of Heroes 2 Beta

‘Het is januari 1943, Leningrad is nu niet bedreigd door de Duitse bezetting en er is op dit moment meer rantsoen beschikbaar dan in het afgelopen jaar het geval was. Goed ook, want de bevolking verhongerde. Dit komt overigens het leger ten goede…

De volgende offensief van Leningrad zal echter minder succesvol gaan verlopen. Het gevecht duurt in ieder geval nog tot januari 1944 voort..’

Reporting for duty

Duidelijker kan ik het niet maken. Je duikt bij Company Heroes 2 meteen in het verleden. CoH2 is een Real-Time Strategy Game van Sega, dat plaats vindt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je vecht aan de kant van de Sovjet Unie, het zogenoemde ‘Rode Leger’. De game wordt in juni 2013 gereleased, maar ik ga je al wat meer vertellen aan de hand van de Beta van de game.

Ook al hebben we het alleen over de Beta, kan ik je nu al vertellen dat het een ontzettend mooie game is. Vanaf het begin duik je namelijk meteen onder in de sfeer van WOII. Je proeft bijna de wanhoop van de soldaten in een van de bloederigste coflicten in de periode tussen 1939 tot 1945.

For Mother Motherland!

In de Beta versie van de game krijg ik in de Singleplayer-mode als opdracht om de ‘Tiger Tank’ van de vijand te veroveren. Zo begin ik voorzichtig aan een avontuur in een met sneeuw bedekte slachtveld. Jammer genoeg heb ik in deze Beta niet de mogelijkheid om online te spelen met andere spelers.

Company of Heroes 2 heeft grote pluspunten in mijn ogen. Onder andere de mate waarop de game ‘realistisch’ lijkt. Bijvoorbeeld door de manier waarop je troepen worstelen met de kou in de Sovjet, of door het feit dat je troepen niet voorbij obstakels kunnen kijken die hoger zijn dan zij zelf. Dit geld overigens ook voor je vijanden.

Maar wat vind ik ervan?

Tip vooraf: je hebt goede hardware nodig, wil je dat de game goed werkt en de grafics echt tot hun recht komen. Want Company of Heroes 2 is een mooie game. De setting van het verhaal is prachtig en ik zie mezelf wel opgaan in het verhaal van de Singleplayer-mode. Maar als ik heel eerlijk ben: Nee, het is geen game voor mij. Ga niet meteen agressief reageren als je fan bent van de game. Dit artikel is ten slotte mijn eigen persoonlijke kijk op de game.

Misschien komt het wel doordat ik alleen opdrachten heb uitgevoerd binnen de Single-Player Mode. Samen en tegen elkaar spelen is voor mij een ‘must’. I confess: ik ben een (a-sociale) social gamer. Die mogelijkheid is er ook in de volledige game, dat weet ik. Toch ben ik niet helemaal verkocht. En misschien bevestigt de laatste opmerking dat het niet mijn ‘soort’ game is. Maar voor nu ga ik de game wel verder spelen. En aan iedereen die de Beta zelf gaat spelen of de game in juni gaat kopen, veel speelplezier. Ik hoor graag wat jullie ervan vonden.

до свидания! (Dat is ‘Goodbye’ in het Russisch)