Op avontuur in een 19e eeuwse wereld.

De game die we hier bespreken komt van een ontwikkelaar van eigen bodem. Het Nederlandse Abbey Games zal je misschien al kennen van de game Reus die op Steam een flink succes was. Van dezelfde studio komt binnenkort de game Renowned Explorers. Een game die je controle geeft over een groep van drie avonturiers terwijl ze op zoek gaan naar verloren schatten, locaties, en artefacten.

Stel zelf je team samen!

Aan het begin van je avontuur kun je zelf je crew kiezen. Hierbij kies je uit twintig verschillende avonturiers met elk hun eigen specialiteiten. Je hebt Speakers, Fighters, Scientists, en Scouts. In elke categorie heb je vijf personages en hier kies je één kapitein uit, en twee crew members. Er zijn geen eisen verbonden aan wat je verder kiest. Dus als jij drie fighters wilt om een agressieve aanpak te hebben, dat is dit gewoon mogelijk.

Wel is het aan te raden je team wat variatie te geven, aangezien je door het spel heen verschillende resources kunt verzamelen en dit makkelijker is met een divers team. Nadat je je team gekozen hebt kan je er voor kiezen om een tutorial te spelen. Tijdens de hands-on zat een behulpzaam lid van het development team naast ons, dus de tutorial sloegen we gewoon over.

Renowned Explorers - Gamescom 2015 hands on

Gevechten die geen gevechten zijn en de expeditie…

We beginnen de reis in de Schotse Hooglanden. Hier begin je overigens altijd, maar elke keer als je deze opstart zal het eiland waar je op onderzoek uit gaat anders ingedeeld zijn. Hier krijg je een kaart te zien waarop je selecteert waar je heen wilt gaan. Elke beweging kost een bepaald aantal supplies waar je er maar een beperkt aantal van hebt (heel soms zijn sommige wegen gratis, maar dit is zeldzaam). Aan het einde van dit gekozen pad kan je verschillende dingen vinden. Misschien iets om te onderzoeken (als je een scientist hebt), of goud, of misschien wel een encounter. Dit laatste was het geval na de eerste beweging tijdens onze sessie.

Het team werd blijkbaar achtervolgd door wolven. Voor het gevecht kregen we nog een melding dat we wat voordelen hadden omdat onze kapitein een strategist was. Aangezien het een gevecht tegen wolven was werd er snel korte metten gemaakt met de bloeddorstige roofdieren. Je hebt helemaal zelf in de hand hoe ver je jouw drie personages beweegt, ver of dichtbij en kiest vervolgens een ability (in dit geval gewoon aanvallen) om te gebruiken op je tegenstander of jezelf. Tot nu toe nog niks aparts, maar het speelde wel lekker vlot.

Een aantal acties later, na het niet vinden van een schat en het verre lopen voor het team, kwamen we aan bij het doelwit van de reis, een ontzettend oude menhir. Maar voordat we deze konden onderzoeken kwamen we de aartsrivaal van het team tegen. De heer Rivaleux, een Franse avonturier die aan de top van alle avonturiers staat. Deze wilt de menhir zelf namelijk ook bemachtigen. Om dit te doen stuurt hij zijn hulp op je af (deze varieert ook net zoals je eigen team).

Dit gevecht werd meteen wat anders aangepakt. De “vijand” die tegenover het team stond was een stuk vriendelijker en hield heel erg van diplomatische aanpakken. En dit kan ook in Renowned. Dapper gingen de teamleden richting de vijanden, en toen ze er naast stonden…gebruikte ze vriendelijke gesprekken en vredesverdragen om de tegenstander er van te overtuigen dat jouw doel het goede was.

Renowned Explorers - Gamescom 2015 hands on Renowned Explorers - Gamescom 2015 hands on

Ontzettend veel te ontdekken en lang speelbaar.

We zullen het verhaal maar niet verder vertellen, aangezien het natuurlijk leuker is om dit zelf te ontdekken als je het spel gaat spelen, maar er zitten naast de Schotse Hooglanden genoeg locaties in om je een flinke tijd mee bezig te houden. Zelfs als je Rivaleux verslagen hebt, of misschien ook niet, kun je gewoon door blijven ontdekken. Ook worden sommige locaties pas vrijgegeven als je de game een of meerdere keren uitgespeeld hebt.

Er valt nog een hoop meer te vertellen over deze game, maar hier zullen we uitgebreider op in gaan als de game als preview of review versie beschikbaar is. De game is namelijk heel gaaf om te zien en te spelen, maar nog niet af. We houden jullie op de hoogte!