Prey is meer dan alleen een FPS game.

Tijdens Gamescom 2016 heeft Bethesda een presentatie gegeven van de first-person shooter RPG game Prey. Nadat de gelijknamige game van Human Head Studios uit 2006 succesvol bleek, lukte het de uitgever 3D Realms, en vervolgens Bethesda, maar niet om het vervolg op deze game eerder uit te brengen. Maar met behulp van Arkane Studios lijkt dit eindelijk gelukt te zijn en is het aangekondigd dat de game volgend jaar uit komt. Tijdens E3 werd al een trailer getoond van Prey, waarin de sfeer van de game werd weergeven. Wij waren inmiddels erg nieuwsgierig geworden naar de gameplay beelden van deze langverwachte game.

Prey Prey

Stap in de gevaarlijke wereld van Prey.

Het verhaal van Prey draait om Morgan Hue, die zich in het jaar 2032 begeeft op een verlaten ruimtestation Talos 1. Morgan is een proefkonijn van verschillende experimenten die ervoor bedoeld zijn om de mensheid te helpen. Terwijl Morgan probeert te achterhalen wat zich op dit ruimtestation heeft afgespeeld, ontdekt hij dat hij als enige is overgebleven en het nu op moet nemen tegen een groep transformerende buitenaardse wezens. Deze aliens hebben mysterieuze krachten, die het soms moeilijk maken om ze te zien. Zo zijn ze ongelooflijk snel en kunnen ze zichzelf veranderen in objecten. Hierdoor moet je als speler extra goed opletten en kun je de nodige schrikmomenten verwachten.

Als je niet hoefde te vrezen voor je leven, had je waarschijnlijk de meest hilarische dingen uitgeprobeerd met je buitenaardse krachten.

Als speler kun je vrijwel overal naartoe op het ruimteschip en alles ontdekken. Er zijn geen levels, wat betekent dat je soms terug moet gaan naar een plek, omdat je daar nog iets moet doen. Ook kun je op ontdekking gaan buiten het ruimteschip. Dat laatste kan handig zijn als je snel van het ene deel van het ruimteschip naar een ander deel moet reizen. Zo heel af en toe vind je wapens die je helpen in de strijd tegen de moordlustige aliens. Denk hierbij aan geweren, maar ook aparte tools als de Gloo Cannon. Dit is een van de betere wapens in de game, omdat je met de Gloo Cannon verschillende dingen kan doen. Zo kun je een platform creëren om ergens op te klimmen, of je schiet ermee op de aliens zodat ze versteend raken en je ze in stukjes kan slaan.

Verander en versterk jezelf met buitenaardse krachten.

Ook vind je in de game Neuro Mods, die je nodig hebt om jezelf te upgraden en nieuwe krachten te krijgen. Want door met de Neuro Mods naalden in je oog te steken, kun je nieuwe abilities ontsluiten. Je abilities lijken ‘geleend’ te zijn van de aliens, dus door ze te gebruiken maak je het makkelijker voor ze om je op te sporen. Een van deze alien abilities is bijvoorbeeld Mimic, de kracht om jezelf te veranderen in levenloze objecten. Verander jezelf bijvoorbeeld in een bom en blaas jezelf op om de vijand schade toe te brengen of om jezelf ergens heen te blazen. Of geef jezelf de Leverage ability, een kracht waarmee je dingen kan oppakken of weg kan smijten. De game geeft je keuzes uit verschillende abilities, die je kunt combineren en de game geheel op je eigen manier kan spelen. Als je niet hoefde te vrezen voor je leven, had je waarschijnlijk de meest hilarische dingen uitgeprobeerd met je buitenaardse krachten.

Wees voorzichtig, want je weet maar nooit wat je om de hoek tegenkomt.

Om wapens te bouwen, heb je verschillende grondstoffen nodig. Dit krijg je met behulp van de Recycle Charge, een soort imploderende bom die alles in een ruimte reduceert tot kleine klontjes van stoffen. Door deze klontjes in een machine te plaatsen, de zogenoemde Fabricator, kun je nieuwe items maken die je nodig hebt om te overleven. Maar deze items alleen garanderen niet dat je in leven blijft. Het is erg verstandig om, zoals in elke survival game, zo af en toe de stealth aanpak te kiezen. Kogels zijn schaars, en in het ruimtestation zijn er ook wezens genaamd Phantoms, aliens die eruit zien als mensen, of de nog grotere en angstaanjagendere wezen Nightmare.

De eerste beelden van Prey die eerder dit jaar uitkwamen voorspelden al dat dit een stoere game ging worden. Wat we tijdens de Gamescom 2016 presentatie zagen stelt ons in ieder geval niet teleur. Bethesda heeft in onze ogen de juiste beslissing genomen door zolang te wachten met het uitbrengen van deze game. Een exacte datum is nog niet genoemd, behalve dan dat de game volgend jaar uitkomt voor op de PlayStation 4, Xbox One en PC. Van ons mag Arkane Studios rustig de tijd nemen om ervoor te zorgen dat Prey helemaal volgens hun visie wordt afgeleverd. Wij wachten geduldig af.