De Playstation 4 en de Xbox360 komen eraan

Het aftellen is begonnen en kijk-online gaat eens brainstormen, of zijn we aan het dromen

Wachten, wachten en nog eens wachten. Jep op de redactie van kijk-online zijn we enorm gespannen. De afgelopen weken zijn de discussies hoog opgelopen. Iedereen heeft immers een mening over de Playstation 4 en de Xbox720. Vandaar dat we eens gaan brainstormen hoe wij denken dat het zal gaan lopen. Wat zal er gebeuren. Welke nieuwe aspecten komen om de hoek kijken en nog beter, welke console zal uiteindelijk aan het langste eind trekken. Het Kijk-online team roddelt erop los!

Mark: Toekomstverwachtingen van de gameindustrie

De lijn tussen consoles en pc’s zal vervagen. De consoles komen qua hardware nu al dichterbij pc’s te staan.

De voor de hand liggende dingen ga ik maar niet teveel op in: snellere consoles, kortere laadtijden, betere graphics, meer online verkoop van games.

Wat me opvalt, en hoop ik nog beter wordt, is dat games een al beter verhaal krijgen. Het gaat niet alleen meer om missies, maar om een achtergrondverhaal, een waarom. Goede games hadden dat al, maar ik denk dat het nog beter zal worden. Games gaan meer emotie oproepen, en niet alleen meer die van ragequit.

Muziek en geluid wordt al beter – muziek krijgt al meer kwaliteit, zoals bijvoorbeeld bij de trailer van Aliens Colonial Marines. Als dat niet bij de trailer blijft maar in het spel net zo vet is, dan voegt dat zeker iets toe. De muziek van Skyrim is ook een voorbeeld. Geluid in bijvoorbeeld BF3 is nu al erg goed waarbij geluiden uit specifieke hoeken komen en op afstand anders klinkt dan van dichtbij. Dat zal alleen maar beter worden.

Er zullen meer games uit onverwachte hoek komen. Denk aan de vele crowdfunding initatieven die sinds kort gaande zijn – een goed idee en een mooi plan kunnen jouw game een werkelijkheid maken. Niet langer zijn het alleen grote studio’s die dit kunnen doen. Ook zullen er andere delen van de wereld met games komen, niet alleen Amerika en Europa. Maar dat kan wel even duren misschien.

Op het gebied van hardware verwacht ik ook nog wel wat verrassingen. Een voorbeeld is de Illumiroom van Microsoft – delen van de omgeving en bijvoorbeeld het weer worden buiten het scherm geprojecteerd, de trailer daarvan zag er goed uit en kan zomaar op de volgende Xbox uitkomen. Tja, wat voor verdere verrassingen? Ik weet het niet, zoiets als een Illumiroom had ik niet kunnen bedenken.

De lijn tussen consoles en pc’s zal vervagen. De consoles komen qua hardware nu al dichterbij pc’s te staan. Crossgamen zal er komen en gewoon worden, maar er zal ook minder onderscheid zijn tussen de games en platforms. SimCity op de console, kom maar op! Natuurlijk moet er dan een goede oplossing komen waardoor je geen toetsenbord meer nodig hebt voor zulke games.

Ik hoop gelijk op een oplossing waarmee je met enkel een controller toch snel berichten kunt typen (wat een ramp is dat nu op de PS3). Bijvoorbeeld een kleine touchscreen en typepad a la iPhone op je controller? Consoles zullen meer als media center worden gebruikt en hopelijk ook makkelijker als zodanig te gebruiken. Neem Sony; naast de PS is het ook één van de grootste filmproducenten. Waarom heeft Sony geen movierent store op PSN? En Sony is ook één van de grootste muziekbazen – je kunt al muziek aanschaffen via de PS maar het is een erg onderbelichte functie.

Als consoles/computers sneller worden en de cloud het ook beter aan kan, zal de online ervaring ook veranderen. Meer gamers in hetzelfde potje. Dan denk ik aan die Eve Online battle van laatst met 3000 spelers, maar dan zonder de lag, hoe vet zou dat zijn! De lag bij die battle was verschrikkelijk las ik later. Misschien gaan meer games elkaar ontmoeten. Je hebt Eve Online en Dust 514 – verschillende games maar toch geintegreerd. Je hebt al games waar verschillende gamecharacters tegen elkaar vechten (Allstar Battles ofzo?). Maar ik denk bv ook aan SimCity en de Sims – dat die naadloos aansluiten en met een druk op de knop ga je van de ene mode naar de andere.

xbox720

xbox720

Wat denkt Berend:

Het wordt dus erg spannend wat de toekomst gaat brengen qua verkoop.

De gameindustrie in de toekomst. Hmm, ik ben niet goed in voorspellen maar ik denk dat het allemaal erg duur gaat worden. De PlayStation 4 en de Xbox 720 gaan 399 euro kosten bij launch maar dan heb je nog niks. Je wilt dan meestal 2 games en misschien heb je ook nog wat accessoires nodig. Ik denk dan dat je rond de 600 euro kwijt bent. In de huidige economie heeft niemand zo maar 600 euro klaar liggen. Sparen? Dat gaat ook niet zo makkelijk meer aangezien je op je centen moet letten. Het wordt dus erg spannend wat de toekomst gaat brengen qua verkoop.

De games gaan na mijn mening 70 euro kosten. Wat we nu ook lezen is dat de meningen verdeeld zijn over hoe duur het maken van een game is voor de next-gen. Laten we voor het duurste kiezen en in onze achterhoofd houden dat de bedrijven niks verdienen op hardware dan gaan ze er wel een tientje bij doen. Deze week kwam er ook naar buiten dat tweedehandse games niet meer gaan werken op de next-gen consoles. Hele stomme move, mensen ruilen namelijk nu games in om weer andere games te kopen of mensen die het niet zo breed hebben kunnen dan wel aan games komen. Mensen kopen ook wat meer games omdat sommige niet om kijken voor een tientje meer voor een game die ze ooit nog gespeeld wilden hebben. Dat heb je dan niet meer en mensen gaan dan beter opletten wat ze gaan kopen en dan worden er niet al te veel games gekocht. Zo denk ik erover. Kijk, mensen kopen sowieso een GTA, Call of Duty of een andere bekende franchise maar nieuwe IP’s gaan hier onder lijden. Jammer.

Wat ik ook denk, maar niet hoop, is dat je games straks meer gaat downloaden en dat games in de winkel steeds meer verdwijnen. Ik ben opgegroeid met het idee dat je naar de bart smit liep voor een nieuwe game en deze thuis tussen je verzameling zetten (toen was er nog geen inruil) en dit wil ik gewoon houden.

De nieuwe technologie? Ik weet het niet echt, ik ben erg benieuwd wat Sony en Microsoft voor ons in petto hebben. Op dit moment wordt je met geruchten om de oren geslagen en ik weet niet meer wat wel waar zou kunnen zijn en wat niet. Grafisch mooiere games? Nee dat hoeft voor mij eigenlijk niet. Als ik bijvoorbeeld een game als Forza noem, de game ziet er echt goed uit en de auto’s zijn erg realistisch nagemaakt en zeg dan ook vaak tegen m’n vriendin: ” voor mij hoeft het niet mooier”. Misschien omdat ik opgegroeid met sprites als voetballers en auto’s? Natuurlijk ben ik ook wel benieuwd hoe de games op de next-gen consoles eruit gaan zien.

Ik verheug me erg op 20 februari want dan gaat Sony iets uit de doeken doen en we gaan daarna kijken of Microsoft ook iets laat weten. Ik vlak de andere consoles die uitkomen ook niet uit zoals de ouya en steambox. De Wii U gaat ook nog wel hoge ogen gooien. Neem bijvoorbeeld games als Zelda, Mario, Metroid, Mario Kart, SuperSmashBrothers en Mario Party. Goeie line-up denk ik zo en er komt natuurlijk nog veel meer. Aankomende maart komen er al flink wat games uit voor de Wii U zoals Monster Hunter 3 Ultimate en Lego City Undercover.

Dit was het eigenlijk wat mijn visie betreft, of het allemaal waar is weten we natuurlijk niet maar we gaan het beleven. Wat ik wil weten van jou is: Koop jij de nieuwe console met launch, binnen een jaar of wacht je nog iets langer?

Wat denkt Sjoerd:

after all money makes the world go round!

De toekomst, het gaat binnenkort gebeuren. Naar alle verwachting zal Sony binnenkort zijn nieuwste console aan de wereld presenteren. Microsoft zal daar snel een antwoord op gaan geven. Beide partijen zijn in ieder geval nerveus. Ze laten niks los en wachten af. Het word in ieder geval een gevecht. Een verkeerde keuze kan er zomaar tot leiden dat je als verliezer uit de bus komt.

Het hebben van partners

Maar wat zal de toekomst gaan brengen? Het is allemaal erg lastig. Puur speculeren, meer niet. Er is van alles mogelijk. Juist nu! Als je het aan mij zou vragen lijkt het me verstandig dat men goede partners zoekt die ervoor kunnen zorgen dat je sterker wordt. Cross-play zal in mijn ogen nog belangrijker worden. En dat gaat gecombineerd worden met online gameplay. Nooit meer stoppen als je weg moet. Gewoon verder gamen als je onderweg bent in de trein, bus, waar dan ook. Waarom word er geen telecompartij gezocht die dit mogelijk kan maken? Zal Microsoft hierop inhaken met hun nieuwe Windows 8? Of zal Sony naar Apple gaan, om samen een nieuwe machine te ontwerpen? Of gaat Apple de strijd aan met de andere kandidaten. Partners hebben dat is belangrijk, dat is progressie of je ondergang!

Online gamen

Online gamen word nog belangrijker en alles zal met elkaar worden gekoppeld. Zal het zover komen dat je ID een soort van paspoort wordt? Ofwel dat niemand elkaar meer een streek kan leveren? Zal het zover gaan? Hopelijk niet en dat zal in ieder geval deze komende generatie niet gebeuren. Laat ik terug gaan naar het online gamen. Zal het in de toekomst dan mogelijk worden om complete console wars te genereren, ofwel sony vs micrsoft, ps4 vs xbox720 of xbox720 vs pc? Het zal gek klinken maar waarom niet? En ja hier zijn al volop discussies over geweest, maar als het geld oplevert…..after all money makes the world go round! En als laatste, geen beperkingen meer omtrent het aantal spelers in een room. Geen 3000 vs 3000 man. Dat zou toch geweldig zijn! Mega grote velden, kilometers lang.

Op het gebied van online gameplay en web word het nog allrounder. Je ziet het al bij sommige games. Die houden je stats bij. Te denken aan Battlefield 3 met battlelog, maar ook Call of Duty houdt het online allemaal netjes bij. Kan dit verbetert worden? Waarschijnlijk wel. Wie weet is er een kans dat mensen op een pc/mac iedere willekeurige gamekamer op een pc, xbox of playstation kunnen binnenkomen en kunnen volgen. Wie weet komt alles wel live op tv, zodat iedereen een kanaal krijgt. Of aangezien Youtube afgelopen maand heeft aangekondigd dat met betaalde kanalen men gewoon zelf zaken kan streamen vanuit een console. Niet bepaald nieuw, maar technisch allemaal wel mogelijk op de korte termijn.

Realistisch

Games die net echt lijken. Hoever gaan we daarin? Graphics spelen altijd een belangrijke rol. Hoe beter de graphics, hoe meer mensen voor je console gaan. Maar is er naast graphics en sound nog een mogelijkheid om een nog hoger realisme te creëren? Wat te denken aan een pijngrens? Een schok krijgen als je wordt geraakt? Klink ik nu sadistisch? Als lezer denk je mischien: Die kerel spoort niet, maar trust me, ook dit onderwerp is al meerdere malen besproken. Alles voor een nog hogere realisme.

Games zijn niet meer tastbaar

We gaan nog minder games kopen. Althans in de winkel. Als je het mij vraagt gaan we alles online kopen. Hiervoor heeft de huidige generatie al een platform gemaakt. Te denken aan Marketplace en Psn store. Dit gaat helemaal uitgekleed worden. Ook Nintendo heeft voor de Wii-u een online store gemaakt. Uiteindelijk heeft niemand zin om nog de deur uit te gaan in de stromende regen om in de winkel vervolgens te horen dat je game is uitverkocht. Hierop word nog meer de focus gelegd.

Games gaan ook duurder worden. Door de huidige technologie en eisen van de gebruikers moeten we hiervoor extra gaan betalen. Ook de productiekosten worden hoger, dit komt natuurlijk door de crisis. Dit laatste is dan niet specifiek de toekomst maar het kan wel invloed hebben op het koopgedrag van de consument. Als games te duur worden gaan mensen ze ook niet meer kopen en zal er een alternatief komen. Gaan we games huren voor een bepaalde tijd, zoals we deden in een videotheek? Het lijkt een stap terug, maar het zou zomaar eens kunnen.

Ik kijk in ieder geval erg uit naar 20 februari. Vanaf dat moment weten we meer!

ps4vs720

ps4vs720

Wat denkt Pim:

Het lijkt mij dat ze binnen een paar jaar zelfs met je hersenen gaan werken

Veel nieuwe game technieken, ik denk dat het nog gekker gaat worden, touchscreens worden dan gewoon achterhaald. Het lijkt mij dat ze binnen een paar jaar zelfs met je hersenen gaan werken, saved data gewoon met je geheugen ophalen. Ik denk dat het binnen enkele jaren wel mogelijk is.

Ik vraag me af of het dan niet té modern wordt en je er geen plezier meer aan hebt. Kwa nieuwe games zal het ook wat worden, nog uitgebreider dan het al was? Grotere levels/maps, ik ben benieuwd. Ik hoop zelf dat we niet te snel gaan met het ontwikkelen van nieuwe technologieën, omdat ik denk dat mensen minder snel gaan spelen als je teveel nieuwe snufjes in een console of pc maakt. Ik hoop dat de console bedrijven daar ook aan gedacht hebben nu de next-gen consoles bijna is gearriveerd.

Vooral naar de games zelf ben ik benieuwd, hoe en wat gaat dat eruit zien, grafisch worden speller zoiezo al beter, maar ik ben wel heel erg benieuwd na hoe het over een paar jaar is geworden. Er zijn nu al spellen met grote map’s en levels maar als ik me voorstel dat het misschien nog groter en beter kan, zit ik me al te verbazen zonder dat er nog iets is gebeurd. Ik heb vetrouwen en benieuwd naar wat de toekomst ons gaat brengen.

Wat denkt Max:

Hopelijk zal de prijs van de next-gen consoles redelijk zijn

Ik denk dat er aardig wat gaat veranderen in de game industrie de komende jaren. Vooral op het gebied van games kopen. Ik denk dat er steeds meer mensen hun spellen zullen gaan aanschaffen via de Playstation Store en alle andere varianten. Ik hoop niet dat de geruchten over de 2de handsgames waar zijn. Dit zou inhouden dat je geen 2de hands games zou kunnen spelen. Ik denk dat dit wel gaat gebeuren op de lange termijn. De strijd tussen de next-gen consoles zal net als tussen de Playstation 3 en de Xbox 360 onbeslist blijven.

Ik denk dat de meeste mensen nu vast zullen houden aan hun consoles en dus niet meer overgaan stappen naar het andere merk. De nieuwe mensen in de markt zullen waarschijnlijk meer beïnvloed worden door vrienden en kennissen dan door de pluspunten van een console. Hopelijk zal de prijs van de next-gen consoles redelijk zijn, maar dit verwacht ik niet. Ik ben wel benieuwd hoeveel de consoles van mekaar zullen afkijken. Dit zorgt er wel voor dat de consoles beter zullen gaan worden.

Hopelijk kan je wel gewoon spellen van de vorige console spelen. Dit zou wel een goede toevoeging zijn en ervoor zorgen dat je niet alleen met de release games zit opgescheept. Hoe dan ook het zullen geweldige consoles worden die de game ervaring naar een nieuw niveau zullen tillen.

ouya_controller

ouya_controller

Wat denkt Nino:

Ik ben dus eerlijk gezegd niet blij met de veranderingen die er aan komen.

De videogame industrie is aan het veranderen en dat komt duidelijk naar voren als men kijkt naar de producten en diensten die tegenwoordig geleverd worden.

MMO’s veranderen bijvoorbeeld langzaam maar zeker van een “Paid Subscription” model naar een “Free 2 Play” model. Veel spelers zijn namelijk niet langer bereid om een maandelijkse bijdrage te leveren om hun geliefde spel te spelen, vreemd genoeg vinden ze het niet erg om talloze hard verdiende euro’s te besteden aan content die hun spel uitbreiden of zelfs voor cosmetische producten die in het betreffende spel gebruikt kunnen worden. Dit beginnen we ook steeds meer bij console games te zien en vind ik een zeer slechte ontwikkeling. Spellen worden er ten eerste makkelijker door want het behalen van exclusieve items of skills is geen uitdaging meer. Met genoeg geld koop je immers alles waar andere spelers enorm veel tijd in hebben geïnvesteerd.

Op de consoles zien we ook steeds vaker dlc verschijnen die weinig aan je spel toevoegt maar wel voor de meest belachelijke prijzen worden aangeboden. De eindeloze “character packs” voor vechtspellen, “map packs” voor shooters. Je kent het wel. Begrijp me niet verkeerd, goede dlc is altijd welkom. Maar het is duidelijk dat veel ontwikkelaars vaak slechts matige games leveren en hun inkomsten proberen te verhogen door dlc aan te bieden die in eerste instantie vanaf het begin al wel in de game had kunnen zitten.

Nieuwe geruchten omtrent het niet kunnen afspelen van tweedehands spellen op de next-gen systemen zorgt voor veel onrust bij gamers. Hoe willen Sony en Microsoft dit realiseren? Digitale distributie is wat mij betreft niet de oplossing, zolang er mensen zoals mij zijn die graag fysieke producten verzamelen. Ik vind de Limited Edition’s van Blizzard spellen bijvoorbeeld prachtig en kan me niet voorstellen dat een digitale versie hetzelfde gevoel kan bieden zonder de prachtige verzameldoos, artbook en goodies.

Een andere negatief aspect van digitale distributie vind ik het feit dat enorm veel kosten naar beneden gaan, maar publishers de spellen niet goedkoper aanbieden. Met het wegvallen van fysieke opslag, printkosten van handleidingen en covers, transportkosten, etc zou je denken dat spellen juist wat goedkoper zouden moeten worden toch?

Ik ben dus eerlijk gezegd niet blij met de veranderingen die er aan komen.

Wat denkt Rick:

contact met mensen om ons heen is nog altijd het belangrijkste.

De game-industrie blijft maar groeien, er gaat op dit moment al meer geld in om dan in de film-industrie. Waar dat allemaal toe gaat leiden blijft natuurlijk een raadsel maar een feit is ook dat het gamen een groter onderdeel van de samenleving wordt. Niet alleen wordt er gegamed op de consoles maar ook op bijvoorbeeld de mobiele telefoons. Angry Birds is een mooi voorbeeld daarvan en ik denk niet dat het daar stopt.

Ik denk dat de mobiele telefoon de handhelds gaan overnemen, cloud-gaming in zijn geheel ingevoerd wordt en dat virtual-reality en augmented reality vaste waarden gaan worden. Waar ik wel bang voor ben is dat wij als mensen de ‘touch’ met de mensen om ons heen een beetje gaan verliezen. Ik zag laatst een reclame in Singapore van Samsung waarin al gezegd werd dat het leven niet alleen bestaat uit je mobiele telefoon…maar dat je hem ook eens uit kan zetten. Zo ook met gamen, wie heeft er geen spel op facebook, een f2p game op zijn mobiel waardoor je elke keer even op je mobiel moet kijken of een pc/console waarop je even wil spelen na het werk.

Ondanks dat gamen leuker, mooier en interactiever wordt…contact met mensen om ons heen is nog altijd het belangrijkste.