Wie kent het felgele happertje niet?

Je leest het goed. Gamedesigner Toru Iwatani dacht verder dan alleen gamen. Hij wilde het vrouwelijk schoon naar de speelhallen halen. Daarom bedacht hij Pac-Man. Het felgeel gekleurde happertje dat zijn weg moest vinden door het veld en moest vluchten voor Akabei, Pinky, Aosuku en Guzuta. Als hij het witte muntje at dan veranderden zij in spoken en kreeg hij punten door zijn vijanden op te eten. Simpel spelletje, toch…?

Kawaii!

En toch dacht Toru Iwatani aan de vrouwen bij het ontwikkelen van deze game. Back in the days, in de jaren 80, waren veel spellen alleen gebaseerd op mannen en nogal gewelddadig. Toru Iwatani wilde iets maken waar stelletjes naar toe konden gaan tijdens een date. Of waar de dames na het winkelen konden hangen en een potje Pac-Man kon spelen. Waarom? Want het was Kawaii (cute), zoals de Japanse meisjes dat zeggen. Best geniaal.

En het liep storm

Op 22 mei 1980 kwam de klassieke arcadespel in de hallen te staan en binnen een jaar had ontwikkelaar Namco honderdduizend arcademachines verkocht. Daarmee zijn zij de meest succesvolle game ooit geworden.

Het is natuurlijk niet bij de klassieke Pac-Man gebleven, algauw kregen we Ms. Pac-Man erbij en een uitbreiding van de familie: Jr. Pac-Man, Super Pac-Man, Pac-Man kreeg vrienden met Pacman & Pals and so much more. Kortom, tot en met 2011 zijn er heel wat Pac-Man games uitgebracht.

Dus als je een girlgamer wilt imponeren, neem haar mee naar een gamehal en speel een potje samen, want daar is Pac-Man tenslotte voor bedoeld. Geloof me, ze zal het of geweldig vinden….of ze vindt het vreselijk en je krijgt een uppercut.

https://www.youtube.com/watch?v=uswzriFIf_k” width=”620″ height=”360″]