Met de helden van Overwatch valt niet te sollen…

Blizzard Entertainment was dit jaar weer goed vertegenwoordigd op Gamescom en naast Hearthstone, Heroes of the Storm en World of Warcraft was Overwatch voor het eerst te spelen in Europa. Deze nieuwe team-based shooter werd vorig jaar tijdens Blizzcon onthuld en is sindsdien een titel die we bij Kijk-Online op de voet volgen. Dankzij de kracht van mijn perspas kon ik de hele wachtrij overslaan en zo naar binnen stappen om de game eens goed uit te proberen. Heeft Overwatch een goede indruk achtergelaten? Lees snel verder!

Overwatch Soldier Overwatch Hanamura

De wereld heeft Overwatch nodig.

In een tijdperk van globale crisis werd een speciale internationale groep helden samengesteld om vrede terug te laten keren in een door oorlog verscheurde wereld. Maak kennis met Overwatch! De crisis werd tegengegaan en Overwatch wist tientallen jaren de vrede te bewaken. Dit nieuwe tijdperk zorgde voor exploratie, innovatie en ontdekking en veranderde de wereld enorm. Overwatch was niet echt meer nodig en de groep viel helaas uit elkaar. Dit betekent echter niet dat de wereld geen helden meer nodig heeft. Kies een alter-ego en stof je wapens af. Hier begint jouw avontuur!

Teamwork is de basis van Overwatch!

Overwatch is een team-based shooter die de manier waarop je shooters speelt volledig op de kop zet. Tijdens mijn hands-on sessie mocht ik aan de slag met “Payload”, een van de modi die je in Overwatch kan spelen. In Payload is het de bedoeling dat jouw team een transport verdedigd, terwijl de vijand het transport juist aanvalt. Deze modus wordt gespeeld in twee rondes zodat beide partijen een kans krijgen om aan te vallen en te verdedigen. De gameplay is bliksemsnel en je zal goed moeten opletten, gevaar is namelijk om elke hoek te vinden. Positionering, communicatie, teamwork en tegenstanders flanken zijn in Overwatch dus heel erg belangrijk. De verschillende helden die gekozen worden ook.

Er zijn vier verschillende soorten helden in de game te vinden. Laten we beginnen met “Offense”, deze helden staan op de frontlinie om zo veel mogelijk schade aan te richten. Een team zonder offense is een team dat hoogstwaarschijnlijk zal gaan verliezen. Dan hebben we ook nog “Defense”, helden die belangrijke doelstellingen verdedigen door bijvoorbeeld energie schilden neer te gooien of een turret strategisch ergens te plaatsen. De “Tank” staat ook op de frontlinie en probeert de aandacht van de tegenpartij te trekken. Hij doet niet veel schade maar kan enorm veel schade absorberen. Het is daarom een goede strategie om de tank chaos te midden vijandelijke troepen te laten ontketenen. Tot slot zijn er de “Support”, een van de belangrijkste leden van je team. Deze kunnen namelijk teamgenoten voorzien van krachtige buffs en gewonde teamgenoten bijvoorbeeld genezen. Altijd handig om in je team te hebben dus. Tijdens mijn potjes koos ik voor Reaper. Deze gemaskerde (anti-)held was bewapend met twee Hellfire Shotguns en had als taak vijanden te bestoken met geweervuur.

Overwatch is een team-based shooter die de manier waarop je shooters speelt volledig op de kop zet.

Reaper had twee eigenschappen die af en toe erg moeilijk te gebruiken waren en een hele goede timing van de speler vereisten. “Wraith form” maakt Reaper onoverwinnelijk en zorgt er voor dat je door groepen vijanden of geweervuur kan bewegen. Het nadeel is dat je geen gebruik van je wapens en skills kan gebruiken. Dus als de vijand je achterna jaagt is het voor hun een eitje om je leven te beëindigen. Daarnaast heeft de eigenschap een korte cast animatie waar je nog niet onoverwinnelijk bent en voordat je de skill weet te activeren kapot geknald kan worden. De tweede eigenschap is “Shadowstep”, hiermee kan Reaper korte afstanden teleporteren en zich op makkelijke wijze her-positioneren. Vijanden kunnen echter zien waar je naartoe teleporteert door een opvallende vlammende circel die op de grond wordt weergegeven. Pas dus goed op en gebruik deze eigenschap zo strategisch mogelijk. Reaper’s zogenaamde Ultimate Ability is “Death Blossom”, een krachtige aanval waarmee hij beide Hellfire Shotguns in korte tijd leeg schiet en alle omringende vijanden uitschakeld. Erg behulpzaam om te gebruiken als je omsingeld bent door meerdere tegenstanders. Tijdens het eerste potje ging het hartstikke goed en wist ik zelfs de meeste kills van de match zeker te stellen. Aan het einde van de match werd ik door middel van een korte samenvatting van mijn beste kills nog even in het zonnetje gezet. Het tweede potje was een ramp en ik werd meerdere keren hardhandig afgestraft door een drietal spelers die allemaal voor “Soldier” hadden gekozen. Toch was het weer dolle pret en speelde de game echt heel lekker. Zelfs iemand zoals mij, die absoluut niet goed op een keyboard kan spelen, wist goede resultaten neer te zetten, al hoop ik stiekem dat ik de game straks ook gewoon met een controller zal kunnen spelen. De vele verschillende helden zorgden voor interessante team samenstellingen en ik ben daarom ook reuze benieuwd wat voor leuke gameplay elementen Blizzard Entertainment de komende tijd zal gaan onthullen. De basis is in ieder geval ijzersterk.

Overwatch Hellfire Shotguns

Weer een game met kleurrijke graphics!

Na Battleborn en Gigantic is ook Overwatch een spel die vol zit met prachtige kleurrijke graphics, iets wat ik persoonlijk enorm kan waarderen. De cartoony look geeft de game gewoon zo veel extra sfeer en maken de personages wat mij betreft ook een stuk aantrekkelijker. De omgevingen zien er hierdoor ook erg mooi uit. Blizzard heeft grafisch gezien dus zeker een goede keuze gemaakt. De intro cinematic van de game ziet er uit als iets wat Pixar gemaakt had kunnen hebben en toont de hoge productiewaarde van Blizzard’s Cinematic Department. Ik heb daarom ook alle vertrouwen in Overwatch en ben benieuwd hoe de bèta er volgende maand op mijn PC uit zal gaan zien. Nog even geduld dus!

Ook Overwatch is een game die in mijn collectie thuis hoort.

Het heeft even geduurd maar eindelijk heb ik Overwatch kunnen uitproberen. Ik kan alleen maar zeggen dat de game nu al geweldig was. De gameplay was bliksemsnel en er waren genoeg helden die allerlei verschillende speelstijlen boden. Dit zorgt er voor dat de game erg veel diversiteit bevat. De gameplay is daarnaast simpel en makkelijk te leren, al zul je voor bepaalde helden wel net even wat meer skill moeten vertonen wil je echt succesvol zijn. Grafisch zit het helemaal goed met Overwatch en denk ik dat de game het aan de hand van al die positieve reacties van de Gamescom bezoekers enorm goed zal gaan doen. Je kan je al inschrijven voor de bèta van Overwatch en ik raad jullie daarom ook aan dit vandaag nog te doen. Dit wil je namelijk niet missen.