Overstappen van PES naar Fifa

Overstappen van PES naar FIFA is een transfer van Barcelona naar Madrid

Overstappen van PES naar FIFA. Ben ik dan een overloper? Maak ik dan, om de juiste voetbaltermen te gebruiken, een verkeerde transfer? Ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik de afgelopen jaren toch een switch heb gemaakt. Voorheen was ik een “die-hard” PES liefhebber en nu koop ik de laatste jaren toch standaard FIFA.

Waarom ik overstap van PES naar FIFA

Alhoewel PES altijd voor de hardcore gamers ging en FIFA voor het grote publiek, zag ik steeds dat FIFA de verbeteringen doorvoerde die ik als voetballiefhebber graag zag. De laatste tranfers worden nog voor een release in orde gemaakt. Het publiek ging de juiste spreekkooren zingen. Het commentaar tijdens een wedstrijd klopte en ga zo maar door. Ieder jaar werden de juiste aanpassingen doorgevoerd.

Ieder jaar maakt PES in mijn ogen ook verkeerde keuzes als het gaat om de muziek. Het zijn vaak de “net niet” muziekbands die erin worden verwerkt. Ook de user interface is een hekel punt. Knoppen zien er design technisch uit als trends die in de jaren ’90 vaak werden gebruikt. Daarnaast is het vaak zoeken waar je welke informatie terug kunt vinden.

Online ging EA de juiste keuzes maken. Met name 11 vs 11. Samen met je maten, je vrienden, je teamgenoten ging je de strijd aan tegen andere teams. Een overwinning smaakte naar meer. Je voelde je als team steeds sterker worden. En los van dat was het ook nog eens gezellig!

PES maakte geen indruk met hun FOX Engine

Met de release van PES 2014 waren de spanningen ontzettend hoog! Altans voor mij persoonlijk. Konami beweerde dat hun FOX Engine indruk zou maken. Dat dit de grote verandering zou worden waardoor PES terug zou keren op het niveau van PES 5 en 6. Geweldig nieuws en natuurlijk ook een gewaagde zet. Toch trapte ik erin. Ik reserveerde mijn exemplaar, haalde de game tijdens de release op en na een paar avonden wist ook dit deel mij niet te bekeren. Vanaf dat moment moest ik toegeven dat FIFA wederom mijn hart had gestolen.

PES 2015 of FIFA 2015

Zoals ieder jaar komen de twee giganten met een nieuw deel naar buiten. Deel 2015 staat voor beide kampen klaar om released te worden. En ook al heb ik niks gespeeld, toch zal ik dit jaar blind voor FIFA 2015 gaan. Wellicht vindt jij mij nu een overloper. Maak ik een transfer dat gezien wordt als verraad? Wellicht heb je gelijk en maak ik een rare keuze. Ik kan het niet helpen en kies voor het “grote” geld?

https://www.youtube.com/watch?v=TOhyrgEbkHs” width=”620″ height=”360″]

 • Pim

  Aan reacties te horen en lezen is FIFA 15 niet zó’n grote vooruitgang op zijn voorganger, maar het speelt lekker weg.. net zoals bij de vorige delen. Het gebruikersgemak is gewoon stukken groter bij FIFA denk ik. Met dingen als Ultimate Team hebben ze echt ‘gescoord’ en PES wekt hier dan gewoon amper aandacht. EA is ook wel een hele goede developer als het gaat om het grote publiek. En dan kun je er vanuit gaan dat FIFA weer gaat winnen van PES dit jaar. Er wordt volgens mij niet meer verrast omgekeken als iemand zo’n tranfser maakt..

  • FIFA maakt idd geen grote veranderingen. Maar het zijn vaak de kleine zaken die ze altijd oplossen. De fundering van FIFA is ontzettend goed. En helaas is PES net begonnen met hun Fox Engine.

   Ik vind het erg jammer. PES was namelijk één van mijn geliefde series. International Superstar Soccer heb ik helemaal kapot gespeeld. Als je al zolang een serie speelt doet het “pijn” als het steeds maar slechter wordt en je dus afscheid neemt van een geliefde serie.

   • Pim

    Zeker waar, ik herken het.. dat is zeer lullig als je zoveel plezier hebt gehad van de voorganger..