Zo af en toe stuit je op een game waar je eigenlijk weinig van verwacht maar enorm door wordt verrast. Orcs Must Die Unchained is zo’n titel. Tijdens ons bezoek op Gamescom weten we een gaatje in onze drukke planning te vinden om bij Gameforge op bezoek te gaan. Tijd om Orcs Must Die Unchained uit te proberen. Wat is dit nou eigenlijk voor spel?

Verdedig je eigen fort en val tegelijkertijd het vijandelijke fort aan!

Orcs must Die Unchained is een “Fortress Siege” actie game die je met meerdere mensen dient te spelen. Beide partijen moeten hun fort verdedigen en het fort van de tegenstanders aanvallen, wat uiteraard voor wat doldwaze gevechten zorgt. Elk gevecht eist enorm veel strategie, skill en snelle reflexen en de game kan het beste omschreven worden als een mix tussen tower defence en shooter games. Spelers dienen verschillende vallen neer te zetten en een leger op te bouwen bestaande uit allerlei verschillende soldaten (minions). Van trollen tot goblins, ridders of vechtende grizzly beren, er zijn enorm veel verschillende minions in de game te vinden.

In het begin kies je eerst een held waarmee je op het slagveld rond zal lopen, elke held heeft verschillende eigenschappen en aanvallen en speelt een bepaalde rol. Er zijn tanky personages, dps personages en ondersteunende personages. Jouw speelstijl bepaalt uiteindelijk waarmee je het liefst speelt.

Door skulls te verzamelen kan je allerlei “traps”, wapens en minions verzamelen die tijdens de gevechten te selecteren zijn en zo bouw je jouw eigen specifieke collectie op. De game is volledig free-to-play en alles in de game is vrij te spelen zonder er voor te betalen. Het enige waar je eventueel voor zou kunnen betalen zijn de “Vanity” items, dit zijn voornamelijk nieuwe kostuums voor de verschillende helden en uiteraard zitten hier een paar hele mooie bij.

Tijd voor ons eerste gevecht!

Daar zitten we dan in een kamer met nog drie enthousiaste journalisten. We gaan met vijf man strijden tegen een team die ergens op een andere locatie zit en bovendien al heel wat potjes Orc Must Die Unchained hebben gespeeld. Een tweetal developers zijn er om ons bij te staan en geven advies over hoe we de game moeten spelen en wat de voordelen van bepaalde helden zijn. Ik kies voor Sir Winston, een uit de kluiten gewassen ridder die heel wat weg heeft van een Death Knight en bewapend is met een gigantisch zwaard. PerziaN neemt de War Mage, een stoere vent met een magische kruisboog. Dit moet wel leuk worden! Ons team heeft gekozen en ons eerste gevecht begint.

We worden geïnstrueerd om meteen naar een bepaalde poort te rennen en hier allerlei “traps” neer te leggen. Dit is de plek waar de vijand als eerste langs zal komen dus deze poort moeten we zo dadelijk goed verdedigen.. Vervolgens moeten we naar de “Armory” rennen en ieder een groep minions selecteren. Omdat het potje nog maar net begonnen is kunnen we slechts uit Tier 1 minions kiezen, maar door leadership points te verzamelen kunnen we de minions naarmate het gevecht vordert upgraden naar level 4.

Ik besluit de poort te verdedigen en de rest van ons team zet de aanval in. Er komt geen minion of vijandelijke held langs onze poort en ik blijf standvastig verdedigen. Na een paar minuten zegt een van de developers dat ik zo veel leadership punten heb verdiend dat ik zo snel mogelijk naar de Armory moet rennen. Tijd om sterkere minions aan te schaffen en de overige punten te gebruiken om een hogere Tier vrij te spelen.

Dit keer besluit ik mij bij PerziaN en de rest van het team te voegen en beginnen we met een keihard offensief. Door meerdere Armories te openen kunnen we onze minion stroom verhogen en dus nog veel meer schade aanrichten. Het gaat ons steeds beter af en de vijand wordt een voor een op strategische wijze afgemaakt. We bereiken Tier 4 en rennen met een leger van minions richting het fort van de vijand, er is nog een laatste push nodig voor een overwinning. We stormen met zijn allen het fort binnen en maken korte metten met de laatste verdediging, victorie! Het is ons gelukt…of hebben ze ons laten winnen? Who cares! Een overwinning blijft voor mij een overwinning en ik ben bovendien maar een paar keer dood gegaan.

Kleurrijke graphics en een cartoony stijltje!

Als er iets is waar ik vreselijk van hou is het wel stripboeken en (Japanse) tekenfilms. Orcs Must Die Unchained bevat naast de kleurrijke omgevingen allerlei personages die in een cartoony stijltje zijn vormgegeven en dat kan ik dus enorm waarderen. De artwork die overal om ons heen de muren siert is werkelijk waar een 1 op 1 reflectie van hoe de game er ook echt uitziet en dat komt niet vaak voor. De character designs zijn echt heel mooi en er zijn ook nog eens een heleboel verschillende helden waaruit je kan kiezen. Hoezo is deze prachtige game mij al die tijd ontgaan?

https://www.youtube.com/watch?v=j-sBIcBWBdk” width=”620″ height=”360″]

Wij willen meer Orcs Must Die Unchained spelen.

Helaas zat onze speelsessie er weer op en was het tijd om naar de volgende afspraak te gaan. Vaarwel Orcs Must Die Unchained, ik hoop dat we snel weer eens kunnen spelen. Wacht even, roept een van de developers. Willen jullie geen bèta keys? We krijgen een aantal bèta keys in onze handen gedrukt en we verlaten de booth met een grote glimlach. Ons avontuur is nog niet voorbij. De gameplay van Orcs Must Die Unchained is verfrissend, uitdagend en competitief. Grafisch gezien ziet het er ook nog eens prachtig uit. We zijn beiden heel erg onder de indruk. De game is ook nog eens free-to-play en je kan allerlei nieuwe minions, traps en wapens verzamelen, dit zal zeker wel voor talloze uren speelplezier zorgen en we kunnen beiden niet wachten om weer aan de slag te gaan. Ben je ook benieuwd naar deze game? Hou onze site dan goed in de gaten want binnenkort geven we een hele stapel bèta keys weg zodat jullie Orcs Must Die Unchained ook eens kunnen uitproberen!