De New 3DS en New 3DS XL zijn aangekondigd in een webcast waar ze het ook over de Amiibo figuren hadden

De twee nieuwe handhelds heten simpelweg New 3DS en New 3DS Xl en zijn en hebben een aantal interne en externe veranderingen met zich meegebracht.
Beide apparaten hebben nu een tweede analoge stick, ZR en ZL knoppen, waarmee de circle pad pro dus niet meer nodig is voor verschillende spellen. Ook zal het zogenaamde “ghosting” effect verminderd zijn. Ghosting komt voor als je een game in 3D speelt op de 3DS en het beeld lichtjes of zwaarder dubbel te zien is. Bij de New 3DS en New 3DS XL zal de voorste camera de positie van je hooft bepalen en hier het 3D effect op aanpassen. Of dit het effect volledig zal laten verdwijnen is niet duidelijk, maar het klinkt zeker als een handige techniek. Als extraatje zijn de vier knoppen aan de rechterkant nu voorzien van kleurtjes om ze net iets beter uit elkaar te kunnen houden. De kleine 3DS gaat ook vervangbare faceplates krijgen. Nintendo heeft hier al 40 verschillende getoond in Japan.

Intern zullen er verder nog een paar flinke aanpassingen zijn, zo heeft het onderste scherm ingebouwde NFC zodat de aangekondigde Amiibo figuurtjes zonder extra accessoire gebruikt kunnen worden. De SD-aansluiting is vervangen door een Micro-SD kaart aansluiting en de handhelds hebben beide een nieuwe CPU waardoor het apparaat sneller zou moeten werken.

De New 3DS en New 3DS XL zijn aangekondigd voor een release voor 11 oktober in Japan en gaan daar 16,000 yen (£90, $150) voor de kleine versie en 18,800 yen (£108, $180) voor de XL versie kosten. CVG heeft Nintendo gecontacteerd over een release in het westen en kreeg dit antwoord welke een release in 2015 bevestigd.

Different territories make their own business decisions regarding individual products and timing. We plan to launch these products in Europe in 2015.We also have a strong library of hundreds of games for these systems that appeal to all kinds of players, with titles like Super Smash Bros. for Nintendo 3DS, Pokémon Omega Ruby and Pokémon Alpha Sapphire still on the way before the end of the year.