Vuisten omhoog, het is tijd om te vechten!

Tijdens Gamescom 2016 kregen we de kans om co-op brawler game Mother Russia Bleeds uit te proberen. Deze game, ontwikkeld door het Franse indie team Le Cartel Studio, draait om een groep straatvechtende zigeuners die wordt gevangen genomen door de Russische maffia, die een nieuwe drug op onschuldige mensen test. Ik, PerziaN, was van tevoren al ontzettend hyped en trok collega Nino mee om een speelsessie te houden bij de Mother Russia Bleeds booth. Ben jij benieuwd naar deze gewelddadige game, lees dan onze bevindingen.

Mother Russia Bleeds Mother Russia Bleeds

Ontmoet Sergei, Ivan, Natasha en Boris.

Mother Russia Bleeds is dus een co-op beat ’em up game die je met vier of minder mensen kan spelen. Je kan kiezen uit een van de vier speelbare karakters Sergei, Ivan, Natasha en Boris. Deze namen zijn, als we het goed hebben begrepen, gekozen door de fans van de game. Ik koos voor Natasha, een straatvechtster die vooral haar snelheid mee heeft. En Nino ging voor Boris, een stoer en gestoord uitziende kickbokser. Vrij vroeg al in de game werden we ontvoerd en opgesloten. Wat volgde was een serie illegale experimenten met een onbekende drug. Als resultaat van deze experimenten ben je nu verslaafd geraakt aan een nieuwe soort drug, die je overigens ook extra krachten geeft. Welke krachten er zijn, konden we niet zien. Mogelijk moet je deze in de game ontsluiten. Wel zagen we dat je als speler deze krachten zelf kan kiezen in het beginscherm. Afhankelijk van welke drug je kiest heb je dus andere krachten, maar verder zijn er geen andere vormen van upgrades opgenomen in de game.

Wij hadden de drug ‘Berserk’ waarmee je tijdelijk extra sterk wordt. Je kan in de game trouwens niet health of eten oppakken. Als je gewond raakt moet je de drug gebruiken om jezelf of je teamgenoten te genezen of om je superkracht te gebruiken. Deze drug kun je bijvullen door de spuit in vijanden te steken en de drug uit ze te zuigen net voordat ze overlijden. Welke vijanden geschikt zijn om leeg te zuigen, zie je doordat ze groen zijn en voordat ze dood gaan stuiptrekkingen maken op de grond.

Een gevoel van nostalgie bekroop me bij deze game. Mother Russia Bleeds doet me sterk denken aan de old school brawlers als Streets of Rage, waar ik als kind mee ben opgegroeid.

De besturing van de game is vrij simpel. Je kunt schoppen, slaan, naar voren dashen en rennen. Verder kun je wapens oppakken, zoals stokken, tasers en knuppels, of zelfs grotere items zoals stoelen. In Mother Russia Bleeds moet je met brute kracht de vijand vermoorden en ontsnappen. Je krijgt ook punten als je de vijand slaat. Door combo’s te doen, in mijn geval dus herhaaldelijk op de knop drukken, kun je meer punten krijgen. Aan het eind van de level zie je wie van je vrienden de meeste punten heeft verzameld. Ook krijg je missies, bijvoorbeeld dat je een gevangene moet beschermen en levend ergens moet afleveren. Dit kan best moeilijk zijn als je met vier man speelt, want dan heb je vier helden in je scherm, een groep vijanden en daar tussendoor nog een onschuldige gevangene die rondloopt. Op sommige momenten is het pure chaos en sla je bijna blind om je heen totdat je wat raakt.

Je krijgt bij Mother Russia Bleeds een warm gevoel van binnen.

De afgelopen tijd zijn we weinig van dit soort klassieke beat ’em up games tegen gekomen. Je vergeet daardoor bijna hoe leuk het kan zijn om met vrienden op de vuist te gaan met hordes vijanden. Door de simpele gameplay, de chaos op je scherm en simpele graphics roept de game een bekend gevoel bij je op. Een gevoel van nostalgie bekroop me bij deze game. Mother Russia Bleeds doet me sterk denken aan de old school brawlers als Streets of Rage, waar ik als kind mee ben opgegroeid. Alleen om deze reden, denk ik dat Mother Russia Bleeds een goede aanvulling zou zijn op je gamecollectie. Mother Russia Bleeds komt overigens al op 5 september uit voor op de PC en later ook op de PlayStation 4.