Zowel PerziaN als ik zijn vroeger opgevoed met spellen als Mortal Kombat. Het geweld was toen al erg over the top en de Mortal Kombat serie werd daarom jaren lang bekritiseerd door de media en politiek. Tegenwoordig is de game nog bruter geworden en met de komst van de next gen consoles ziet Mortal Kombat er mooier uit dan ooit. Hoe dit tiende deel uit de serie speelde kan je lezen in onze Gamescom 2014 hands-on.

Eerst een korte Mortal Kombat presentatie…

Daar zaten we dan, de Warner Bros. Entertainment booth, omringd door allerlei geweldige games. Maar wij waren er nu om Mortal Kombat te spelen. Zodra alle journalisten plaats hadden genomen kregen we eerst een presentatie voorgeschoteld. Wat was er nou allemaal nieuw? Ten eerste is de gehele game grafisch in een nieuw jasje gestoken en hebben ze een aantal nieuwe levels bedacht. Snow Forest werd gepresenteerd als de opvolger van de Living Forest en zag er bijzonder goed uit. Bovendien kunnen in Mortal Kombat ook elementen uit de omgeving gebruikt worden om je tegenstander toe te takelen, iets wat we eerder ook al in Injustice Gods Among Us voorbij zagen komen.

De jongens van Netherrealm Studios lieten ook nog een aantal personages zien en de verschillende vechtstijlen die je kon selecteren. Sub Zero heeft bijvoorbeeld de Cryomancer specialisatie waarmee hij gebruik kan maken van allerlei coole ijswapens. Voor je het weet wordt je neergeslagen met een gigantische moker van ijs of krijg je een ijszwaard door je heen gedrukt, erg vet! Zijn Unbreakable specialisatie richt zich heel erg op verdediging en in deze stijl gebruikt Sub Zero ijs juist om barrières te creëren. Tot slot is er nog de Grandmaster specialisatie. Altijd al een ijskloon naar iemand willen gooien? Want dit kan je nu eindelijk met dank aan de Grand Master specialisatie.

Nog een favoriete personage is natuurlijk Sub Zero’s aartsrivaal Scorpion. Wat kan deze demonische ninja allemaal? De Hellfire specialisatie geeft Scorpion bijvoorbeeld de kracht om zichzelf in brand te steken, een eigenschap die vooral midden in een combo heel erg handig is. De Inferno specialisatie laat Scorpion een demon oproepen die gebruikt kan worden om tegenstanders toe te takelen en het ziet er ook nog eens echt heel cool uit. Wie weet wat voor geweldige juggle combo’s een goede vechter uit zijn controller kan toveren. Scorpion’s derde specialisatie is Ninjitsu, reken hierbij dus op brute ninja technieken.

Dondergod Raiden en crimineel Kano kwamen ook voorbij en waren overigens voor het eerst speelbaar. Raiden moest het vooral hebben van zijn bliksem aanvallen en spelers konden kiezen uit de volgende drietal specialiteiten: Master of Storms, Thundergod en Displacer. Liefhebbers van Kano moesten het doen met de Cutthroat, Cybernetic en Commando specialiteiten. Nu we wat uitleg hadden ontvangen was het bijna zover om ook echt de controller op te pakken. We werden eerst echter nog getrakteerd op een video compilatie van een aantal hele brute en vooral bloederige Fatalities. En zeg nou zelf, daar doe je het bij Mortal Kombat toch echt voor.

https://www.youtube.com/watch?v=LIjn5bJIKLE” width=”620″ height=”360″]

Sub Zero tegen Scorpion, een klassiek Mortal Kombat gevecht!

Het was eindelijk tijd om uit te vechten wie van ons twee nou de beste Mortal Kombat speler is…button bashing PerziaN…of gepensioeneerde Mortal Kombat veteraan. Dames gaan voor en uiteraard koos PerziaN voor haar favoriet, de vurige ninja Scorpion. Ik moest daarom natuurlijk traditiegetrouw wel voor Sub Zero kiezen. Ronde 1 begint en in een vlaag van onvoorspelbare button bash technieken maak ik geen kans tegen Scorpion, geen enkele uppercut raakt en PerziaN weet mij meerdere keren bruut toe te takelen met Scorpion’s X-ray aanval. Ik heb een nieuwe techniek nodig, misschien wat meer blocken? Ronde 2 en 3 heb ik haar in mijn zak. Uppercuts connecten en de voetveeg begint ook eindelijk een stuk effectiever te worden. Scorpion is verslagen en ik hoor de legendarische woorden…”Finish Him”…wat is Sub Zero’s Fatality, vraag ik aan een van de Netherrealm Studios developers. Beneden, beneden, “X”…krijg ik als antwoord. Er volgt een prachtige animatie die in veel detail laat zien hoe ik korte metten met mijn aartsrivaal maak. Scorpion is niet meer en zijn bloederige karkas ligt op de grond. Het is me gelukt, op naar het volgende gevecht!

Cassie Cage tegen Kano, wie zal dit Mortal Kombat gevecht winnen?

Tijd voor een rematch! PerziaN is vastberaden om mijn ass dit gevecht wel te whoopen en kiest voor Cassie Cage, een splinternieuwe character en tevens de dochter van Johnny Cage en Sonya. Kano lijkt me wel een toepasselijke tegenstander voor haar en ik besluit om deze duistere crimineel te selecteren. Niet slim, want voor ik het weet word ik genadeloos door PerziaN in elkaar geslagen. Er valt weinig tegen haar button bash skills in te brengen en een handjevol toeschouwers kijken vol verbazing naar ons gevecht. Daar is die bekende stem weer…Finish Him…ik druk op pauze en vraag een dev wat de fatality van Kano is…ja ik zei Kano inplaats van Cassie…foutje…bedankt. De Fatility gaat fout maar naast mij zit een jonge dame met een smile van “Ear to ear”. Het staat inmiddels 1-1 en omdat er simpelweg te weinig tijd is besluiten we om het beslissende gevecht te houden zodra Mortal Kombat X echt in de winkels ligt. Mortal Kombat X was in ieder geval een geweldige ervaring en is nu al zeker een aanschaf waard. Hou de game dus zeker goed in de gaten als je van vechtspellen houdt.

 • PerziaN

  Scorpion is my all time fave <3 En hoe gaaf hebben ze die x-ray attacks, deze game zag er vet uit. En ojah. Ik heb een hoog button-bash skill level met Scorpion, don't feel bad for losing… :p

  • Nino

   Je hebt me niet verslagen met Scorpion gekkie…je hebt me verslagen met Cassie Cage…jouw Scorpion maakte kennis met mijn Sub Zero’s Fatality…remember…the blood, the agony…the shame. Yes, it was a good day to die! 😀 Volgende keer weer…alleen dan bij mij thuis op Xbox One.

   Beneden, beneden, “X” (close)

   • PerziaN

    O jah! Damn, helemaal vergeten. Damn, hoe moe was ik dat ik dat niet meer registreerde? Haha!

    • Nino

     Heel erg moe, of gewoon een dikke smoes…wie zal het zeggen? 😀