Vanaf de allereerste trailer van Middle-Earth: Shadow of Mordor was ik al verkocht. Orc’s afslachten gaat normaliter tegen mijn natuur in, maar voor Shadow of Mordor maak ik echter graag een uitzondering. Tijdens onze speciale Gamescom 2014 hands-on sessie heb ik de game in volle glorie mogen ervaren en wat ben ik toch onder de indruk van deze game! Monolith Productions is ijverig bezig geweest om een titel van epische proporties neer te zetten en dat is te zien. Lees snel verder!

Een verhaal van wraak, dood en verderf!

Talion is een stoere “Ranger of Gondor” en heeft samen met zijn broeders de taak om de Black Gate of Mordor (of is het nu nog Gondor?) te bewaken. Sauron’s legers staan echter voor de poort en moorden Talion en zijn hele familie op brute wijze uit. Talion overleefd het echter vreemd genoeg en beschikt opeens over speciale “Wraith” eigenschappen. Tijd om wraak te nemen en Sauron en zijn vele handlangers een lesje te leren!

Talion is niet te stoppen!

Daar sta ik dan, Talion, een gebroken man met een missie. Niets is belangrijker dan wraak nemen voor mijn familie en niets of niemand zal mij kunnen stoppen. Ik ben als een schaduw en ga op jacht. Rocky Newton, Art Lead en verantwoordelijk voor het “Nemesis” systeem en de animaties van alle personages begeleidt mij vandaag. Talion heeft een doelwit nodig dus duiken we het Nemesis menu in.

Wat houdt dit nou precies in? Sauron heeft verschillende Orc Warchiefs onder hem staan en deze zal je moeten liquideren of door je duistere Wraith krachten moeten overhalen om voor jou te vechten. Elke Warchief heeft bepaalde zwaktes en sterktes en door de specifieke Warchief te selecteren zie in detail wat deze precies zijn. De Warchief waar ik achter aan ga heeft een enorme angst voor vuur, dus hier zou ik gebruik van kunnen maken. Ook staat er dat hij ten alle tijden een tweetal lijfwachten bij zich heeft en dat het aangeraden wordt om deze als eerste uit te schakelen. Zo gezegd zo gedaan, op naar de Warchief.

Het is een lange weg en Newton raadt me aan het fast travel systeem te gebruiken om tijd te besparen. Ik bedank hem met een volmondige “nee” en besluit lopend op avontuur te gaan. De wereld ziet er namelijk zo prachtig uit, hier moet ik toch wel even van genieten. Na vijf seconden kom ik meteen de eerste groep Orc verkenners tegen en ontstaat er een geweldig en vooral bloederig gevecht. Het vechtsysteem werkt precies zoals in de Batman games en laat ik nou net even een uitvoerige Batman Arkham Knight speelsessie achter de rug hebben. Orc na Orc wordt geveld door mijn machtige zwaard en Newton merkt op dat het vechten mij enorm goed af gaat. “Have you done this before vraagt hij…” Na een stuk of vijftig Orcs in stukjes gehakt te hebben wordt me gevraagd of ik richting de Warchief wil gaan, ik ben er namelijk bijna. Prima antwoord ik, maar eerst moet ik dat beest uit zijn kooi bevrijden, want ik wil daar graag op rond rijden. Er volgt een mini-game en voor ik het weet zit ik op de rug van een panter-achtig wezen. Vanaf deze mount kan je met je zwaard heen en weer zwaaien en het beest kan overigens ook tegen gebouwen opklimmen, erg handig. Zodra je er vanaf springt vecht de mount met je mee en valt hij nietsvermoedende Orcs met veel geweld aan.

Daar is het kamp van de Warchief. Tijd om ongezien te infiltreren! Ik klim en klauter over de muren en weet een paar onoplettende Orc wachters in hun rug te pakken. Niets aan de hand, ik ben nog steeds niet gezien. Om de Warchief tevoorschijn te laten komen moet ik eerst een vijftal wachters met schilden uitschakelen. Hiervoor gebruik ik een handige Wraith eigenschap die me naar de Orcs toe laat teleporteren om ze te begroeten met een subtiele onthoofding. Daar is hij dan eindelijk, de Warchief! (en zijn twee lijfwachten.) De lijfwachten zijn een peulenschil en worden met veel gemak doorboord, een aantal Orcs slaan op de vlucht. De Warchief echter niet en begint me verbaal te treiteren. Tijd om te sterven meneertje Warchief…maar helaas is de tijd op. Ik lever de controller met veel moeite bij Newton in en maak nog even een praatje. “In oktober kan je de game in volle glorie spelen” beloofd hij mij…oktober kan maar niet snel genoeg komen. Toch heel erg bedankt.

Talion is een geweldige personage en dat zie je meteen.

Middle Earth Shadow of Mordor ziet er erg goed uit en het gebied waar ik op avontuur mocht gaan zag er bijzonder groen en kleurrijk uit. Geen donkere stenen en grotten zoals in Mordor, maar groene vlaktes, besneeuwde bergen en verlaten ruïnes. Wat vinden we voorbij de horizon? De omgevingen zijn mooi en nodigen spelers echt uit om op verkenning uit te gaan. Talion ziet er ook erg goed uit en is vooral in zijn Wraith modus geweldig om naar te kijken. De verschillende vijanden zijn ook erg gedetailleerd en het zwarte Orc bloed spuit overtuigend door het beeld als je een van de vele Orc slachtoffers op brute wijze om het leven brengt. Ik ben daarom ook heel erg benieuwd wat de volledige versie van de game spelers straks te bieden heeft. De huidige build was al erg overtuigend.

Dialogen die zo uit de wereld van Middle Earth lijken getrokken te zijn!

Iets wat ik heel erg kon waarderen waren de dialogen van de npc’s. Ten eerste praten Orcs met een oud Engels accent wat natuurlijk perfect past bij de lelijke en vooral monsterlijke wezens. Zo hoor je ze geregeld dingen roepen als “Let’s gut him like a pig” of “We’re gonna cut you into pieces and eat human tonight…” Het deed me meteen aan de Lord of the Rings films denken en ik ben blij dat de game ook heel erg trouw is aan de wereld die Tolkien geschapen heeft. De muziek is opzwepend en vooral spannend, jij bent een eenzame held die het opneemt tegen een gigantisch leger en dat hoor je! Kletterende zwaarden, ontploffende tonnen, schreeuwende Orcs, het is allemaal tot in detail verzorgd. Monolith Productions heeft in ieder geval heel erg hun best gedaan.

https://www.youtube.com/watch?v=7ZSWy1tZvJ0″ width=”620″ height=”360″]

Zal Middle Earth Shadow of Mordor goed worden ontvangen?

Dat is natuurlijk alijd maar de vraag. Er zijn geruchten dat de game nooit bedoeld was als een titel die zich afspeelt in het Lord of the Rings universum, maar toch ben ik enorm onder de indruk. Het infiltreren en vechten werkt heel natuurlijk en spelers die vergelijkbare games hebben gespeeld zullen zich enorm met de gameplay kunnen associëren. Orcs de pan in hakken is enorm bevredigend en het Nemesis systeem zit erg goed in elkaar. Daarnaast is de wereld reusachtig en is er heel veel te doen. Je kiest zelf waar jouw Talion zich mee bezig zal houden. Grafisch gezien zit de game ook heel erg goed in elkaar en ben ik heel erg benieuwd hoe de uiteindelijke versie van de game er uit zal gaan zien. Met de muziek, dialogen en geluidseffecten zit het gelukkig ook helemaal goed en ik waande mij tijdens mijn speelsessie ook echt in Middle-Earth. Talion is een geweldige hoofdrolspeler en ik kan niet wachten om in oktober wraak voor hem te nemen en de legers van Sauron flink uit te dunnen. Hou deze titel zeker goed in de gaten!