De originele Snake steelt de show in Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Vorig jaar bracht Konami Metal Gear Solid V: Ground Zeroes uit. De game was voor velen een veredelde demo en liet slechts zien wat Kojima-san’s nieuwe game fans te bieden had. Persoonlijk heb ik me vele uren met Ground Zeroes vermaakt en was het ondanks de korte speelduur enorm leuk om te spelen. De game bood namelijk talloze verschillende manieren om de missies aan te pakken, daarnaast had Kojima-san ook een heleboel easter eggs in de game verstopt, wat voor heel wat replay waarde zorgde. Na een lange wacht was het op Gamescom eindelijk tijd om Metal Gear Solid V: The Phantom Pain te spelen. Konami had mij namelijk uitgenodigd voor een speelsessie bij de Konami business booth. Hoe de game is bevallen lees je hier!

Metal Gear Solid V the phantom pain horse Metal Gear Solid V the phantom pain sneaking

Maak kennis met Big Boss!

Na de gebeurtenissen in Metal Gear Solid V: Ground Zeroes en de vernietiging van de “Militaires Sans Frontières (MSF) raakt Big Boss in een coma. Negen jaar later ontwaakt hij, zonder arm, en besluit hij een nieuwe groep huurlingen te leiden. Diamond Dogs, zoals de groepering heet opereert in Afghanistan tijdens de oorlog tussen de Sovjet-Unie en Afghanistan en gaat op zoek naar de mensen die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van de MSF. Onder de codenamen “Punished Snake” en “Venom Snake” is Big Boss op zoek naar wraak en gerechtigheid. Wat zal de legende tijdens zijn avontuur allemaal ontdekken?

Tijd om chaos te ontketenen!

Ons avontuur begint midden in de woestijn bewapend met een paard, Sniper Rifle en een Assault Rifle. De missie is simpel, infiltreer de vijandelijke basis, verzamel een aantal belangrijke documenten en ontsnap. Uiteraard kan je dit op verschillende manieren doen en om trouw te blijven aan de originele Metal Gear Solid game op PlayStation besloot ik om te proberen ongezien de missie te voltooien. Met behulp van de handige verrekijker markeer ik alle vijanden die in zicht zijn en besluip ik een wachter die ergens op een dak staat te lanterfanten. Even mijn tranquilizer gun op hem richten en hij steekt zijn handen in de lucht, tijd om wat informatie in te winnen. Ik weet nu waar ik naar de documenten moet zoeken. Het is alleen middag en er zijn veel te veel soldaten die in de nabije omgeving patrouilleren. Misschien moet ik maar even gebruik maken van Snake’s “Phantom Cigar” zodat ik de tijd een aantal uren vooruit kan spoelen. Zo gezegd, zo gedaan. Tuurlijk pak ik het weer als een noob aan en sta ik midden op de weg van mijn sigaar te genieten…opeens word ik ontdekt en breekt er chaos uit. Ik had beter moeten opletten, er liep namelijk een soldaat over de weg die ik was vergeten te markeren…daar ging mijn plan om ongezien te infiltreren. Tijd voor een agressievere aanpak!

Met behulp van de handige verrekijker markeer ik alle vijanden die in zicht zijn en besluip ik een wachter die ergens op een dak staat.

Ik pak mijn Sniper Rifle en begin van afstand vijanden uit te schakelen. Het is nog best moeilijk om elke keer succesvol een headshot te maken en ik word uiteraard meerdere keren ontdekt. Gelukkig weet ik elke keer te ontsnappen en een nieuwe plek te vinden waar ik mijn doelwitten kan bestoken met geweervuur. Misschien moet ik hulp inschakelen. Ik besluit Diamond Dog, mijn trouwe viervoeter, op te roepen. Binnen no time arriveert de stoere (wolfs)hond en begint hij doelwitten voor me te zoeken, erg handig en een stuk beter dat mijn paard die op dit moment ergens doelloos staat te grazen. Eindelijk vind ik de documenten, maar krijg ik een nieuwe doelstelling. Er is een officier die over geheime informatie beschikt en levend mee naar Mother Base moet worden genomen. Na een gewelddadig vuurgevecht weet ik de officier te vinden alleen breek ik per ongeluk zijn nek…ja, dat lezen jullie goed…ik brak zijn nek…per ongeluk…tijd om te ontsnappen…missie geslaagd…soort van.

Misschien kan ik nog wat materieel voor Mother Base verzamelen? Ik zie jeeps, granaatwerpers, anti-air geschut, allemaal bruikbare middelen om mijn hoofdkwartier mee te verbeteren. Gelukkig heb ik een stuk of dertig fultons bij me en begin ik het materieel de lucht in te lanceren. Wat zijn die fultons toch reuze handig zeg. Misschien kan ik nog wat chaos ontketenen met de D-Walker. Ik neem afscheid van Diamond Dog en aai hem even liefdevol over zijn bolletje. De D-Walker is net op tijd want er zijn nog een heleboel soldaten die uitgeschakeld kunnen worden. Al schietend en beukend maak ik korte metten met de overgebleven tegenstand en transformeer ik de D-Walker in een militaire elektrische rolstoel…het ding is verrekte langzaam. Helaas is het tijd om te stoppen. De demo van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain was kort maar krachtig en laat een bittere smaak achter, ik wil meer! Kon ik de demo maar mee naar huis nemen.

De gameplay van deze nieuwe Metal Gear Solid titel kan omschreven worden als divers en als speler heb je helemaal zelf in de hand hoe je een missie aanpakt. Iets wat we in MGS V: Ground Zeroes al duidelijk zagen, maar nu nog prominenter naar voren kwam. Snake kan verschillende loadouts en partners kiezen die tijdens de missie hulp bieden, wat een cool nieuw aspect van de gameplay is. Ik ben reuze benieuwd wat voor opdrachten Snake nog meer zal moeten doorstaan.

Metal Gear Solid V the phantom pain d walker

Een omvangrijke levende wereld vol gevaar…

De wereld die Kojima-san heeft gebouwd heeft een geweldige sfeer. Terwijl je rondloopt moet je goed opletten, je wilt namelijk niet door een groep wolven aangevallen worden. Dit soort kleine details zijn overal in de game toegepast. Zo kan er bijvoorbeeld ook uit het niets een zandstorm ontstaan. Snake ziet er geweldig uit en aan de vele npc’s is net zo veel tijd besteed als aan de hoofdpersonage. Zoals ik al zei is de omgeving (in de demo) enorm sfeervol en zijn de lichteffecten geweldig. Vrijwel alle verlichting kon ik met een goed geplaatst shot uitschakelen, om er voor te zorgen dat ik door de schaduwen kon sluipen en nog minder goed zichtbaar was. Animaties zagen er ook erg realistisch uit en vooral Diamond Dog bewoog en gedroeg zich als een echte hond. Nog een leuk detail was dat Diamond Dog ook ging liggen op het moment dat Snake ergens ging liggen. Kojima-san is werkelijk een geniale game designer met een oog voor detail.

Metal Gear Solid V the phantom pain diamond dog

De originele Snake is terug in een van de meest imposante MGS games uit de serie!

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is een spel waar je gigantisch veel uren in kan investeren. Het feit dat je elke missie op je eigen manier kan aanpakken zorgt er voor dat iedere speler een andere ervaring heeft. De vele verschillende wapens en gadgets die Snake tot zijn beschikking heeft zijn erg cool en grafisch is de game zo sfeervol en rijk. Menig ontwikkelaar zou eens goed moeten kijken naar de subtiele details die Kojima-san in zijn game heeft verwerkt. Ze kunnen er zeker nog wat van leren! Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is vanaf 1 september 2015 beschikbaar op de Xbox One, PC en PlayStation 4. Gaan jullie de game ook in huis halen?