Gigantische robots vechten om geadoreerd te worden door de Maya’s.

Best een grappig concept van het Belgische indie team Sileni Studios. Je speelt een buitenaardse killer robot die de strijd aangaat tegen de vijand in de tijd dat de Maya-beschaving helemaal opbloeide, zo’n 1500 jaar geleden in de Mexicaanse jungle. Het doel in Mayan Death Robots is om de tegenstander te verslaan en geadoreerd te worden door de Maya’s die naar je opkijken als een soort God. Maar kijk wel uit, want als je de echte Goden beledigt zullen ze naar de aarde komen om je te vernietigen. Tijdens Gamesom 2015 hebben we deze game voor je geprobeerd en vertellen je in deze hands-on wat onze ervaringen waren.

Mayan Death Robots kun je blijven spelen.

Met de campaigne mode met maar liefst 35 levels is Mayan Death Robots best een grote indie game. Daarbij komt ook nog dat je co-op, zowel online als offline, tegen vrienden kan spelen en een keuze hebt uit maar liefst 10 killer robots. De eerste zes zijn meteen speelbaar en vier robots moet je unlocken. Net als bij alle vechtspellen kun je deze game blijven spelen, want elk gevecht is anders. In de toekomst zou Sileni Studios graag een 2 vs. 2 mode willen toevoegen aan de game. Als dat ze lukt wordt de game nog chaotischer en grappiger.

De gameplay is simpel. Vernietig de tegenstander! Je roeit je tegenstander uit door zijn energieblok kapot te maken. Totdat zijn energieblok kapot is zal de robot steeds weer respawnen en jouw energieblok aanvallen. Een tweede doel in de game is dat je de volgelingen van de tegenstander moet doodmaken. Hoe meer van deze volgelingen je vermoordt, des te krachtiger worden je eigen aanvallen. Dit komt doordat jouw volgelingen zó blij zijn dat je de vijandelijke stam aanvalt, dat ze je helpen je krachten te upgraden. Verder komt om de 6 á 8 beurten een rad in beeld en krijg je een willekeurige aanval erbij. Deze aanvallen kunnen varieren van kwaadaardige sneeuwpoppen die je op de vijand kan loslaten of raketten waarvan je niet weet welke richting ze zullen opgaan.

Mayan Death Robot
Je aanvallen moet je in een beperkte tijd kiezen. Mayan Death Robots is een turn based simultaneous execution game. Dit betekent dat je een paar seconden de tijd hebt om een aanval te kiezen, en dat jij en de tegenstander deze aanvallen tegelijkertijd gebruiken. Je selecteert een aanval en richt je aanval naar de plek waar die heen moet. De simuntaneous execution van de aanvallen kan leiden tot hilarische taferelen, bijvoorbeeld als jullie allebei kiezen om een raket af te vuren en deze raketten elkaar raken en je daarmee dus geen steek verder komt.

Verder zit er een optie bij dat je in plaats van aanvallen muren opbouwt om je energiebox te beschermen. Wat je op je scherm ziet zijn Tetris-achtige blokken die je op kan stapelen en zo een muurtje kan vormen die de aanvallen van de vijand incasseren.

Je kan ook met dom geluk winnen.

Doordat je tegelijk aanvalt, kun je niet helemaal voorspellen wat je vijand gaat doen. Zo had ik een exploderende crawler naar de vijand gestuurd, een van de aanvallen van de in mijn ogen gaafst uitziende killer robot Akna. Deze crawler loopt rond en ontploft zodra hij contact maakt met een van de twee robots. Mijn tegenstander besloot voor haar beurt een sprong naar voren te doen en raakte de crawler. Net op tijd ook, want deze crawler was alweer mijn kant op aan het lopen en had als hij mij raakte mij gegarandeerd doen verliezen.

Op dit moment kun je deze indie game pre-orderen. In oktober 2015 komt de game uit op Windows, Mac en Linux. In de toekomst komt de game mogelijk ook uit op Xbox One en PlayStation 4. Hieronder kun je de video bekijken van Mayan Death Robots. Laat ons weten wat je ervan vindt!