Master of Orion is een splinternieuwe titel van Wargaming.

Master of Orion is een remake van de originele twee Master of Orion games. Frazer Nash, de Engelse PR Manager van Wargaming, gaf aan dat het in eerste instantie nooit de bedoeling was om een remake te maken. De licentie van Master of Orion werd te koop aangeboden en dit was voor Wargaming een goede reden om Master of Orion als trofee te bemachtigen. Bij de licentie kregen ze echter ook alle bijbehorende assets. Al snel besloot Wargaming er dus toch maar iets mee te doen. Master of Orion kon echter niet als free-to-play game uitgebracht worden en daarom werd WG Labs opgericht. Een initiatief waarmee indie developers geholpen konden worden om een game uit te brengen. Er werd een getalenteerde groep ontwikkelaars gevonden die een leuk concept hadden weten te pitchen, vervolgens werd een deel van de originele Master of Orion ontwikkelaars benaderd of ze mee wilden werken en gingen ze samen aan de slag met de remake.

Master of Orion Bulrathi Master of Orion Sakkra

Verover het universum in Master of Orion!

Het is tijd om nieuwe werelden te ontdekken, deze te veroveren en te vechten voor het recht om te heersen. Door een krachtig leger op te bouwen kan je alle tegenstanders aan en gebruik je politiek om samenwerkingen met andere beschavingen aan te gaan. Pas echter wel goed op, want een vriend kan maar zo in je grootste vijand veranderen. Bereid je dus voor op een galactische oorlog! Of je nou als mens of een van de vele buitenaardse rassen speelt, in Master of Orion beslis jij het lot van jouw imperium!

Wat kan je van Master of Orion verwachten?

Master of Orion zal maar liefst tien speelbare rassen bevatten die allen specifieke technologieën en designs voor hun ruimteschepen zullen bevatten. Daarnaast bieden de verschillende rassen ook speciale bonus eigenschappen die je als speler op verschillende gebieden kunnen bijstaan. Het ene ras zal bijvoorbeeld veel kennis van diplomatiek hebben, terwijl het andere ras juist vooral bestaat uit krijgers. Er zal dus voor iedere speelstijl wel wat tussen zitten. De rassen bieden spelers ook unieke adviseurs die je kunnen helpen bij het maken van strategische beslissingen. Master of Orion zal twintig zonnestelsels en meer dan honderd unieke sterren die veroverd kunnen worden bevatten. Je bent dus wel even bezig als je alles wilt gaan koloniseren. Er zijn ook nog eens honderd verschillende technologieën beschikbaar en twintig verschillende gebouwen die je kan neerzetten om jouw imperium te vergroten en sterker te maken.

De rassen bieden spelers ook unieke adviseurs die je kunnen helpen bij het maken van strategische beslissingen.

Niet elke planeet is geschikt om op te bouwen, daarom is het noodzakelijk om deze omgevingen eerst te “terraformen”, zodra dit gedaan is kan je de planeet koloniseren en beginnen met bouwen. Er zijn hierbij een drietal elementen waar je om moet denken. Ten eerste heb je research. Research is erg belangrijk om nieuwe gebouwen, technologieën of ruimteschepen mee te ontwikkelen. Zonder “research” kom je immers niet verder. Daarnaast heb je “food” nodig. Jouw populatie heeft eten nodig, want zonder eten sterft je samenleving uit en ontstaat er een ontevreden populatie. Tot slot is er “production”, je moet wel de gebouwen, technologieën en ruimteschepen produceren als je er gebruik van wilt kunnen maken. Enkel research doen is niet voldoende.  In Master of Orion moet je als speler dus constant bezig zijn met het managen van deze drie factoren.

Jammer genoeg was de game niet speelbaar en liet Frazer Nash in het kort zien hoe de basis van de game werkte. Het zag er erg interessant uit en als je van strategische games houdt dan zit je met Master of Orion denk ik wel goed. Er was helaas niet te zien hoe een daadwerkelijk gevecht tussen twee rassen zou uitpakken. Ik was namelijk wel erg benieuwd naar het combat systeem.

Master of Orion in een nieuw modern jasje…

De nieuwe Master of Orion ziet er vele malen beter uit dan de originele twee games en dat mag ook wel. Inmiddels zijn ontwikkelaars al zo ver als het gaat om kwalitatieve graphics leveren en dit komt Master of Orion enorm ten goede. De wereld die we te zien kregen was erg gedetailleerd, al ging het hier nog steeds om een erg vroege build van de game. Het is dus vrij moeilijk om concreet iets over het grafische aspect van de titel te vertellen. De verschillende rassen zagen er heel goed uit en de dialogen die ze voerden werden erg goed in beeld gebracht dankzij geweldige animaties. Tijdens het spelen zal de game er echter een stuk anders uit zien en ben ik erg benieuwd wat we kunnen verwachten. Master of Orion is een titel met enorm veel potentie, al moet je denk ik wel een fan van het RTS genre en science fiction zijn om echt van de game te genieten.

Zal deze Master of Orion ook weer succesvol worden?

Het is erg interessant dat Wargaming er voor heeft gekozen om een remake van Master of Orion te maken en dat de game mede-ontwikkeld wordt door een aantal van de originele developers. Qua gameplay zal Master of Orion een heleboel content bevatten en spelers zullen vele middelen tot hun beschikking hebben om een galactisch imperium op te bouwen. De hoeveelheid sterren zijn bijvoorbeeld nu al overweldigend. Met maar liefst meer dan honderd sterren verspreid over twintig zonnestelsels ben je dus zeker wel even zoet met de game. De tien verschillende rassen zorgen er voor dat er voor iedereen wel iets te vinden is want deze beschikken over vele unieke eigenschappen en technologieën. Vernietig werelden, manipuleer leiders, het melkwegstelsel is in jouw handen. Grafisch gezien is nog niet veel getoond, maar wat ik heb mogen aanschouwen heeft me erg nieuwsgierig gemaakt. Kom maar op met Master of Orion!