Mario Kart 8: Wist je dat?

Mario Kart 8 is vanaf aanstaande vrijdag verkrijgbaar

Deze week verschijnt Mario Kart 8 in de winkels. Nintendo heeft een paar leuke weetjes van de Mario Kart-serie op een rijtje gezet. Lees ze allemaal hieronder.

Wist je dat er sinds de eerste Mario Kart op de Super Nintendo voor elk Nintendo-systeem een Mario Kart is verschenen? Dus één versie voor elk van de volgende acht systemen: Super Nintendo, Nintendo 64, Game Boy Advance, Nintendo DS, GameCube, Wii, Nintendo 3DS en Wii U.

Wist je dat je in Mario Kart 8 voor het eerst in antizwaartekrachtzones op de kop en langs muren kunt racen? En dat je een botsboost kunt krijgen als je in een antizwaartekrachtzone met een andere coureur of obstakel botst? Zo’n botsboost zorgt ervoor dat je even extra hard vooruitschiet. Dat racen op de kop en langs muren doe je dus niet alleen omdat het er zo cool uitziet!

Wist je dat er naast vele terugkerende items ook vier nieuwe power-ups in Mario Kart 8 zitten? De Piranha Plant verschijnt op de voorkant van je kart, en hapt naar andere spelers en projectielen. Bij elke hap gaat je kart een stukje sneller vooruit! Een ander nieuw voorwerp is de boemerangbloem, die je boemerangs laat werpen. Door de boog van de boemerang, kun je met één worp meerdere tegenstanders raken! Het derde nieuwe voorwerp is de superclaxon, een toeter die iedereen en alles in je buurt aan de kant veegt. En tenslotte is er nog de mega-8, die je maar liefst 8 power-ups tegelijk geeft!

Wist je dat er twee versies van het personage Lakitu deelnemen aan Mario Kart 8? Die met het groene schild op z’n rug is al sinds de allereerste Mario Kart de scheidsrechter die het startsein geeft en gevallen coureurs uit de diepte hengelt. De Lakitu met het rode schild op z’n rug is één van de coureurs, en deed voor het eerst mee in Mario Kart 7.

Wist je dat je in Mario Kart 8 niet alleen op 16 nieuwe parkoersen kunt racen, maar dat er ook 16 terugkerende parkoersen uit eerdere Mario Kart-spellen zijn? Deze parkoersen zijn wél fraaier dan ooit vormgegeven en uitgebreid met nieuwe mogelijkheden en antizwaartekrachtzones. Zo kun je samen met je vrienden op een heel nieuwe manier van jullie favoriete parkoersen genieten!

Wist je dat er naast de acht Mario Kart-spellen op spelsystemen ook drie Mario Kart-spellen voor arcades zijn verschenen? In elk van deze Mario Kart Arcade GP-spellen is Pac-Man een speelbaar personage. Wist je dat Mario Kart 8 de eerste Mario Kart is met live opgenomen muziek? Zo wordt de hectische actie op de baan nog mooier en dramatischer met (orkest)muziek ondersteund!

Wist je dat je in Mario Kart 8 fraaier en soepeler dan ooit kunt racen dankzij de weergave in HD, de enorme detaillering van omgevingen en coureurs, en een rotsvaste beeldverversing van 60 beeldjes per seconde? Wist je dat de Mario Kart 8-coureur Shy Guy eigenlijk niet voor het universum van Mario is bedacht? Shy Guys zijn oorspronkelijk ontworpen als vijanden voor het alleen in Japan uitgebrachte platformspel Doki Doki Panic. Dit spel is voor een Westerse release grondig aangepast en veranderd in Super Mario Bros. 2. Sindsdien zijn de Shy Guys in de wereld van Mario blijven hangen, en functioneren ze meestal als zijn vijanden. Shy Guy debuteerde als coureur in Mario Kart 7.

Wist je dat je Mario Kart 8 met maar liefst 12 spelers online kunt spelen? Maar natuurlijk kun je ook weer met 4 vrienden in dezelfde kamer op een gesplitst scherm tegen elkaar racen. Wist je dat de 8 in het logo van Mario Kart 8 is gebaseerd op de vorm van Mario Circuit? Dit circuit heeft de vorm van een zogenaamde Möbiusband, een figuur die ondanks zijn driedimensionale verschijning slechts één vlak en één rand heeft. Het is werkelijk duizelingwekkend om daar overheen te scheuren! Wist je dat je in Mario Kart 8 herhalingen van je races kunt bewerken en delen via Mario Kart TV?

Wist je dat de zeven Koopalings die vaak als eindbazen in de platformavonturen van Mario verschijnen, voor het eerst als coureurs meedoen in Mario Kart 8? En wist je dat de voornamen van deze Koopalings zijn overgenomen van beroemdheden? Larry Koopa is genoemd naar presentator Larry King, Morton Koopa naar zanger en presentator Morton Downey Jr., Wendy Koopa naar zangeres Wendy O. Williams, Iggy Koopa naar zanger Iggy Pop, Roy Koopa naar zanger Roy Orbison, Lemmy Koopa naar Lemmy Kilmister van Motörhead en Ludwig Koopa naar de klassieke componist Ludwig von Beethoven. Wist je dat je Mario Kart 8 met verschillende controllers kunt besturen? Behalve met de Wii U GamePad kan dat bijvoorbeeld ook met de Wii U-controller Pro, het Wii Wheel, een losse Wii-afstandsbediening en de combinatie Wii-afstandsbediening + Nunchuk.

Wist je dat de parkoersen uit de Mario Kart-spellen soms ook verschijnen in andere spellen van Nintendo? Je komt Mario Kart-parkoersen bijvoorbeeld óók tegen in Super Smash Bros. Brawl, F-Zero X, Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen en Fortune Street. In Super Mario 3D World doet het level ‘Volgasvallei’ met z’n turbotegels en gekleurde blokken ook sterk aan een Mario Kart-parkoers denken!

Wist je dat het personage Metal Mario debuteerde als één van de eindbazen in Super Smash Bros.? Voor als je nu denkt: maar ik had ‘m toch ook al in Super Mario 64 gezien? Dat klopt, alleen was dit geen personage maar een power-up voor de ‘gewone’ Mario. Naast de drie spellen uit de Smash Bros.-serie verscheen Metal Mario onder andere in Mario Golf, Dr. Mario 64, Mario Tennis Open en Mario Kart 7. En natuurlijk racet hij ook weer mee in Mario Kart 8!

In de in totaal 8 verschenen Mario Kart spellen zijn in totaal 43 speelbare characters. De serie ging van start met 8 speelbare characters in Super Mario Kart. Mario Kart 8 heeft in totaal 30 speelbare characters, en heeft daarmee het grootste aantal speelbare characters in een Mario Kart game tot nu toe. Hierbij een opsomming met alle 43 speelbare characters die ooit in een Mario Kart spel in te zetten waren: Baby Daisy, Baby Luigi, Baby Mario, Baby Peach, Baby Rosalina, Birdo, Bowser, Bowser Jr., Daisy, Diddy Kong, Donkey Kong, Donkey Kong Jr., Dry Bones, Dry Bowser, Funky Kong, Honey Queen, Iggy, King Boo, Koopa Troopa, Lakitu, Larry, Lemmy, Ludwig, Luigi, Mario, Metal Mario, Mii, Morton, Paratroopa, Petey Piranha, Peach, Pink Gold Peach, R.O.B., Rosalina, Roy, Shy Guy, Toad, Toadette, Waluigi, Wario, Wendy, Wiggler, Yoshi.