Magic the Gathering: Khans of Tarkir pre-release, het is weer eens wat anders dan een video game

Magic the Gathering, al jaren een begrip in de wereld van trading card games, is een spel dat vele mensen wekelijks, zo niet dagelijks, bezighoud met het samenstellen van decks, bedenken van strategieën en het vervloeken van tegenstanders als er weer eens een potje verloren word. Een spel dat zo uitgebreid is als Magic krijgt natuurlijk regelmatig nieuwe toevoegingen en aanpassingen, zo ook de Khans of Tarkir…

Vorig weekend was wereldwijd de pre-release van Khans of Tarkir, de 65ste uitbreiding in de game serie met meer dan 200 nieuwe kaarten die vanaf 26 september officieel worden toegevoegd aan de bestaande bibliotheek van duizenden verschillende kaarten. De Khans of Tarkir is de eerste van een set van drie die om de drie maanden gaat uitkomen. Wereldwijd werden dus ook events gehouden in vele game en hobby winkels. Zo ook hier in het gezellige Bergen op Zoom bij BoZ Spellen. En laat deze schrijver daar nou toevallig bij geweest zijn.

Khans of Tarkir Boz Spellen winkel 23-09-2014

BoZ Spellen

pre-release event

Zoals jullie waarschijnlijk gelezen hebben gaat het hier over een pre-release event. Dit betekend dat op twee dagen, 20 en 21 september voor deze set, spelers naar hun lokale hobby winkel kunnen gaan en een toernooi kunnen spelen met kaarten die pas een week later voor de losse verkoop uit gaan komen.
In het geval van de Khans of Tarkir pre-release kon er gekozen worden uit een van vijf verschillende clans: de Abzan, Jeskai, Sultai, Mardu, en de Temur. Elk van deze vijf clans speelt op een andere manier een gebruikt dus allemaal een ander soort kaarten.
Nadat de spelers een clan gekozen hadden kochten ze een pre-release box van hun clan. Hierin zat een welkomskaart voor de clan, een lifecounter (20 zijdige dobbelsteen) in de kleur van de clan, vijf standaard boosterpacks (pakjes met 15 verschillende kaarten), en een seeded booster die bestaat uit vijftien kaarten in de kleuren van de clan die je hebt gekozen en een speciale promo kaart voor dit event.

Khans of Tarkir Boz spellen Gijs winkel 23-09-2014

Met de doos die iedereen gekregen heeft van Gijs (eigenaar van de winkel) kreeg iedereen 50 minuten om een deck van minimaal 40 kaarten in elkaar te steken waarmee ze het toernooi moesten spelen. Dit mag alleen met de kaarten uit je eigen pakket, dus ruilen van kaarten onderling is bij dit event niet toegestaan. Dit maakt het natuurlijk een stuk uitdagender omdat je moet werken met wat Vrouwe Fortuna je in de schoot werpt.  Nadat iedereen hun deck af heeft werd de speelvolgorde bepaald en in het toernooi van start.

Beide dagen van het event waren er een flink aantal spelers aanwezig, 21 man op zaterdag en 14 man op zondag. Hierdoor duurde het op zaterdag een stukje langer dan op zondag, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken. Beide dagen werd een flink wat afgespeeld, met vijf rondes per persoon op zaterdag en vier per persoon op zondag. Natuurlijk duurde niet elk potje even lang en werd tussendoor, terwijl andere rondes nog werden afgemaakt nog andere losse wedstrijdjes onderling gespeeld om de nieuwe set een beetje te leren kennen. En natuurlijk waren er ook mensen aanwezig die niet met de pre-release meededen maar af en toe een vriendschappelijk potje tussendoor meepikten.

Na de wedstrijden

Khans of Tarkir BoZ spellen top 4 winnaars

Na de wedstrijden op beide dagen werden de prijzen (booster packs van de nieuwe set) verdeeld onder de spelers. Hoe meer spelers aanwezig, hoe meer boosters in de pot. De top 4 van elke dag valt ieder geval in de prijzen, en hoe meer boosters er zijn hoe meer mensen dus prijs kunnen hebben. Maar aan het einde van de dag draait het om de plezier die je gehad hebt met het spelen van het spel. En dat ontbreekt er hier zeker niet aan.
Na de Khans of Tarkir Pre-release van vorig weekend komt de set officieel uit op vrijdag 26 september. Interesse gekregen naar de set of misschien naar Magic the Gathing in het algemeen? Kijk op de locator van Wizards of the Coast waar de dichtstbijzijnde winkel voor jou is en vraag naar het spel. En als je op vrijdag avond in Bergen op Zoom in de buurt van BoZ Spellen bent stap dan eens binnen, misschien vind je deze schrijver wel aan een spelletje Magic…

  • Heb het zelf nooit gespeeld. Lijkt me best lachen om een keer te doen. Leuk verslag!

    • Grayfoxz

      Kom anders een keer op vrijdag avond langs in bergen. Zolang ze op voorraad zijn zijn er voor nieuwe spelers gratis demo decks. Dan kan ik je miss wel een beetje leren spelen. :p