Welkom bij het Magic the Gathering: Fate Reforged pre-release verslag, de tweede in het Khans of Tarkir block

Ongeveer drie maanden geleden kwam Khans of Tarkir uit als nieuwe set voor Magic the Gathering. Nu is het tijd voor de Fate Reforge pre-release, en natuurlijk was deze schrijver weer aanwezig bij BOZ Spellen in Bergen op Zoom. Nieuwsgierig geworden naar het event dat wereldwijd op 17 en 18 januari gehouden werd? Lees maar snel verder.

Het verhaal achter de Khans of Tarkir

In het vorige pre-release artikel ging het over de eerste set uit het Khans of Tarkir block, die toevallig ook dezelfde naam (Khans of Tarkir) draagt. Het verhaal achter dit block speelt zich af op de wereld Tarkir waar al meer dan duizend jaar oorlog heerst. De draken die eens over de landen heersten vanuit de lucht zijn dood en Tarkir is verscheurd door de vele gevechten tussen de verschillende clans.
Sarkhan Vol, een Planeswalker en een draken-shaman, komt door een combinatie van omstandigheden terecht in een eerdere versie van Tarkir. Tarkir van 1280 jaar eerder om precies te zijn. Een Tarkir waar de draken nog steeds leven en de clans deze nog steeds opjagen voor hun plezier. Laat Sarkhan hier nou een stokje voor willen steken…

Andere kaarten dan in de vorige set

Zoals je van het verhaal hierboven kunt begrijpen is de situatie in de nieuwe set anders dan in de vorige. Hierdoor zitten er in de nieuwe set dus ook een hoop nieuwe en andere kaarten. Wel is de tweede set kleiner dan de vorige. Waar de Khans of Tarkir bestond uit 269 nieuwe kaarten, bestaat Fate Reforged uit 185 nieuwe kaarten voor je verzameling. Dit is een flink stuk minder, daarom word deze set ook als een kleine uitbreiding beschouwd.

Doordat er minder kaarten in deze set zitten waren de pre-release boxen iets anders samengesteld dan de vorige. Nog steeds kon er gekozen worden uit de vijf verschillende clans van Tarkir, maar het is vooral de inhoud die anders is. Zoals bij de vorige set had je één seeded booster met kaarten die speciaal gericht waren op de clan die je gekozen had. Maar in plaats van vijf Fate Reforged booster packs van elk 15 kaarten kreeg je er nu vier van Fate Reforged en één van Khans of Tarkir. Ook bij deze pre-release zaten er weer een lifecounter (20-zijdige dobbelsteen), badge van je clan, uitleg kaart over je clan, en een achievement kaart in de doos inbegrepen.
Fate reforged pre-release 25
Nadat iedereen een pre-release box had aangeschaft was er een beperkte tijd beschikbaar om een deck van minimaal 40 kaarten samen te stellen met je beschikbare kaarten. Of je de kleuren van je clan gebruikte was volledig aan jezelf, maar je kunt wel stellen dat geen enkel deck hetzelfde in elkaar zat. Na veel gedenk, gezucht en samenstellen waren de spelers eindelijk zover en kon het pre-release toernooi eindelijk beginnen.
Fate reforged pre-release 18-01-2015Fate reforged pre-release 18-01-2015

Het toernooi zelf, veel kaarten op de tafel.

Beide dagen was het best druk, 21 spelers op zaterdag en 18 op zondag. Dit zorgde ervoor dat er beide dagen door iedereen vijf rondes gespeeld werd. Sommige potjes duurden zeer kort, waardoor winnaars daar al vrij snel duidelijk waren. Maar bij sommige was het een stuk spannender. Bij sommige van deze potjes duurde de ronde meer dan 50 minuten en moest al snel een gelijkspel verklaard worden. Natuurlijk zijn bij dit soort spellen altijd mensen die beter spelen dan andere, hetzij omdat ze betere kaarten hebben, of misschien puur door de ervaring voor de speler.

Gelukkig ging er niemand met lege handen naar huis. Naast de kaarten die in de pre-release box zaten werd er ook nog een soort altaar langzaamaan geopend tussen de rondes door. Dit altijd werd alleen maar verder geopend als een bepaald aantal spelers achievements op de bijgeleverde kaarten behaald hadden. Deze achievements gingen vooral over het spelen van bepaalde kaarten of combinaties. Elke dag ging het altijd uiteindelijk open en kwamen een aantal speciale boosters tevoorschijn. Deze boosters bevatte elke een aantal kaarten die al in de vorige of huidige set zaten/zitten, maar dan met andere artwork. Dit omdat de geschiedenis veranderd is en dit dus ook effect heeft op de kaarten.

Fate reforged pre-release 18-01-2015 Fate reforged pre-release 18-01-2015

En aan het einde van het event werden natuurlijk de ranglijsten bekend gemaakt. De vier beste spelers kregen elk een flink aantal boosters van de nieuwe set en afhankelijk van het aantal spelers op die dag kregen een aantal spelers hieronder in de ranglijst ook één of twee boosters. Zo had iedereen natuurlijk meer motivatie om beter te spelen en hoger te eindigen.

Dat was de Fate Reforged pre-release, maar er komt meer…

Beide dagen waren weer een flink succes en naast dat er veel gespeeld is, was het natuurlijk ook ontzettend gezellig. Voor de komende drie maanden kunnen Magic the Gathering spelers weer aan de slag met de nieuwe set en nieuwe tactieken ontwikkelen. Natuurlijk blijft het hier niet bij, want over drie luttele maandjes is het weer tijd voor de pre-release van de Dragons of Tarkir, waar we zullen zien wat voor effect het tijdreizen heeft gehad op Tarkir. Hopelijk zien we jullie daar!

  • Sebastian

    Mooi stukje!