Geen Italiaanse mafia, maar een nieuwe familie die in Mafia 3 de lakens uitdeelt…

Het heeft een tijdje geduurd maar het is eindelijk zo ver. Mafia 3 is in de maak en dit keer speel je niet als Italiaanse mafioso, maar strijdt je juist tegen de Italiaanse misdaad familie(s) om jouw eigen familie aan de top te krijgen. Hoe je dit aanpakt heb je zelf in de hand, reken echter maar op veel geweld, bloed en dodelijke achtervolgingen. Dit is Mafia 3, het verhaal van Lincoln Clay!

Mafia 3 club Mafia 2 machine gun

Lincoln is een wraakzuchtige Vietnam veteraan!

Daar zit ik dan samen met een handje vol collega journalisten op comfortabele lederen Chesterfield banken, in een prachtige mini-bioscoop van 2K Games. De film begint en we aanschouwen een onbekende man die midden in de nacht rond rijdt. Hij vertelt over zijn verleden, zijn dienst als militair in Vietnam, het feit dat hij opgegroeid is als wees en wijst een geknevelde man op de achterbank op wat zo belangrijk aan familie is. Lincoln, zoals de stoere Vietnam veteraan heet, is niet blij. De Italiaanse mafia heeft zijn (surrogaat) familie wat aangedaan en dat kan maar een ding betekenen…wraak. Al gauw stopt de auto ergens in de bayou van een fictief New Orleans en wordt de mafioso op gewelddadige wijze door Lincoln omgebracht en aan een alligator gevoerd. Dit is Mafia 3 en dit is nog maar het begin!

Geen speelsessie, maar wel uitgebreide walkthrough…

Helaas kon ik de game niet zelf spelen, maar gelukkig was er een ontwikkelaar aanwezig die ons een van de eerste missies van de game liet zien. Lincoln was op zoek naar de locatie waar vanuit een van zijn concurrenten zaken doet en ging op onderzoek uit. Onderweg komt hij een tweetal racistische politieagenten tegen die niet zo gecharmeerd zijn van interraciale relaties. Helaas is erg geen tijd om in te grijpen en moet Lincoln incognito blijven. Schijnbaar is er een informant die ergens op de begraafplaats rondhangt. Misschien moet Lincoln een praatje met de snitch gaan maken. Na de begraafplaats ongezien geïnfiltreerd te hebben bevindt Lincoln zich van het ene op het andere moment middenin een gigantisch vuurgevecht. De informant probeert te ontsnappen maar weet niet snel genoeg zijn auto te starten.

Met de informant op de passagiersstoel start een politieachtervolging. Het vuurgevecht op de begraafplaats heeft namelijk voor veel te veel aandacht gezorgd. In eerste instantie weigert de informant te praten maar uiteindelijk bezwijkt hij toch aan Lincoln’s bedreigingen en na de gewenste informatie gegeven te hebben wordt hij door Lincoln bedankt met een schot in zijn hoofd en de rijdende auto uitgegooid. Een snitch heeft immers geen recht om te leven in de wereld van de maffia. Nu Lincoln de locatie van zijn doelwit kent is het tijd om de politie af te schudden. Hier maken we kennis met een nieuw gameplay element. Lincoln zoekt de eerste de beste telefooncel op en pleegt een telefoontje naar een van zijn capo’s. Een van zijn capo’s kan namelijk de politie omkopen en er voor zorgen dat de politie Lincoln niet langer op de hielen zit. Erg handig dus! Nu kan Lincoln weer rustig rondrijden.

De Jazzclub infiltreren kan op verschillende manieren wat voor dynamische gameplay zorgt.

Op naar de Jazzclub waar het doelwit zich bevindt. De Jazzclub infiltreren kan op verschillende manieren wat voor dynamische gameplay zorgt. Ga je via de hoofdingang naar binnen, maak je gebruik van de minder bewaakte zij-ingang of pak je de speedboot? Er is zo veel mogelijk en als speler kan je zelf kiezen wat voor jou de leukste aanpak is. Voor de walkthrough kiest de ontwikkelaar voor de zij-ingang. Hier staat slechts een bewaker, waar je erg snel korte metten mee maakt. Na de kerel van kant gemaakt te hebben heeft Lincoln een mooie nieuwe shotgun in zijn bezit. Het is echter beter om zo stil mogelijk te infiltreren en hier komt Lincoln’s militaire training goed van pas. Bewapend met een vlijmscherpe combat knife gaat Lincoln de nietsvermoedende criminelen te lijf en maakt hij op brute wijze een einde aan hun zielige bestaan. Uiteindelijk weet Lincoln zijn doelwit te elimineren en breekt onmiddellijk de hel weer los. Wat volgt is wederom een vuurgevecht waar verschillende wapens getoond worden en Lincoln als overwinnaar uit de strijd weet op te staan. De Jazzclub is nu eindelijk van hem en nu kan hij een van zijn capo’s als nieuwe manager toewijzen. Je bent er echter nog niet want de maffia komt nu achter jou aan en je zal tientallen wraakzuchtige maffiosi moeten afknallen. Dit is Mafia 3 en dit was nog niets…

Mafia 3 drive

Fictief New Orleans is een prachtige levendige stad!

Het New Orleans van ontwikkelaar Hangar 13 is enorm sfeervol. De inwoners praten tegen je, er is fysieke interactie en er is overal wel wat gaande. De stad ziet er erg mooi uit en het is verfrissend om juist niet deel uit te maken van de Italiaanse maffia. Lincoln en zijn capo’s zien er ook geweldig uit en hebben allen een eigen identiteit. Het geweld is bruut en bloederig, maar dat is ook wel te verwachten van een Vietnam veteraan die met allerlei wapens op een wraakzuchtige rooftocht gaat. Hangar 13 heeft in ieder geval heel erg veel tijd in Mafia 3 gestoken en dat is op elke straathoek te zien.

Mafia 3 wordt ongetwijfeld een top game!

Ondanks het feit dat ik de game niet zelf hebt kunnen spelen heeft Mafia 3 een enorme positieve indruk op me achter gelaten. Lincoln’s verhaal is interessant, de gameplay is enorm uitgebreid en de levendige stad boordevol verschillende missies zal zeker heel veel replay value bieden. Grafisch zag de game er ook heel erg goed uit en weet Hangar 13 erg goed een sfeervolle fictieve New Orleans neer te zetten. Het wordt nog al een opgave om te wachten tot de game uit is, maar ik verwacht nu al dat Mafia 3 werkelijk een top game wordt.